tisdag 23 november 2010

Korea-kris?


Förutom den vanliga oron på marknaden beroende på tokekonomierna i PIIGS-gruppen har vi sedan några timmar en ny, bisarr oroshärd i det dummaste landet i världen, Nordkorea. Jag säger land trots att det inte är ett land mer än Hells Angels är en klubb för motorintresserad ungdom. Nordkorea är en förbrytarorganisation med ett eget territorium. Mycket värre än så blir det inte.

Världen oroar sig för vad som komma skall. Men så länge Sydkorea håller sig hyfsat lugna kommer ingenting riktigt illa att inträffa. Brottslingar är ofta sanslöst dumma, men de brukar alltid vara måna om sina egna intressen. Nordkorea vet mycket väl att USA kommer att atombomba dem till den allegoriska stenåldern om de skulle gå till anfall på riktigt. Clinton sa det t.o.m. offentligt på sin tid.

Nåväl, fortsätter skjutandet så kommer marknaderna att falla enligt principen risken för katastrof må vara väldigt liten, en eftersom katastrofen är så hemsk att tänka sig leder även den mycket lilla risken till överreaktioner på marknaden.

OK, man ska inte vara för cynisk, men rent ekonomiskt brukar sånt här leda till rea på marknaden.

2 kommentarer:

  1. Alla reaktioner på marknaden är per definition alltid överreaktioner. Eller nej, nu blev det fel... det är bara dippar i HM-aktien efter rapporter som per definition alltid är överreaktioner... nej, attans får inte till det. Ber om ursäkt.

    SvaraRadera
  2. Påminner om retoriken i Plenisalen, Lou har begärt replik på detta anförande, varsågod. ;)

    SvaraRadera