fredag 19 november 2010
Leva på lånade pengar
För att återknyta till gårdagens inlägg om belåning så kan man förstås också leva på belåningen i det fall man har tillfäckligt stort kapital.
Om man har räknat fram den "säkra" summa man kan belåna kan man förstås dela denna summa med hur mycket pengar man behöver per månad (efter skatt förstås) så får man fram hur länge man kan leva utan arbetsinkomst om man vore tvungen till det p.g.a. förlorad inkomst. (En justering uppåt med tiden är rimlig med tanke på att aktierna troligen stiger i värde på sikt, eller så ser man detta som en extra säkerhet.)
Detta är ju också intressant för den som vill kunna leva på sitt kapital en dag. Att räkna med hur mycket utdelning man behöver ha o.s.v. som en del gör tycker jag är helt fel, dels för att man ska återinvestera utdelningar och dels för att man inte alls kan vara säker på att utdelningarna kommer om det blir dåliga tider.
Att däremot belåna på marginalen och leva på dessa pengar medan man klokt investerar alla utdelningar och naturligtvis inte säljer några aktier för att konsumera är det enda rationella.
Allt man behöver är en tillräckligt stor portfölj...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag har surfat runt lite på din blogg för att leta efter inlägg där du skriver att du köpt en viss aktie. Jag har inte letat sådär väldigt noga men noterat att du inte alltid verkar skriva när du gjort ett köp? eller har jag fel?. Det vore kul om du skrev varje gång du köpte nått så kan vi läsare kanske lära oss nått av dig eller ta rygg..
SvaraRaderaHehhee.. intressant vändning på konceptet. Dock är det väl rätt tveksamt att du får lika mkt ut av att ha konstant ökande belåning på portföljen som att ha ett konstant uttag? Räntan på belåningen bör ju slå avkastningen på portföljen i det långa loppet..
SvaraRaderaSå bättre att köra ett Wibble-konto med rimligt antal månaders buffert och plockar in pengar från försäljningar och utdelning till denna. Sen hämtar man ut sin "lön" oavsett vad.
Faktum är att min egen strategi vore ett rullande Wibble-konto. Dvs avkastningen (utdelning/försäljningar) sätts in på ett bankkonto och varje månad kan månadslönen plockas ut som kvot mellan aktuellt saldo och önskat antal månaders buffert (t.ex. månadslön = saldo / 12). Blir det sämre tider kommer lönen minska automatiskt, skulle lönen öka kan man öka sitt återsparande.
Smart tänkt att låna på marginalen istället för att räkna på utdelningar. Glöm inte bort den ackumulerade räntan från lånen bara. Lånet försvinner inte för att du konsumerar det. Det blir ju en ränta på ränta effekt på lånet precis som på utdelningarna. Det förutsätter att utdelningarna är betydligt större än räntan så att du får ordentlig räntetäckningsgrad. Men det är klart, hanteras sedan lånet som på Nordnet genom kreditkonto så blir ju ränteutgifterna avdragsgilla. Rätta mig om jag har fel men det borde ju innebära att du kan låna en månadslön på 20000 kr och då samla en pott på ca 15000 kr per år att dra av eventuella inkomster. 15000 kr i lön skattefritt alltså, en fin bonus som växer för vart år som går.
SvaraRaderaAng att "leva på sitt kapital".
SvaraRaderaSnubblade på denna http://imgur.com/vvNYN.jpg en gång för länge sen på BS.
Ett intressant och tydligt exempel.
Johan: Jag köper sällan aktier f.n., men jag har börjat meddela detta när jag kommer ihåg att göra det. I somras köpte jag H&M och meddelade det.
SvaraRaderaAnonym 1: Om man inte slår räntan med sin förvaltning ska man inte hålla på med aktier. Dessutom är det ju bara en liten del av sin portfölj man ska belåna enligt detta koncept, samtidigt som hela kapitalet förräntar sig på börsen.
SvaraRaderaPer: Bra ekvation. Fast med mitt upplägg ovan får man ett evigt expresslok om man a) lyckas förränta bättre än räntan och b) inte drabbas av något extremt värdefall på portföljen bortom vad som borde vara möjligt.
SvaraRaderaLou, kan man generellt säga att du bara shoppar aktier vid stora dippar i kurserna? (finanskris, lågkonjuktur, bubblor som spräcks?)
SvaraRaderaJa, generellt, men inte enbart. H&M köper jag på mindre nedgångar och annars också när jag har råd. Detta för att de inte sjunker så mycket och för att de idag är en av de bästa långsiktiga investeringar man kan göra.
SvaraRadera