måndag 18 maj 2009

Tack analytikerna! (Första inlägget!)

Detta är mitt första blogginlägg men det kommer inte att bli det sista som kritiserar professionella aktieanalytiker.

Dagens Industri har för vana att referera till analytiker med ordet "proffsen", som t.ex. "Proffsens råd till..." o.s.v. Det ordvalet fascinerar mig!

Inom de flesta, för att inte säga alla yrkesgrupper står order proffs för någon som är väldigt duktig. Ett fotbollsproffs som Zlatan är någon som är mycket bättre än vilken amatör som helst. Du skulle inte ha en chans om du mötte ett schackproffs eller pokerproffs. Bara tanken på att jag skulle vara bättre än en läkare eller en violinist i deras yrke är larvig.

Men bland aktieanalytiker är det faktiskt så illa att med några enstaka undantag verkar de inte ha någon mätbar skicklighet i sitt eget yrke! I åratal har jag läst deras analyser och det är som om de vore anställda att lura människor.

Det är de naturligtvis inte, men med några få undantag är de precis så dåliga som man inte trodde var möjligt.

Titta på nästan vilken aktie som helst som har rört sig betydligt upp och ned de senaste tre åren. De allra flesta professionella analytikerna har haft fel mycket oftare än de haft rätt.

Detta gäller även när välskötta företag vars resultat varierar stort beroende på t.ex. råvarupriser eller andra konjunktursvängningar som fallit tungt (eller stigit stort) på kort tid. Vem som helst borde väl kunna inse att prisuppgången eller -nedgången är överreaktioner, inte minst när värderingen sjunker ned mot p/e 3 eller t.o.m. 2.

Analytikerna beter sig då precis som den galna hönsflock som utgör aktiemarknaden och prisar de företag som har fått löjligt höga värderingar och skriver ned de företag som massan i sin vishet har sålt av i panik.

Nedan ett axplock för Boliden, en aktie som jag ägt för det mesta sedan 2005 och idag oftast är mitt största enskilda innehav. Så här ser de professionella analyserna se ut för en extremt köpvärd aktie! Idag är aktien värd ung. 55 kr, men den låg under 20 kr när följande analyser skrevs i vintras, eget kapital var ung. 50 kr och företaget hade inga andra problem än att råvarupriserna hade fallit brant:

Boliden rekommenderas undervikt Morgan Stanley (riktkurs 22 kr, 2008-11-18)
Underperform upprepas med sänkt riktkurs från 10 kr till 8 kr... Exane (2008-12-17)
Goldman, Sachs & Co sänker till neutral (2008-12-04)

Goldman kan inte riktigt ge sig så när aktien står i 17 kr sänker man riktkursen till 16 kr…(2009-01-05)

Sälj Boliden rekommenderar Deutsche Bank den 9 januari (riktkurs 15,20 kr).

Citigroup stämmer i i kören den 2 februari med ett starkt säljråd.

Dagen därpå sänker Goldman till "Sälj!"... Boliden står då i 18 kr...

Bättre köpråd kan ingen få! Jag gick in tungt i aktien från att den hade fallit till 35 kr och vidare på vägen nedåt ända till 16,50 kr.

Tack alla analytiker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar