måndag 13 november 2017

iPhone X...


Jag har nu använt iPhone X i tre dagar och eftersom detta är en så enormt viktig produkt för Apple (samt på allmän begäran) så tänker jag skriva om upplevelsen och hur jag tror att produkten kommer att påverka Apple och marknaden i stort.

En sak blir snabbt tydligt när man använder iPhone X. Det är att det är en vattendelare. Det kommer att finnas ett före och efter den när man ser tillbaka om några år. Den är helt uppenbart inte bara en "ikonisk" iPhone som iPhone 4, iPhone 5 och iPhone 6 var på sin tid utan ett mycket större kliv som, precis som Apple har meddelat, lägger grunden för framtidens iPhone.


Skärmen

Den mest uppenbara skillnaden är förstås den stora skärmen som täcker hela framsidan, har extremt hög upplösning och tack vare OLED är kolsvart där det ska vara svart. Det är en helt annan upplevelse än t.ex. iPhone 6 Plus då den ju inte är märkbart större än iPhone 6/7/8 men har större skärm än plusmodellerna. FaceID

Nästa stora skillnad är förstås FaceID som är en stor förbättring av inloggningen. Precis som TouchID påstods vara dåligt och osäkert på sin tid har det spridits en massa tokerier om FaceID. Den påstås vara långsam, omständlig och fungera illa. En anledning till detta är förstås Apples misslyckade demo där flera personer hade hanterat demoexemplaret på scenen innan den skulle visas upp varför den låste sig till kodläge. Ett annat skäl är nog att en del tror att de måste vänta med att svepa uppåt på skärmen tills hänglåssymbolen ändrats till öppet, det behövs inte. Det stora skälet till alla dåliga rykten är dock att denna teknik inte finns hos någon annan tillverkare och dessa förstås inte vill att Apple ska glänsa.

Samtidigt blir säkerhetsaspekten lite larvig varje gång nya tekniker kommer. När iPhone 5S introducerade biometri i mobiler hittade vissa på sätt att med kopiering av någons fingeravtryck och speciella metoder så kunde man lura läsaren. I princip omöjligt utan medverkan från ägaren till fingret men ändå. OK, men hur säkert var det när vem som helst kunde se när man skrev in sin kod tidigare? Nu har det publicerats en mask som ska ha lyckats lura Face ID som gjutits från personens ansikte med dennes medgivande. Håhåjaja.

Sanningen är att FaceID är ett mycket snabbt och framförallt helt annorlunda och bekvämt sätt att logga in. Man behöver nämligen inte göra någonting. Man tar upp mobilen (eller viker bort plånboksskyddet om man har ett sånt) och den känner igen en direkt. Man kommer sedan till notiserna och sveper upp från botten för att komma in. Det är precis som när man innan TouchID kom av lathet inte hade någon kod och bara behövde svepa på skärmen för att komma in.
Man behöver alltså inte trycka på skärmen som har påståtts om man inte vill komma in i den när den ligger stilla på ett bord. Anledningen till att Apple har valt att ha ett mellanläge är att de flesta användare först vill kolla sina notiser innan de går in. En rätt ball grej är att t.ex. sms visas på låst skärm med endast en symbol och vem det är ifrån. När mobilen ser att det är du som tittar på den så visas automatiskt hela texten.

FaceID fungerar utmärkt för mig med/utan glasögon, i mörker och i sneda lägen i förhållande till mobilen, det stämmer alltså heller inte att man måste hålla upp den framför ansiktet för att den ska fungera, den är nästan magiskt enkel att använda. Man kan ställa in att den inte ska kräva att man tittar rakt in i den för att logga in, vilket dock gör att man kan logga in av misstag. Precis samma automatiska inloggning sker i appar, naturligtvis även tredjeplats som exemplet nedan, och på webbsidor.Man kan förstås avfärda oss som tycker om Apple när vi recenserar så positivt men jag kan inte tänka mig att någon skulle vilja gå tillbaka till fingeravtryck efter att ha haft FaceID, det är helt enkelt en så mycket bättre lösning att det inte finns någon återvändo. 


Kamera

Till övriga förbättringar kommer en extremt bra kamera som har två objektiv med olika brännvidd (inte helt korrekt kallat "zoom") samt porträttläge som ger samma resultat som när man med en avancerad kamera uppnår effekten att personen är i fokus och bakgrunden är svagt suddig. Oroligt vackra bilder jämfört med tidigare, inte bara tack vare exponeringsfunktionen utan även färgtonen.Användning

Scrolling och hopp mellan appar är mycket mer flytande än tidigare och man saknar inte hemknappen det minsta- snabbt ställde ivf jag om mig till att svepa åt olika håll istället för den gamla knappen. Även detta har det skrivits mycket negativt om men så är det ju alltid när man ändrar något, jag tycker det var ett skönt farväl till en tio år gammal teknisk lösning utan minsta kompromiss med användarvänligheten.

Negativt förutom prislappen är att den är rätt tung samt att man med glas på båda sidor blir rädd att tappa den, vilket jag löste med att köpa Apples läderskydd av plånboksmodell. Den svarta kanten i mitten av toppen som det skrivits mycket om slutar man snabbt att märka av. Jag tänker inte göra någon längre recension eftersom det finns massor att läsa om de olika nyheterna på nätet.


Slutsatser

iPhone X är alltså något helt annat än när man iofs mycket nöjd fick sin första "stora iPhone" eller såg den fina upplösningen i iPhone 4. Detta är ett mycket stort steg, känns lite om om man höll i en mobil från framtiden. Det känns helt givet att den trots sitt höga pris kommer att sälja enorma mängder i takt med att ryktet sprids. Till stöd av detta och tvärtom alla rykten har Apple uppenbarligen väl fungerande produktion av den. Jag hade först 13-20:e som leveranstid men fick den redan 10/11 liksom de flesta andra som beställde tidigt.

Effekten på marknaden av att Apple lanserar ett sån extremt mycket bättre modell kommer inte att bli liten. Om inte iris eller annan teknik kan göras lika automatisk och snabb, vilket väl ingenting tyder på idag, så måste alla konkurrenter som säljer premiummodeller skaffa liknande lösning som FaceID. Det är samma sak som när iPhone 5S kom. Ryktesvägen kommer också rapporter om just detta.

Det kommer dock att ta tid för konkurrenterna att komma ikapp och som bekant är det idag inte många som byter från iPhone till Android. Snarare blir denna superpromiummobil bara ytterligare ett skäl för kräsna Android-användare att byta till iPhone.

Vi kan räkna med ett mycket starkt julkvartal och att appleaktien, vilket jag sagt i alla fall sedan jag var med i Börspodden för två år sedan (avsnitt 112), om inte alltför lång tid går till 200. Det är lätt att tänka att en aktie inte kommer att kunna stiga si eller så mycket, men vi ska inte glömma att aktien stod i 110 för ett år sedan. När marknaden väl bestämt sig för att tro på Apple, vilket den utan tvekan gör idag, så värderar den upp aktien allt närmare ett rimligt PE och det är svårt att se att det skulle vara under 20 idag.


7 kommentarer:

 1. Är du inte rädd att ditt omdöme skall grusas något av att du verkar gilla produkterna så mycket? Är det något du aktivt tänker på och jobbar med för att kunna hålla en nykter syn på aktien?

  Jag har själv apple-aktier men misstänker att jag tar en android nästa gång det är dags för ny telefon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvärtom är det faktum att jag vet hug bra och attraktiva deras produkter är något som hör mig trygg som investerare.

   Radera
 2. Ang ”extremt hög upplösning”... jag kör en MS Lumia 950XL, som släpptes nov 2015. Den har högre upplösning och ppi. Just sayin’ :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kameran var ju Nokias sista ”shot” för att hålla sig relevant. Nu Microsoft dock.

   Radera
 3. Kan tillägga att jag äger AAPL och MSFT sen gammalt 🤑👍🏻

  SvaraRadera
 4. Avsåg skärmen, men kameran i den är också fortsatt top of the line :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste slarvigt men vad jag menar är bara att Apples kamera och skörm säkert slås vid släppet av någon om inte raktigenom när man tar hänsyn till alla aspekter så säkert i specifikationer. Trots det så är de extremt bra och absolut då bra att deras kunder köper.

   Radera