fredag 27 januari 2012

Nokia faller pladask

'
Kommentarerna i Sverige på Nokias rapport igår får mig att tänka på historien om människorna som inte förstod att det stod en elefant i rummet de var i. Den extremt kortsiktiga marknaden hängde sig fast vid några "positiva" (snarare inte riktigt så dåliga som man fruktat) siffror i den nattsvarta rapporten och verkade inte bekymra sig särskilt över det uppenbara faktum (!) att Nokia av allt att döma håller på att gå under.

Nokias "feature"-mobilförsäljning var det enda som var nästan oförändrat (-1 %; 93 miljoner) mot för ett år sedan. Problemet är förstås att detta tjänar man sedan länge inte några större pengar på. Intäkterna däremot rasade med 23 %! Det kan uppfattas som ett problem om man kunde sälja något för 100 kr för ett år sedan men idag kan sälja en förmodligen något bättre produkt för 77 kr.

Den som tycker detta ser illa ut behöver inte gå längre än till smartphone-försäljningen för att verkligen kunna stirra in i avgrunden. Marknaden växer explosionsartat men Nokias försäljning faller med 31 %... Ofattbart svagt! Medan Apples och Samsungs intäkter stiger till skyarna faller Nokias smartphoneintäkter med groteska 38 %. Det är som om Boliden trots dagens metallpriser skulle förlora pengar på sin guldbrytning.

Marknaden handlar glatt upp Nokia på denna rapport?! Vad hade man föreställt sig att rapporten skulle innehålla? Att de skulle meddela företagets likvidation? Resultatet av försäljningsutvecklingen kan hursomhelst utläsas i Nokias kraftigt försämrade kassaflöde för den som inte känner till vissa basala fakta om dagens mobilmarknad. (Stora investeringar + kraftigt fallande försäljning = stora problem.)

Stephen Elop vet förstås att allt håller på att rasa och har gått "all in" på att övergå till Windows så snabbt det går. Deras i reklamen och pressen extremt hypade Lumia 800 berättade han hade på två månader sedan introduktionen sålt drygt en miljon exemplar. En miljon?! Dessutom är detta en ny modell vilket gör att man då har fyllt säljkanalerna (kundlager, visningsexemplar o.s.v.) på alla marknader. Dessa hundratusentals telefoner räknas förstås också in i denna miljon exemplar som "sålts" även om de inte har sålts till någon kund*.

Man har alltså sålt mindre än en miljon på två månader. Jag hade inte sagt någonting om man sålt fem miljoner. De har ju inte introducerat den i USA m.fl. länder ännu och en sådan försäljning hade ju i alla fall med god vilja kunnat anses vara början på någonting, men mindre än en miljon? Det är klart att man kommer att sälja en del i USA, men det är Apples hemmamarknad. Där AT&T i veckan meddelade att 80 % av deras försäljning är iPhone. Där iPhone 5 med sedvanlig pompa och ståt kommer att lanseras i år. Lycka till!

Det är förstås inte uteslutet att Nokia kan komma tillbaka, men vad jag menar är att det inte finns någonting överhuvudtaget i gårdagens rapport som tyder på att så skulle bli fallet. Då ska företaget värderas därefter, inte på dagens nivå. Att sälja stora mängder olönsamma produkter är inte en affärsidé utan bara ett av de sätt som företag går i konkurs på.*) Detta är samma "fusk" med påstådda marknadsandelar som  flera av tillverkarna av plattdatorer sysslar med, framförallt Samsung, som t.ex. hösten 2010 fyllde sin säljkanal med 2 000 000 exemplar av den första Galaxy Tab, vilken inte sålde i princip någonting. Rapporterad försäljning var dock två miljoner och såsmåningom tog man diskret emot returerna från återförsäljarna. Av denna anledning ska man ignorera rapporter om att iPad har 56 % marknadsandelar och liknande. Apple sålde över 15 miljoner exemplar ut till kund under julkvartalet. Ingen annan än Amazon säljer mer än något hundratusental till riktiga kunder.
'

5 kommentarer:

 1. Du missade att Microsoft betalade 250 miljoner dollar till Nokia, vilket alltså motsvarar ungefär 250 dollar per telefon. Microsoft köper med andra ord alla Windows telefoner av Nokia!

  SvaraRadera
 2. Det är som vanligt hyfsat bizzart att man värderar Nokia på någon sorts förhoppning om en väldigt positiv och överraskande vändning trots att det inte är mycket som pekar på det. Samtidigt som man värderar Apple som om man saknar allt förtroende för ens den nuvarande (låga) värderingen. Den värderas i princip för nolltillväxt trots att tillväxten *Accelererade* från redan fantastiska nivåer detta kvartal.

  Skilda värdar.

  SvaraRadera
 3. gmo: tack för det, visste inte att det var så mycket.

  SvaraRadera
 4. Du har från för ett par år sedan gått från att ha rekat Nokia till att nu neka dem. Följer man dina rekommendationer borde Nokia gå upp snart, för när du rekommenderade dem så gick dem ner...Du glömmer i detta sammanhang att det inte handlar om att Nokia totalt misslyckats med sin windows lansering, tvärom har lumian fått mycket stor uppmärksamhet av både kunder och media. Hade nokia misslyckats med den lanseringen ja då hade det vart allt annat än positivt. Om Nokia 2010 insåg problemen med sin dåvarande strategi, 2011 bytte strategi, så är 2012 året då Nokia ska få se frukten av sin nyvalda strategi..döm inte ut finnarna än

  SvaraRadera
 5. Mike: det är typ tre år sedan jag var positiv till Nokia, men jag köpte aldrig aktien och jag gick för rätt länge sedan över till att inse att de inte hade lyckats hänga på smartphone-tåget på ett vettigt sätt.

  Måna mobiler har fått mycket positiv uppmärksamhet av användare och recensenter, Palm Pre är ett bra exempel. Var är Palm idag? En icke önskvärd del av HP efter att inte sålt tillräckligt av sina av mång aomtyckta mobiler.

  SvaraRadera