.
År 2011 gav en stark utveckling jämfört med börsen med -6,4 % mot börsens -16,7 %:
Mitt konto -6,4 % OMXSPI -16,7 %
Detta beror på att samtliga större innehav utom Boliden (-28 %), dvs Swedbank, H&M och årest nykomling Apple gick betydligt bättre än index samtidigt som det riktigt dåliga innehavet Diamyd som nästan helt utplånades hade en mycket liten vikt i portföljen som sig bör för ett förhoppningsbolag. Samma sak med den första lilla post Swedbankwarrants som förföll värdelösa liksom det andra köpet som förfaller i maj som har halverats i värde.
Swedbank slog sina branschkolleger rejät med -5% mot mellan 17 och 27 % back för de övriga tre storbankerna. H&M gick back 1 %, vilket förstås är mycket bättre än index för denna plågade bransch, medan Apple steg 26 %, men mitt innehav steg med 32 %.
Apple var förstås det som drog min portföljutveckling mest. Jag började köpa i februari och gjorde de flesta köpen när kursen hade tryckts ned varför mitt snitt idag ligger på drygt 340 dollar, men hjälp kom också av en stigande dollarkurs under senare halvan av året.
Mina innehav idag är följande:
Swedbank Pref: 35 %
Apple: 24 %
H&M: 19 %
Boliden: 19 %
MSAB: 1,5 %
Swedbankwarrants: 0,5 %
Övrigt (Diamyd, Obducat-aktier och -rätter) 0,2 %
Värderingsmässigt ser alla de stora innehaven fortsatt mycket attraktiva ut, vilket också har visat sig genom den motståndskraft de haft mot den allmänna nedgången. Jag förutser inga störra förändringar under det kommande halvåret.
Tidigare årsrapporter: 2009, 2010.
Jag har ännu inte inlett någon flytt till ISK eftersom det är högst oklart om nyåret har någon betydelse längre när man börjar räkna per kvartal och hursomhelst är ju 0,5 % skatt för kommande år mycket låg. Jag tror dock att jag kommer att flytta mina innehav allteftersom under 2012 eftersom jag hellre har det nya kontot än en kapitalförsäkring.
,
lördag 31 december 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Bra jobbat! Skönt att du slog index :)
SvaraRaderaDitt benchmark borde iofs vara 25% S&P och 75% OMX
SvaraRadera-6,4% mot ca -10% benchmark är ändå helt godkänt.
/Trötter
Och som du skriver får du justera ner din performance en del ytterligare pga valutaeffekter.
SvaraRaderaDu slog kanske marknaden med 2% totalt?
/Trötter
Har aldrig förstått varför man som värdeinvesterare jämför sig med index alls. Mr Market är vår tjänare inte herre. När vår instabile vän är depp så köper vi, när han är manisk kan vi sälja. Men vid årsskiften ska vi plötsligt ta hans prissättning som facit på om vi har lyckats med våra investeringar eller inte. Mr Market är lika opålitlig som prissättare av bolags värde den 1/1 som under resten av året. Den enda rimliga utvärderingen av sina investeringar som kan göras är densamma som en ägare av ett onoterat bolag gör. Att se vilket "Owners Earnings"
SvaraRaderaföretaget ger sin ägare.
Ekdungen
Ekdungen: som du kan se på tidigare diskussioner i kvartals- och årsrapporter så är jag inte heller så nöjd med korta jämförelser, men det är en trovärdighetsfråga. Om jag påstår att mina metoder fungerar över tiden så måste jag också kunna visa det.
SvaraRaderaLM
SvaraRaderaProblemet är bara att du inte visat att dina investeringar fungerat. Du har bara visat hur dina investeringar står sig i jämförelse med en mentalt förvirrad marknad! Om vi värdeinvesterar istället gick över till att redovisa tillväxt i våra " Owner Earnings" på våra portföljer, skulle det gå att göra meningsfulla jämförelser av prestationer som investerare.
Ekdungen
Ekdungen: jag håller inte med dig men man kan så klart ha olika uppfattning i denna fråga. Om alla andra (!) jämför sig med index och den stora, allomfattande utmaning som alla investerare antar är just att slå index så är det också den utmaning som jag antar.
SvaraRaderaJag slår index, vilket inte alltför många av de mycket högt avlönade s.k. proffsen gör, men visst finns det andra jämförelser som man kan göra.
Vad vår trötte vän inte inser är väl att om man ska följa denna s.k. logik så skulle man i så fall jämföra t.ex. sin H%M-placering med klädindex, Boliden med gruvindex, Swedbank med bankindex o.s.v. och väga samman ett index utifrån detta. Det är medningslöst.
SvaraRaderaJag jämför mig med det alla andra jämför sig med, dvs det s.k. generalindex, dvs det resultat man får om man bara köper börsen. De flesta lyckas inte att slå detta och det är därför den stora utmaningen.
Jag skulle aldrig räkna om index för att dollarkursen gåt temot mig, eller för att jag köpt en stor post i just ett företag som Apple som f.ö. slagit Nasdaq-index med stor maginal i år räkna om ifall min amerikanska placering gått dåligt.
Att t.ex. skylla på att Nasdaq-index gått dåligt och jag därför fått ett dåligt resultat är loserbeteende och då ska man heller inte räkna ned ens resultat om Nasdaq gått bättre än Stockholms-OMX.
Apple har gått bra just därför att företaget har gått bra, vilket jag tillgodoräknar mig, liksom jag inte heller skyller på "dålig börs" om mina Apple-akiter gått dåligt ett år.
Någon som tror att Trötter hade föreslagit en uppräkning av mina resultat om dollarn hade sjunkit (dvs den risk jag tog när jag valde att investera i amerikanska papper och en faktor som drog ned mitt resultat förra året) eller de am. börserna gått sämre än den svenska?
LM
SvaraRaderaJag kan hålla med dig om man ser på det hela som en k-kmätartävling mellan spekulerare. Men för att utröna hur ens investeringar utvecklas är det av inget värde.
Gott Nytt År
önskar Ekdungen
Är det verkligen så konstigt att justera sin performance för valutaeffekter och annat brus?
SvaraRaderaOch om du nu ska benchmarka mot något så är det väl rimligt att iaf göra en grov uppdelning så att du inte jämför päron med äpplen?
Förstår inte vad som är så upprörande med det.
Du slog ditt benchmark med två procent - vore helt fantastiskt om du skulle klara det under en längre period.
/Trötter
Ekdungen. Gott nytt år du med! Vi får hoppas att Swedbank repar mod och åter börjar köpa tillbaka under 2012.
SvaraRaderaDet är väl mest värt om man vill jämföra hur man lyckas jämfört med marknaden i övrigt, dvs mot de andra som också försöker tjäna så mycket som möjligt och därmed jämfört med om man skulle ta en enklaste vägen och köpa en indexfond.
Dock är jag i gott sällskap när jag väljer att jämföra mig med marknaden: http://www.berkshirehathaway.com/2010ar/2010ar.pdf
(sid. 2) ;-)
Trötter: det är inte upprörande, men det fungerar inte om man vill ha rättvisa jämförelser. Det blir som när någon ska bortförklara ett fotbollslags framgångar med att ständigt hitta orsaker till att de vann: motståndarna hade X spelare skadade, enkel lottning o.s.v.
SvaraRaderaJag väljer fritt mina investeringar och tar därmed risken att förlora på valutor, allmänna branschnedgångar (ffa om jag är tung i en sektor vilket jag ju verkligen är i bank) och en sak som den låga dollarkursen i somras var ju något som jag tog med i min beräkning när jag satsade ganska stora summor på Apple, på samma sätt som jag gjorde min uppskattning av företagets vinstutveckling.
Hade jag fått fel så hade mitt resultat blivit sämre, t.ex. förra året ökade mitt BP innehav i dollar med minst 50 % i värde, men eftersom dollarn var dyr när jag köpte och sedan sjönk så fick jag bara typ 35 % utdelning på denna uppgång.
Om jag inte kompenserar upp mitt resultat när jag misslyckats med att tima utländska köp (vad gäller val av börser, aktier och valutor) så ska jag heller inte räkna ned mina resultat när jag lyckats tima detta.
Målet är ju att förränta sitt kapital så bra som möjligt och jämförelser med index är som sagt ett sätt att se hur väl man lyckas.
LM
SvaraRadera"The Essays of Warren Buffett"
sidan 232 näst sista stycket.
"We also believe that investors can benefit by focusing on their own
look-through earnings. To calculate these, they should determine the underlying earnings attributable to the shares they hold in their portfolio and total these. The goal of each investor should be to create a portfolio (in effect, a "company") that will deliver him or her the highest possible look-through earnings a decade or so from now."
;-) Ekdungen
Lou!
SvaraRaderaFörst och främst, Tack för en underbar blogg. Är alltid lika kul och intressant att läsa dina inlägg!
Nu till själva "frågan". Varför har du Swedbank Pref och inte Swedbank A istället?
Det är avsevärt lägre omsättning kring Pref-aktien jämfört med A-aktien.
Mvh Johan
Johan: tack för det!
SvaraRaderaPreferensaktien har företräde till utdelning upp till 4,80 kr i ett par år till. Det är inte troligt att de inte delar ut minst så mycket, men möjligheten finns och därför är Pref mer värd.
Tillägg: som du kan se i gamla inlägg var den dessutom pga den lägre omsättningen dessutom under långa perioder klart billigare än A-aktien.
SvaraRaderaDet där med konton och grejer är inget för en gammal gubbe. Men kommer följa din blogg ändå. Lycka till med investeringarna.
SvaraRaderaEkdungen
Men oavsett ålder finns det ju ingen anledning att betala för mkt skatt. 0,5 % av innehavet i skatt är ju oerhört mkt mer attraktivt än 30 % på vinsten vid försäljning.
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaMåste ha missat att du sålt BP, men du köprekar den fortfarande?
/Nicke