söndag 31 maj 2009

Har börsen stigit för mycket?Inte en dag går utan att det i tidningarna 1) påstås att ”vändningen” antingen har varit eller kommer snart och 2) att någon analytiker säger att marknaden som helhet eller ett visst företag inte har fått bättre förutsättningar sedan det var som allra mörkast i höstas och att uppgången alltså är obefogad.

Detta trots att fundamenta har förändrats rejält sedan i höstas och, viktigast av allt, paniken som fanns då är borta idag, ersatt med en allmän oro och i vissa fall kanske obefogad optimist "det vänder till hösten..." som mantrat verkar vara i USA just nu.

Vad alla dessa "proffs" också glömmer att liksom en nedgång i aktiekursen ofta kommer långt före vinsterna har börjat falla så stiger den också långt innan alla orosmolnen har skingrats. Om dessutom panik råder är allting utom fler katastrofala nyheter eller rykten goda nyheter som gör att kursen oundvikligen stiger på nytt likt en badboll som hållits under ytan stiger när man släpper den.

Sanningen, om det finns en sån, är ju att det inte är verkligheten utan uppfattningen om det som komma skall som styr aktiekurserna.

Man får ju dock inte glömma att om det blir nya besvikelser och problem så kommer det att sjunka rejält igen.

Man kan ju tycka att det har gått fort uppåt på börsen men om man ser det hela på lite längre horisont så blir bilden en annan:

Swedbank senaste året:Boliden de senaste tre åren:SSAB de tre senaste åren:

Någonting säger mig att vi har långt, långt kvar till nästa topp... Men vägen dit kommer oundvikligen att vara mycket skakig. Dock, hjärnan vill inte ha annat än ordning och reda, därför misstar sig många när de ser en längre uppgång och tror att det är slutet eller början på någonting när det lika gärna kan vara bara en tillfällig upp- eller nedgång.
På sikt kommer det i alla fal att gå upp för alla bra företag, väldigt mycket upp, inte minst för bankerna och de cykliska bolagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar