onsdag 4 augusti 2010

Derivat


Som jag har skrivit om tidigare har jag vid några tillfällen köpt warrants. Jag gör det numera endast när mycket bra företags aktier blir nedtryckta av breda nedgångar förorsakade av något som inte alls eller bara på marginalen kan påverka företagens intjäningsförmåga.

Idealet är förstås en aktie som under lång tid har stått och stampat vilket gör att en warrant kopplad till aktien får ett mycket attraktivt pris eftersom den minimala volatiliteten gör att en kraftig föränding uppåt eller nedåt bedöms som mycket mer osannolik än den i själv verket är. Dessa tillfällen är dock väldigt sällsynta tror jag varför jag håller mig till regeln ovan.

Eftersom det nu har gått ett tag så tänkte jag ge en rapport över hur det gått. Som sagt är derivat absolut ingenting man ska ens tänka på att handla med om man inte är mycket väl insatt och bara handlar lite på marginalen av sin portfölj.

Eftersom Swedbank har gått mycket bra sedan mitt inköp (när den fallit ned mot 65 kr) har detta påverkat värdet rejält uppåt, samma sak men i mindre skala för H&M-warranten som köptes när aktien stod i (omräknat till dagens aktie) 210 kr.

Tack vare att inköpen gjordes när aktien stod väldigt lågt har warrantkurserna aldrig varit nere på köpkursen hittills.


Tidigare inlägg om derivat finns här.



4 kommentarer:

  1. Tänk vad en liten höjning i inköpspris påverkar procentuella vinsten enormt, jag köpte ungefär på din första topp där, så mina warranter (nästan samma volym som du köpte, 7600 Swed och 14000 HM) har "bara" gått upp med 44%. De svänger verkligen kraftigt, kul att prova på warranthandel, även om det är något jag inte tänker fortsätta med förutom småbelopp om jag hittar någon aktie jag verkligen tror ska vända.

    Tack för bloggen, Lou. :)

    SvaraRadera
  2. Hej,

    ville bara säga ett generellt tack för en superb blogg. I särklass bäst bland de svenska "investeringsbloggarna". Kanske har jag den åsikten eftersom jag delar mycket av grundsynen på investeringar.

    Har själv hattat flera år med aktieindexobligationer, ostrukturerat sparande i fonder och lyssnat på olika rådgivare men sedan ett halvår ungefär själv dokumenterat en placeringsstrategi och följer upp och hanterar månadsvis. Är inte renodlad på aktier utan fördelar på räntebärande, aktier, fonder (antingen indexfonder eller aktiva fonder) och komplement (hedge, fastighet, valuta och råvaror). Är lite försiktig nu och har stor andel i räntesparande (företagsobligationer och marginalen.se). Andelen aktier ökar i takt med att jag hinner analysera och sätta mig in i bolag.

    Dock är det inte lätt att göra rätt:)

    Hur ser du på viktningen mellan ränta och aktier och vilka parametrar ser du på för att göra bedömningen?

    Tack för inspirationen.

    mvh
    Johan

    SvaraRadera
  3. Hej Linus.

    Jag tänkte på din kommentar när jag skrev mitt senaste inlägg- allt handlar om inköpspris, även om dina inte verkar helt fel heller. Ingen lyckas köpa när aktien står som lägst och sälja när den står som högst, men den som kommer hyfsat nära dessa nivåer tjänar massor av pengar.

    SvaraRadera
  4. Hej Johan.

    Jag köper bara aktier, det är det helt överlägset bästa under förutsättning att man köper när kursen och aktien (företaget) motiverar det. Visst, har man inget bra tillfälle så ska man köpa räntefonder, men det finns massor av köpvärda aktier f.n.

    SvaraRadera