torsdag 4 augusti 2011

Utnyttja börsfallet!

Det finns som vanligt bara en sak att göra när börsen faller paniskt samtidigt som företagen man har investerat i tuffar på som det allegoriska tåget: passa på och öka innehaven alt. köp köpwarrants för en mindre summa. Det kommer inte att dröja alltför länge förrän börsen stiger igen och då känns det alldeles utmärkt att ha tjänat pengar på tokigheterna.

Leta som vanligt efter utgåvor som har lång löptid, minst ett halvår ung. men helst ett år och idag långt utanför kursen och eftersom detta är vadslagning med marknaden så ska man förstås bara satsa en summa som man lätt kan leva med att förlora i sin helhet. För t.ex. Swedbank, Boliden och H&M finns det massor av warrants som passar in på ovanstående beskrivning.

11 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt lite svårt att förstå vad som har hänt idag som kan motivera en nedgång på 4,5% på Stockholmsbörsen? Det pratas om någon oro hela tiden, men har det egentligen hänt något konkret som kan motivera en så stor nedgång?

    //Stefan

    SvaraRadera
  2. Jaja, om man ska förlita så på erfarenheterna från förra krisen så är jag väldigt benägen att hålla med. FÖrra krisen köpte jag mer desto mer det föll, och istället för att efter krisen ligga på minus, så låg man på plus istället, med en fantastiskt trevligt yield on cost! =)

    Så förutsatt att hela det ekonomiska systemet inte brakar ihop (jag är i grunden optimist, och skulle systemet braka ihop så är pengar ändå mitt minsta problem) så går nog börsen upp om 1 år eller två. =)

    SvaraRadera
  3. Hej.

    Hur ser du på tidsaspekten av köp i denna typ av marknad?

    Jag har flera företag jag nu anser köpvärda (med säkerhetsmarginal). Rent tekniskt sett vore det alltså rationellt att skjuta in mina likvida tillgångar i dessa (ca 60 % aktier idag). Dock så vill man ju ha möjlighet att köpa på riktig låga nivåer om den möjligheten skulle uppenbara sig.

    Hur lyckades du sitta på likvida medel för att handla Boliden, Swedbank mm. senast det begav sig? Jag gissar att du ansåg företagen vara fundamentalt undervärderade redan innan droppat ner till de nivåerna?

    Själv lutar jag åt att avsätta ca 20 % - 25 % av kapitalet till riktiga urblåsningar. Dvs. låta dessa ligga likvida fram tills kurserna når under 50 % av de nivåer jag anser köpvärda. Detta innebär givetvis att jag riskerar att ligga "onödigt" likvid många perioder men samtidigt vet jag att jag kommer ha möjlighet att köpa när det är som mest lönsamt.

    SvaraRadera
  4. Jag är i samma tankebanor som Anonym nr 2 ovan. Visst görs finansiella system om ibland, t.o.m. världskrig bryter ut och börser ligger nere längre perioder men hur man än vrider och vänder på det så visst ska folk ha både mat, kläder och värme.

    SvaraRadera
  5. Anonym: det är samma sak som när folk dör vid nödutgångarna vid en utrymning trots att det hade funnits mer än tillräckligt med tid för en lugn och ordnad utgång ur lokalen för samtliga. Paniken har sin egen djuriska logik där alla försöker rädda sig själv istället för att nyktert begrunda situationen och fatta kloka beslut. Som en viss herr Gekko sa en gång: They're sheep and sheep get slaughtered!

    SvaraRadera
  6. Mattias: man lyckas ju väldigt sällan träffa botten så som jag ser det är det läge nu att köpa om man kan av aktier som handlas med rejäl rabatt och säkerhetsmarginal.

    Du kan läsa om mina turer i Swedbank och Boliden under etiketten "Berättelser" i vänstermarginalen. Nu är jag belånad till ung. 30 % så jag har alltid möjlighet att köpa om jag vill, men på den tiden hade jag inga lån vilket var ett dyrköpt misstag för hade jag bara lånat som idag hade jag tjänat en förmögenhet. Nu tjänade jag hursomhelst massor ändå på förra finanskrisen så man ska väl inte klaga.

    SvaraRadera
  7. Lou, warranter du snackade om, varför inte optioner? vad är skillnaden.

    SvaraRadera
  8. Lou, har du hittat några warranter som du själv tycker är intressanta?

    SvaraRadera
  9. Jag köpte en liten post i en köpwarrant 120 swe som löper ut i dec i år. Sök dem som har nästan känns lite omöjligt lösenpris nu när allt står så lågt. Löptid helst ungefär lång för då är de ofta dyra.

    SvaraRadera
  10. är det så att du bara tjänar på din warrant om swedbank når 120 eller kan du tjäna på det även om det exempelvis står på 110 i december?

    Rent spontant känns december som en rätt kort period. Tror du att omx repar sig så fort?

    SvaraRadera
  11. Ja den är kort men då är priset lågt också, vänder marknaden så går det fort. Vem hade trott att S skulle handlas i 83 för bara två-tre veckor sen?

    SvaraRadera