tisdag 6 december 2011

Investeringssparkontot

'
Det skrivs mycket om det nya investeringssparkontot, men många missar att man har en kvittningsmöjlighet för schablonintäkten mot sina räntekostnader, vilket är förmånligt för alla med stora räntekostnader för sitt boende, men även t.ex. belåningsräntor för investeringar eller som Regeringskansliet skriver:

...den skattepliktiga schablonintäkten på kontot får kvittas mot kapitalförluster och utgifter i inkomstslaget kapital.

Detta har betydelse de år man betalar mer än 100 000 kr i ränta då man s.a.s. får kvitta en skatt på schablonintäkten på 30 % mot ett ränteavdrag på bara 21 %. Mellanskillnaden är ren vinst. Detta är kanske inte några jättebelopp eftersom den svenska statslåneräntan är låg och säkert kommer att förbli det under överskådlig tid, men pengar är pengar.

Själv överväger jag att byta till ISK från min kapitaförsäkring. Förutom den ovannämnda slipper man ju för sista gången skatten på kapitalförsäkringen om man flyttar pengarna före slutet av 2011. Dessutom får man ju möjligheten att gå på stämmor och belåning kommer i praktiken att fungera på samma sätt.

Den risk som uppkommer är förstås att kurserna stiger medan man gör bytet och man måste ju betala courtage, men med bara några få innehav är ju det hundralappar det handlar om och troligen mycket mindre än de tusenlappar i skatt på kapitalförsäkringen man slipper ifrån.

Dock är förstås risken att man gör en stor kursförlust inte att förakta, inte minst om det strular med starten för ISK då väldigt många lär vilja starta konton från första dagen (2 januari) och kanske tar någon vecka innan man kan återköpa sina aktier.

Jag kom på att man kan slippa ifrån denna risk om man säljer sina aktier i kapitalförsäkringen, köper omedelbart om dem i sin vanliga depå och sedan flyttar över dem till sitt ISK så snart det går. Courtagekostnaden påverkas inte med detta, men man får betala skatt på ev. vinst från köpedagen till man "säljer" dem vid överflytten till sitt ISK, men man får avdragsrätten vid en ev. kursnedgång också. Man går alltså från att behöva ta hela kursförlusten till att ta 30 % av den samt att vid ett kursfall istället för att kunna tjäna mellanskillnaden till 100 % av fallet bara få den skatterabatt som man får vid reaförluster (läs mer här).

20 kommentarer:

  1. Betyder det att om man har orealiserade aktieförluster i en vanlig depå så kan man kvitta dessa när de realiseras mot skatten på ISK?

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Jag tror inte Avanza kommer ta någon skatt på KF nu kommande januari.

    SvaraRadera
  3. När man väger samman alla fördelar med investeringssparkontot jämfört kapitalförsäkring så överväger fördelarna med ISK jämfört KF sannolikt för de flesta sparare.

    SvaraRadera
  4. Hej Lou,

    Kan du förklara lite mer tydligt varför man bör gå över från en KF till ISK?

    Jag själv betalar ca 40 000 kr i ränta på lgh per år + ett antal tusenlappar för bil.

    Jag sparar och investerar långsiktigt, och gör nästa inga försäljningar.

    Varför bör jag byta?

    Mvh Alex

    SvaraRadera
  5. Jögge: Avanza kommer naturligtvis inte att betala användarnas skatt. Varför skulle de göra det? De för över den skatt de måste betala på försäkringen på den som har försäkringen.

    SvaraRadera
  6. Alex: av de skäl som jag anförde, men om du har låg ränta så är det inget skäl för dig. Det finns några fördelar, men knappast några nackdelar, men om dessa inte känns stora nog så bör du inte byta.

    SvaraRadera
  7. Kommer skatten vara ungefär den samma?

    /A

    SvaraRadera
  8. Hej,
    enligt Claes blog på Avanza så kommer KF skatten inte att tas detta år utan skjuts upp till nästa år. Vet inte varför men varför byta nu om man kan byta om ett år?
    len

    SvaraRadera
  9. Nej, det står det inte. Däremot tar han upp att om man säljer och köper tillbaka i samma KF så blir det ingen effekt detta år då man från 2012 kommer att få räkna in insättningen.

    SvaraRadera
  10. Det finns flera fel i hans text märkligt nog, t.ex. att man måste sälja av sina innehav i en vanlig depå för att kunna flytta dem till en ISK. Så är det inte.

    "om du har aktiefonder eller aktier på traditionellt fond- och aktiekonto. Då får du lägre skatt på lång sikt, om du väljer att flytta över. Men du måste sälja gamla innehav för att sedan flytta över kapitalet."

    SvaraRadera
  11. Len: Jo i tidigare inlägg har Claes skrivit att skatten för 2012 skulle dras först 2013 vilket är helt fel. Avkastningskatt kommer att dras 2012. Vad som är nytt är dock att insättningar kommer ingå i kapitalunderlaget varpå de numera kommer ta ut skatten kvartalsvis under året med början i januari och därefter i april, juli, oktober. Detta enligt senaste informationen från Avanza.

    Alex: Avkastningsskatten baseras på statslåneräntan den 30:e nov, (1,65%) vilket innebär att avkastningsskatten för 2012 blir låga 0,495% för både KF och ISK.

    SvaraRadera
  12. Hej Lou, jag har funderat i samma banor som du, nämligen att man kan kvitta skatten på ISK mot kapitalunderskott (räntor på lån t.ex.) Samt att man själv äger värdepapprena istället för försäkringsbolaget.
    Jag har också tänkt att "trolla bort" skatten för nästa år i min KF genom att sälja av aktierna och sedan köpa in dem i ISK. Tack för att du tipsade om att köpa in den direkt på en vanlig depå (med 3 dagars fördröjning) så slipper man ta för stor kursrisk.

    En sak till jag tänkte på: det är väl så att man kan avräkna utländsk stämpelskatt på utdelningar i deklarationen i en ISK? En ytterligare fördel, iaf om man har Avanzas KF, vad jag har förstått.

    SvaraRadera
  13. Är pengarna från försäljning i en kapitalförsäkring omedelbart tillgängliga i den vanliga depån? (har själv bara kapitalförsäkringsdepå) Annars kan det ju uppstå en kursförlust där.

    /Oraklet

    SvaraRadera
  14. Är det verkligen möjligt att föra/över flytta alla mina aktier ifrån mina vanliga depå (ej KF) till ISK, utan att behöva sälja allt och köpa det i ISK?

    När jag läser era kommenterar verke det så. Ni säljer era aktier ifrån er KF, köper de i en vanlig depå och därefter flyttar över dessa.

    Eller har jag missuppfattat det?

    SvaraRadera
  15. Fredrik: I en KF kan du endast föra in/ut pengar, inte värdepapper, därav försäljningen. Annars ska det gå att föra över värdepapper utan försäljning från vanlig depå till ISK. DÄREMOT kommer överföringen att tas upp i deklarationen som en försäljning, och reavinst/förlust tas upp under kapitalinkomster. Du sparar dock courtaget på detta sätt. Sen räknas väl sådan överföring som insättning också, enligt värdet på överföringsdatumet, tror jag.

    Oraklet: nej, pengarna är inte omedelbart tillgängliga att ta ut, det är 3 bankdagar likvid på aktieaffärer t.ex. Kanske något snabbare för fonder. De är tillgängliga endast för ny handel, eftersom det också blir likvid efter 3 dagar.

    SvaraRadera
  16. George: Ahh, då förstår jag. Så om jag flyttar det så behöver jag inte betala något courtage alls?

    Min portfölj kommmer också att se ut precis som nu(samma inköpskurser etc.). Det enda som behöver ske är att jag sedan deklarerar vinster/förluster i deklaration för 2013 samt att jag får betala "insättning".

    SvaraRadera
  17. Fredrik:bra fråga om inköpskurserna, har inte tänkt på det faktiskt. Kanske står det i Regeringens skrifter. Eller på nån mäklares/banks hemsidor?

    SvaraRadera
  18. @Fredrik och Georg: SEB hade en chatt om ISK i fredags, jag frågade då bla om inköpskurserna är kvar vid en flytt från depå till ISK, här är deras svar:

    "Flyttar man in aktier man äger sedan tidigare blir det en skattetekniskt en realisation av en eventuell vinst eller förlust samtidigt som aktierna flyttas till ett nytt förvar. Anskaffningskursen inom ISK blir då relativt ointressant i skattehänseende men kan i och för sig vara intressant av andra orsaker. I vårt förfarande faller det gamla anskaffningsvärdet bort."

    Så på SEB får man en ny kurs i ISK, hur det funkar hos andra banker vet jag inte.

    /Danne

    SvaraRadera
  19. Får man verkligen sälja sina innehav i kapförs och genast återköpa dem i annan depå Lou?
    Misstänker att man måste ta 'kursrisk', precis som när man vänder aktier...

    SvaraRadera
  20. Ja, men det skriver jag ju ovan som en risk. Dock kan du ju föra över pengarna till en vanlig depå och då tar du bara risken under den tid som mäklaren behöver på sig för att för övre pengarna.

    SvaraRadera