tisdag 21 oktober 2014

Apples rapport


Drygt hälften av värdet av min portfölj (Apple och Swedbank) rapporterade inom loppet av åtta timmar i går kväll och i morse. Först ut var Apple som föra förvånande rapporterade mycket starka siffror stött av en enorm efterfrågan på iPhone 6, dessvärre fortfarande i starkt begränsad tillgänglighet, och kanske mer förvånande en oerhört stark försäljning av Mac datorer, upp med 25 %, inte illa för en 31 år gammal produktlinje.


 
 
iPad kom in ungefär som förväntat- en begränsad försämring jämfört med förra året medan iTunes och tillbehör fortsatte att tuffa på mycket bra.
 
Vinstökningen blev 13 % vilket är väldigt starkt med tanke på att dollarn har förstärkts så mycket mot alla andra valutor och iPhone 6 inte hade lanserats i Kina än till skillnad från förra året då Kina ingick i den första lanseringen. Apples omsättning i Kina ökar bara mycket lite mot förra året, men det är väldigt starkt eftersom iPhone förstås föll som en sten i kvartalet då alla väntade på de nya modellerna som skulle komma i oktober.
 
 
Tack vare att man återköper aktier ökade vinsten per aktie med drygt 20 % men det är uppenbart efter att ha lyssnat på analytikerkonferensen att man hade tjänat ytterligare några cent om dollarn inte hade förstärkts så mycket. Återköpen uppgick till otroliga 17 miljarder dollar mot normala fem miljarder per kvartal. Ingenting är ett tydligare besked om att Apple räknar med stigande aktiepris än dessa plötsliga jätteköp av aktier. Samma sak hände vid rean förra sommaren och efter presentationen av julkvartalet i slutet av januari i år då aktien sjönk ned mot 500 dollar (70 med nya aktien). Båda gångerna förljdes återköpen av massiva kursuppgångar under månaderna efteråt.
 
Tvärtemot vad olyckskorparna (1, 2, 3) kraxade för ett år sedan så har iPhone inte minskat utan tvärtemot fortsätter att öka. Dess pris har inte behövt sänkas (1, 2, 3) utan tvärtom har Apple höjt genomsnittspriset genom att lansera en premiummodell (det är så man rimligen måste se på iPhone 6+) över standardmodellen. Inte heller har Samsung slagit Apple med sina nya mobiler (1, 2, 3) utan håller på att implodera pga att dess vinst faller handlöst pga konkurrensen med iPhone (där de tjänar pengar) och kinesiska kopior (där de har de största volymerna).
 
 
 
Det visar sig alltså att Apple märkligt nog vet bättre hur de ska agera än analytikerna. iPad håller alltså ställningarna hyfsat, Mac går mycket bra, iPhone går formidabelt och nu lanseras som bekant först Apple Pay (igår) och sedan Apple Watch nästa år. Apple står på ett marmorgolv med sina ”gamla” produktlinjer när de nu börjar lanserar sina nyheter.

Jag tror att Apples vinst per aktie kommer att stiga med minst 25 % under FY2015 (okt-sept). Drivet av iPhones, den snabbt sjunkande antalet utestående aktier, Mac och de två nyheterna. Under 20 % ökning vore sensationellt. Aktien lär hänga med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar