måndag 5 december 2011

Intressanta tider

'
Jag kommer ihåg att jag hösten 2008 anmärkte för en kollega att vi i alla fall levde i en intressant tid. Saker händer dag efter dag som inte hänt i modern tid och möjligheterna att tjäna pengar på andras rädsla var bättre än förmodligen någonsin varit fallet.

För oss som är intresserade av felprissättningar på marknaden är denna höst faktiskt lika intressant som den för tre år sedan. Domedagsprofeterna fick åter komma ut i media och berätta att Euron och allt annat kommer att gå sin mycket snara död tillmötes och alla länder med stora budgetunderskott kommer att gå i konkurs. Marknaden, intervjuad genom sina stand-ins; personer anställda på affärsbankerna, fick komma till tals och meddela att oavsett vilka förbättringar som gjorts, t.ex. utbyte av regeringarna i Grekland och inte minst Italien, så är marknaden minsann inte alls "imponerad".

Man undrar varför det inte slår en enda journalist att om (allt annat lika) Berlusconi blir ersatt av alltigenom kompetente Monti och börserna faller så är det kanske inte så att börsens utveckling just idag som är den vettiga kompassen för vilken riktning världen har tagit.

Man kan aldrig så noga veta vart vi är på väg i det korta loppet, men det är i alla fall helt uppenbart att alla är medvetna om problemet nu och den tillnyktring som vi ser hos regeringarna i alla problemländer kommer säkerligen att vara mycket bra för Europa och övriga världen i många år framöver.


Mycket berömt foto från Depressionens USA.
För övrigt taget 1936 när arbetslösheten var 18 % men börsen steg med 24 %.


Den som vill ha ett exempel på detta behöver inte titta längre än till Sverige i början av 90-talet och utvecklingen därefter. Helt plötligt insåg HELA det svenska politiska etablissemanget (små tokpartier undantagna förstås) att det inte i längden går att leva på lånade pengar och försöka devalvera sig ur problemen alt. låna ännu mer pengar. Likaså insåg man på den svenska arbetsmarknaden att tiden för murar som skyddade den svenska industrin för alltför mycket konkurrens var över. Nu var svenska arbetare tvungna att producera mer än de konsumerade för annars skulle man förlora många fler än de uppemot 500 000 industrijobb som försvann och aldrig kom tillbaka.


Samma personer som på bilden ovan år 1979.

Euron och dess låga räntor blev ett knark för många EU-länder och nu kom banken och ville ha betalt. Det kommer knappast att upprepa sig inom överskådlig tid. Alla aktörerna har lärt sig mycket av detta och kommer att handla därefter. Precis som Sverige brände sig för 20 år sedan och sedan har fört en mycket ansvarsfull politik med fantastiskt resultat. Andra kommer förstås att tro motsatsen. Precis som alla de som klagar på mitt Swedbank-innehav för fram att man gjorde bort sig i Baltikum och därför kommer att fortsätta på detta sätt så snart de får chansen. Eller alla de som framhåller det faktum att Apple höll på att gå i konkurs för 15 år sedan gör det till ett osäkert innehav.

Problemet är bara att det inte fungerar så. Bränt barn skyr verkligen elden.

'

6 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Om vi bortser från den akuta eurokrisen (samt överhettning i Kina och USAs statskuld) så finns det fler problem som måste lösas de närmsta 20 åren. Oljan blir allt dyrare pga minskade tillgångar. Maten riskerar bli dyrare pga konstgödselreserverna börjar ta slut (och dyrare drivmedel för jordbruket). Vi har en klimatförändring som kan ge en massa oförutsedda problem. Och tillväxten kan ju inte fortsätta för evigt inom nuvarande konsumtionssamhälle (och speciellt inte med tanke på världens befolkninstillväxt).

    På något sätt känns det som om vi står inför något slags större förändring (typ 1800-talets omställning från agrarsamhälle till industrisamhälle). Så frågan är vilka näringar som blir vinnare och vilka som blir förlorare under nästa 20-årsperiod. Jag tror inte på en återhämtning på bred front, bara inom vissa sektorer (tänk på vad som hände Facits mekaniska räknemaskiner och hur snabbt och oförutsett de blev förlorare medan de elektroniska hjälpmedlen blev vinnare).

    /H

    SvaraRadera
  3. Om miljön och klimatet blir ett än mer akut problem än det redan är så kommer vi inte ha något val. Då kommer vi tvingas dra in på privat konsumtion och istället lägga mer resurser på samhällsnyttiga investeringar i ny teknik för att rädda samhällen, åt typen kollektiv konsumtion. Nu har ordet skatt en negativ laddning men om man arrangerade dessa investeringar på ett nytt sätt tror jag att många skulle känna att det är mer meningsfullt att låta tillväxten drivas av att vi går samman och åstadkommer något av värde istället för som nu att vi låter tillväxten vara en måttstock på hur mycket sopor vi producerar genom privatkonsumtion.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  6. Utmärkt sammanfattning av Löparns ohederliga beteende! Det är en skam att affärspressen låter en sådan charlatan fortsätta att skriva på deras siter.
    Men jag förmodar att han drar läsare, och moralen skiter affärspressen i!

    SvaraRadera