lördag 23 maj 2009

Micro Systemation AB ”MSAB”- Dåliga ägare men bra företag!


Micro Systemation är ett av mina gamla (typ fem år) favoritföretag. ”MSAB” är ett solnaföretag som tillverkar användarvänliga system för bevissäkring av mobiltelefoner för statliga myndigheter, främst förstås polisen. De har en underbar affärsmodell där varje kund måste förnya sin mycket dyra licens varje år för att kunna fortsätta använda systemet. Att statliga myndigheter inte precis byter sina system i första taget och att de betalar sina licenser är förstås fakta som gynnar MSAB enormt.


Affärsmodellen blir alltså närmast som ett uppånedvänt pyramidspel, fast lagligt. Varje kund måste alltså förnya sin licens varje år vilket kostar nästan som hårdvaran gjorde. Detta betyder att företaget har intäkter från nästan (runt 90 % brukar det vara) alla tidigare års försäljning varje år därefter (år ett X, år två Y+X, år tre Z+Y+X osv).


Från 2004 och framåt går man med alltstörre vinst och tjänar idag mer än en krona, har en marginal på över 35 % och är ännu bara i början av sin expansion över världen efter att ha kommit in bra i stora marknader som Storbritannien, Tyskland, Frankrike förutom, förstås, Sverige. Vinsten har ökat till idag ung. 25 miljoner kr och man kunde expandera sin organisation kraftigt under 2008 för att växa ikapp sig själv. Flera uppenbarligen högt begåvade tekniker har lyckats ta fram de två produkterna .XRY (lite förvirrande utläst som engelska x-ray trots stavningen, kanske ett exempel på svengelska) och .XACT (mer naturligt uttalat ”exact”) till ett mycket uppskattat och lättanvänt system som snart kalarar av att på några minuter tömma vilken som helst av nästan 1000 olika telefonmodeller, även i system som fungerar ute på brottsplatsen.


En jättebra produkt alltså, mobiltelefonanvändandet exploderar över hela världen, brottslingar är verkligen så dumma att de använder sina telefoner när de planerar och begår brott och tar t.o.m. komprometterande foton och filmer av sina gärningar, värderingen är idag bara ung. p/e 10 samt det faktum att MSAB ännu bara är i början av sin förmodade expansion gör att i princip allting talar för denna aktie. Vad är det då som är fel ”in the picture”?


MSAB ägs till största delen av ett fåtal anställda. Detta är förstås delvis en styrka, men i MSAB:s fall är det också en nackdel eftersom dessa personer driver igenom inte bara en utdelning på 0,65 öre utan även nu ett aktieåterköpsprogram på upp till 10 %. Utdelningar och aktieåterköp är utmärkta ting i företag med 1) låga kapitalbehov och 2) låg förränting av det egna kapitalet. Vinsterna kan aktieägarna m.a.o. förränta bättre själva. Ingenting av detta stämmer på MSAB idag!


Den försenade och omhuldade USA-organisationen är idag hela tre personer. Tre personer på världens största marknad för dessa produkter och marknadspenetrationen är i princip obefintlig. Situationen är inte bättre i BRIC-länderna. Ett barn kan alltså förstå att det komemr att behövas stora investeringar, framförallt i personal för att kunna expandera på andra sidan haven. Avkastningen på eget kapital är idag ung. 35 %. Hur många av MSAB:s aktieägare kan skryta med en sån förräntning av sitt kapital över tiden? Visst några, men inte många. (Märk väl att jag kan det så jag talar egentligen inte alls i egen sak här.)


Är MSAB ändå en bra investering? Ja, absolut, särskilt vid en så låg värdering som idag. Jag och många med mig drogs med när företaget verkade dubbla sin vinst (från 15 kr till 25 kr/aktie betalade jag en gång i tiden) och fick först senare veta att ekvationen inte alls var så bra som det verkat- framförallt kom ”avslöjandet” att man inte hade den organisation man behövde för att klara sig och var tvungna att närmast fördubbla sina lönekostnader som en överraskning för mig som trodde att ökningen skulle kunna ske i långsam, mer normal takt.


MSAB har som sagt en underbar affärsmodell och alla skäl att äga aktien som jag nämnt ovan är ännu giltiga, men jag kommer inte att vilja ha mer än 10 % av mitt kapital i aktien, vilket är väldigt mycket för mig för ett ”förhoppningsbolag” men företaget tjänar alltså ganska säkra pengar idag till skillnad från andra förhoppningsbolag och direktavkastningen är ung. 5 %. Det finns som sagt alla chanser till både en flerdubbling av vinsten och därmed kursen de närmaste 3-5 åren om allt går bra (stort OM som alltid) som ett uppköp av företaget av någon stor koncern. Värderingen är trots allt bara 200 miljoner kr, vilket förstås är en munsbit för en koncern, även om de säkert skulle få ge 100 % budpremie.


Köp med andra ord på dessa nivåer (upp till kanske 15-17 kr är värt en större satsning, om kursen stiger till tidigare toppnivåer är det mindre attraktivt och borde inte vara mer än en chansing, dvs några procent av portföljen).

Aktiekurs idag: 11,10 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar