torsdag 4 november 2010

If it's too good to be true...


Hur kan någon vettig människa någonsin gå på de "erbjudanden" om att få förlora sina pengar på diverse onoterade aktiesläpp, smarta idéer eller annat trams som fyller Internet och ens inkorg? Det måste ju funka, dvs folk går på sånt här annars skulle de ju inte annonsera. Vad är det för fel på folk?

En lika känd som enkel regel är att allt som verkar för för bra för att vara sant troligen är det. Varför skulle någon erbjuda oss fantastiska villkor utan risk? Varför skulle de inte satsa pengarna själva eller i så fall inte ha möjlighet att hitta extern finansiering som inte krävde mer än räntebetalningar?

Någon sa till mig att om man vill bli övertygad om hur dumma många människor är så ska man lyssna på Ring P1. Det stämmer i och för sig, men ännu bättre är att läsa dessa annonser.


A fool and his money are lucky enough to have come together in the first place!

G. Gekko         

10 kommentarer:

  1. Så sant som det är sagt. Det finns nog bara ett undantag från den regel du nämner:

    Ränta på ränta!

    Det är fan för bra för att vara sant... Men ändå är det sant :)

    Du, jag och några till har förstått det. Och förhoppningsvis kommer vi belönas rikligt. Ju mer man räknar och skriver tabeller om ränta på ränta desto mer fascinerande är det. Har börjat pensionsspara till min dotter, hon är 3,5 år.

    SvaraRadera
  2. Testa gärna att inflationsjustera dina tabeller Jon.

    Men sätt dig ner först.

    SvaraRadera
  3. Lou, om alla hade haft samma inställning till placeringar som du har, så hade vi aldrig fått nya bolag på tillväxt. Vi måste ha människor som väljer att inte vara anställda, människor som vågar ta risk för att kunna få fram nya bolag. Att placera pengar i Swedbank, Boliden etc är inget som genererar framtidens bolag. Sen så är det stor skillnad på onoterat och onoterat. Det gäller att veta vad man ger sig in och att kunna klippa av när det inte går som man förväntar sig. Det stora problemet som jag ser det är att den onoterade marknaden, eller ännu värre, bolagen på smålistorna har en massa skumma människor i bakgrunden.

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym.

    Du missar uppenbarligen att jag satsade i Diamyd för flera år sedan när de gjorde jättelika förluster och hade långt till möjlig vinst (senaste kvartalet gick man med vinst för första gången), jag gick in förhållandevis tidigt i MSAB och sedan flera år äger jag aktier i Obducat som är ett rent förhoppningsbolag.

    Som jag många gåger har skrivit är det en enorm skillnad mellan nya företag med en bra idé och rimlig chans att tjäna pengar i framtiden och rena galenskaper. De senare är förstör värde och är därmed skadliga för samhället.

    SvaraRadera
  5. Hej Lou
    Jo, jag följer din blogg, så jag känner till att du har intresse i Diamyd. Med onoterat menar jag inte aktier som är listade, jag menar aktier som vare sig är noterade eller listade. Du har inte någon sån placering i din portfölj, att döma av det du skriver.

    Människor vill hellre leva på hoppet, än att tvingas inse fakta; "Hellre kanske 100% i Labs2 än faktiskt ett par % på index"

    SvaraRadera
  6. Kommentar på JP Morgan's nya riktkurs (174) för HM?

    SvaraRadera
  7. Anonym1, Inflationsjusteringen brukar ske automatiskt i aktiekursen så håll du fast vid dina ränta på ränta tabeller Jon

    SvaraRadera
  8. Om den riktkursen infrias ska jag köpa på mig så mycket jag kan och mala "vad var det jag sa" till den som sålde till mig, resten av livet ;D

    SvaraRadera
  9. "Någon sa till mig att om man vill bli övertygad om hur dumma många människor är så ska man lyssna på Ring P1. Det stämmer i och för sig, men ännu bättre är att läsa dessa annonser"

    Den är bra!

    SvaraRadera
  10. Anonym 4:
    1, Just pricing power som skydd mot inflation är kanske ett av de viktigaste urvalskriterierna vid aktieinvestering så nej det sker inte automatiskt.

    2, Vet givetvis inte hur Jon utformat sina tabeller men gissningsvis grundar de sig på någon slags historisk genomsnittlig avkastning som inte är justerad för inflation och då blir givetvis den uppskattade pensionsförmögenheten för Lillan aningen mindre än beräknat rent köpkraftsmässigt.

    3, Den magiska ränta-på-ränta effekten är i princip bara trams så till vida man inte som Lou the incredible superman kan sopa in >10% per år över inflation på fantastiska "värde"case som Diamyd.
    Åren som krävs för att snöbollen ska ha vuxit till ett monster är helt enkelt för många för att det ska bli intressant att räkna på.

    SvaraRadera