onsdag 30 januari 2019

Apple balanseras


Apples rapport igår gav oss ett i alla fall ett tydligt besked. Appels tappade omsättning mot förra året beror på iphoneförsäljningen i Kina. Punkt. Tappet är tydligt och uppenbart och kommer att spilla över i marskvartalet.

Övriga segment gick däremot som tåget- Services ökade med 19 %, Mac med 9 %, Wearables med 33 % och iPad vände trenden rejält med en ökning på 17 % av omsättningen. Höjda priser och stark efterfrågan trots nedgången i Kina för allt utom iPhone med andra ord.

Detta innebär att Apples omsättning balanseras bättre än tidigare även om iPhone förstås är fortsatt väldigt dominant. Att Wearables (AirPods och Watch) rusar verkligen och är redan ikapp Mac trots att man sålde fler datorer än någonsin i kvartalet. Diagrammet visar tydligt hur iPhones dominans avtar med tiden.En sista viktig punk är att man nu började redovisa bruttomarginalen för hårdvara respektive tjänster. Services-segmentet har en marginal på fina 63 % och hårdvaran på 34 %. Med Services som växer med 20-25 % per år är det inte någon katastrof precis om iPhoneförsäljningen dalar något.

Det varligaste klagomålet på Apple och den största orsaken till bolagets låga värdering är att iPhone har varit så dominant, som synes nedan minskar detta stadigt. Om Services fortsätter som nu och Wearables m.fl. produkter fortsätter att öka fint samt att Apples löften om nya produkter detta år tas emot väl så kommer bolaget helt klart att vara betydligt bättre balanserat mellan segmenten och sannolikt värders betydligt högre med tiden i förhållande till vinsten.

1 kommentar:

  1. Är det alltid en spik i försäljningen i q1? Har du någon reflektion gällande detta?

    SvaraRadera