fredag 3 oktober 2014

En produkt som frälser ifrån ondska?


Allt fler verkar nu ögonen för det som jag tror är den stor framtidsbranschen för Apple Watch: hälsa. 
 
Med hälsa menar i detta fall inte det näst viktigaste användningsområdet nämligen "fitness", utan läsandet av och processandet av biometrisk information från användaren och genom appar analysera detta för att kunna kommunicera hur vår hälsa är och, säkert viktigast, kommer att vara. 

Om man tänker på hur man idag måste diagnosticera sig själv så är det nästan larvigt primitivt. En hjärtattack upptäcks i normalfallet genom att en person känner att han mår dåligt eller någon annan ser att så är fallet. Om han har tur.
 
Visst har kanske blivit bättre på att förstå vad det är som inträffat när någon får hjärtproblem men i grund och botten har alltså ingenting hänt på flera hundra år vad gäller upptäckt hos tidigare friska personer. Visst, vi får mycket snabbare och bättre hjälp om det händer men för alla som här utanför sjukhus är det de själva eller personer i deras närhet som alltså måste reagera och dessutom mycket snabbt. För mängder av andra hälsoproblem finns varningstecknen inom oss men ingen kan se dem förrän det är för sent.
 
Den som inte har haft hjärtproblem eller andra hälsoproblem står inte under övervakning och mår man inte dåligt så är det ingen som vet om man löper stor risk att drabbas av någonting farligt. 
 
 
 
 
En Apple Watch känner din hjärtrytm och eventuellt några övriga data från första utgåvan men detta kommer med all säkerhet att byggas ut. Apple kommer som vanligt att förlita sig på utomstående utvecklare som kommer att tillverka appar som kan varna vid problem säkert i ett tidigt skede, samla data om många olika slag och säkert också utveckla system som skickarlarm om ens hjärtat slutar slå. 
 
Detta är naturligtvis bara spekulationer men när man tänker vidare på saken så inser man att potentialen är närmast astronomisk och möjligheten att tjäna pengar på någonting som bokstavligen kan rädda livet på människor är lika astronomisk. I alla fall för Apple och de utvecklare som skapar det kunderna vill ha. Tänk ett larm som tjuter om ens hjärta slutar slå eller får galen rytm, skickar ett meddelande till 112 om man inte stänger av det. Tänk om man en dag kan få veta att ens blodvärden har försämrats, att man fått i sig gift, att man dricker för lite vatten eller för mycket alkohol. Att man måste ta en paus för att ens hjärta börjar bli överansträngt eller för att luften där man är börjar bli dålig. Att man just idag har bäst möjlighet att bli gravid.
 

 
 
Vill man bli riktigt futuristisk så kanske man en dag kan få veta vad ens statistiska livslängd givet allt man gjort och ätit senaste året och hur det förändras om man följer olika förslag från appen och sedan följa utvecklingen. Att man får veta att man precis fått i sig ett visst virus och hur man ska göra för att ha störst chans att slippa bli sjuk.
 
Oavsett hur verkligheten kommer att bli så kan vi vara helt säkra på att det finns en marknad för en produkt som kan rädda livet på en och medverka till att man mår bättre och mindre ofta blir sjuk.
Vad vi också helt säkert vet idag är dock att Apple Watch, om den blir en succé, kommer att förbättras och bli snyggare i samma takt på samma sätt som iPod, iPhone och iPad de senaste åren. Det är ändå Apple vi talar om.

 

1 kommentar:

  1. Jag tror också att hälsa och fitness kommer att bli en viktig kategori framöver och att lanseringen av Apple Watch kommer att ses som födelseögonblicket för denna kategori. Jag är förvånad att inte mer uppmärksamhet getts åt det faktum att Tim Cook precis innan lanseringen av Apple Watch sa att "This is the next chapter in Apple's story". Det säger ganska mycket med tanke på att de precis släppte den iPhone (6) som kommer att slå alla finansiella produkt rekord som finns.

    SvaraRadera