fredag 3 november 2017

Tredje vågen


Gårdagens rapport från Apple lämnade inget övrigt att önska. Omsättningen ökade med 12 % (52,6 miljarder mot förväntade 50,7) och vinsten per aktie med magnifika 24 % (vinsten blev 2,07 mot förväntade 1,87 och förra året 1,67). Alla produktgrupper visade tillväxt men Services utmärkte sig som vanligt och levererade 36 % tillväxt. Iphone ökade från 45 till 46 miljoner men det ska sättas i relation till att många med goda skäl trodde att man skulle tappa försäljning pga att så många uppenbarligen väntade på att iPhone X skulle släppas idag. Förra året var alla modeller med i kvartalet. 

AppleWatch har gått från att vara halvt uträknad till att växa med 50 % per år stadigt kvartal för kvartal (antal medelas som vanligt inte). Mitt i butiksdöden besökte 418 miljoner människor en Apple Store vilket var en ökning med nätta 19 % på ett år. Trenden att det är de dyraste produkterna som drar mest håller i sig. Förutom att iPhone X som sagt kommer att sälja fantastiskt är det svindyra MacBook Pro som drar försäljningen inom Mac. Apple Pay ökade antalet transaktioner med 300 %.Kanske mest avgörande var att Apple guidade 84-87 miljarder för julkvartalet och om man slår detta så kommer man att dra in bisarra en miljard dollar per dag under kvartalet. Osannolika siffror. Det går egentligen inte att hitta någonting som inte var väldigt fint och efter några procents uppgång är företaget idag värderat till 900 miljarder dollar. Vi kan nog räkna med en fin aktieutveckling i takt med att iPhone X slår alla rekord både i pris per enhet och antal sålda enheter, en av dem till mig.


Köerna i morse utanför en av Apple-butikerna i London.

Apples framgångar har varit närmast konstanta sedan Steve Jobs kom tillbaka till företaget 1997 och lade om verksamheten till få men mycket bra produkter som alla vill äga. Siffrorna fluktuerar förstås mellan kvartalen men om man höjer blicken kan man se hur framgångarna har kommit i vågor och företaget har varje gång blivit mycket större. Nästan som ett annat bolag.

Den förstås vågen var förstås när man lanserade iPod 2001 och åren som följde då denna produkt omstöpte inte bara Apple utan världen. Den var enormt betydelsefull för övergången till mobil konsumtion av media förstås men den skapade ett nytt Apple som återigen var hett, trendigt och längst fram i utvecklingen. Idag tänker man inte på det men Apple gick från att vara en liten highend-PC-tillverkare till att vara något mycket större. Inte minst tack vare iTunes.

När jag kom in i början av 2011 började iPhone precis gå från att ha varit en nischprodukt som jag och andra såg mest som en leksak jämfört med "seriösa" tillverkares alster- BlackBerry, Nokia och SonyEricsson (jo det är sant det är inte längre sedan än så som dessa var i ropet). Samtidigt hade iPad precis lanserats och åren som följde, ung. 2011-2014 så växte företaget enormt. Det som hade varit "iPod, iTunes och Mac" blev istället ett företag som togs på allvar av analytikerna och marknaden. Det var uppenbart att man kunde skapa fler produkter än någon trott tidigare. 

Efter att ha sett gårdagens kvartalsprodukt slog det mig att företaget återigen är på väg att stöpas om eller snarare redan har gjort det. Marknaden har de senaste åren gnällt "vad kommer efter iPhone" när den istället borde ha insett att iPhone, liksom iPod på sin tid och iPad idag, inte går att stoppa. iPhone är idag en integrerad del av våra liv och den kommer inte att ersättas av AppleWatch utan bara kompletteras av den. Samtidigt bygger Apple vidare på så att man "tar hand om" allt större delar av våra liv. HomeKit, HomePod, säkert fordon en dag och lika troligt någon typ av AR-glasögon. Apple är idag värderat 70 % högre än för ett år sedan och ifrågasätts inte längre som tidigare. 

Apple är här för att stanna.

1 kommentar:

  1. Detta är egentligen bara en parentes, men det är inte säkert att klockan bara är ett komplement till telefonen. Kanske blir det tvärtom?

    http://fortune.com/2017/11/02/apple-iphone-x-ai-google-amazon/

    Jag håller dock inte med artikeln om att apple inte skulle vara positionerad för detta. En av de intressantaste sakerna på senaste produktlanseringen tyckte jag var att man i vissa länder kommer kunna ringa med klockan och airpods. Det borde då inte ta många år innan all teknik kan integreras enbart i hörlurarna. Kan vi prata med Siri och sköta handling/samtal/mail/ärenden på det sättet, behövs "telefonen" kanske bara som kompletterande kamera/bildvisare när saker behöver visualiseras.

    Det kan tyckas fånigt att referera till en hollywoodfilm, men i Her (2013) där en man förälskar sig i sitt operativsystem tycker jag de lyckas med en aspekt av framtidssamhället. Det är att ju bättre tekniken blir, ju mer kommer vi "bygga bort" den. Ingen vill se plåtburkar och sladdar överallt om man inte behöver, och de inte är snygga (även apple säger "the future is wireless"). Bara en tanke.

    SvaraRadera