tisdag 1 januari 2019

Lärdomar från 2018


The market can stay irrational longer than you can stay solvent. 
(Buffett)

Mina lärdomar från 2018 skiljer sig egentligen inte från tidigare år men i vissa fall blev de mer uppenbara. På detta sätt kändes 2018 lite extremt. Det som alltid gällt märktes bara tydligare.

Belåning är en härlig sak när marknaden går upp men 2018 blev en nyttig lärdom om vad som händer när den går emot en. Att LeoVegas skulle falla så brant under senare delen av våren och resten av året var till viss del den vanliga överreaktionen men till stor del förstås en korrekt reaktion på de problem bolaget fått på sin prioriterade brittiska marknad. 

Det jag dock fick inpräntat ännu en gång är att jag ofta är sen att sälja. Jag är sedan Finanskrisen bra på att köpa när marknaden är irrationell på nedsidan men har alltid haft problem att sälja eller i varje fall minska när marknaden driver upp en aktie väldigt snabbt. Sannolikheten ökar alltid exponentiellt för ett snabbt nedställ ju högre aktien stiger. Då mitt mål var 100 kr för LEO borde jag ha sålt i varje fall hälften med väldigt fin vinst. Nu ökade jag först när den sjönk för att sedan motvilligt sälja från 73 och nedåt.

Marknadens tveksamhet att ta ut för mycket av framtiden var bland mina få innehav mest uppenbar i Evolution Gaming som gick från klarhet till klarhet under året men hela tiden handlades ner efter rapporterna. Det finns ju ingenting att göra år sånt här och fortsätter ett bolag att utvecklas väl så kommer värderingen förr eller senare men jag hade aldrig kunnat tro att PE skulle falla så mycket 2018 och att aktien skulle stå på drygt 500 kr vid nyår.

Att berätta om sina innehav och när man köper och säljer är nog inte så bra har jag blivit varse under året. Det ger ett ansvar för aktien i mångas ögon och det bidrar utan tvekan till att man sitter kvar när ens mer rationella sida blir alltmer skeptisk, som fallet blev för mig i LEO. Jag kommer fortfarande att skriva på Twitter om de flesta bolag jag äger, helt enkelt för att detta ger otroligt mycket kunskap från andra men inte så mycket om vikt eller köp och sälj. 

Värdeinvestering är att ha "fel" för det mesta men att få rätt en vacker dag. Man ska lita på sig själv men inte låta bli att lyssna på kunniga belackare. Dessa är ofta irriterande men kan också påpeka högst verkliga svagheter i ens resonemang och case.

Utan tvekan har mina stora framgångar tidigare år i Swedbank, Boliden, Starbucks, Netflix, LEO (2017) och framförallt Apple gjort att jag litar mycket på mig själv när jag är väl påläst. Detta kan vara farligt och jag känner att jag måste bli bättre på att inse hur extrem marknaden kan vara på nedsidan även efter små svagheter i en rapport och när marknaden helt enkelt flyttar sitt intresse åt annat håll.En sista erfarenhet är att även om jag har kärleken till marknaden i blodet så är det väääääldigt skönt att äga onoterade innehav. Allt annat lika, alltså oaktat bolagets eventuella framgångar, så är det otroligt trevligt att slippa de eviga diskussionerna om hur marknaden reagerade på en rapport eller nyhet. Att köpa Hernö Gin 2017 och sedan öka innehavet brutalt i våras var troligen ett av de bästa köpbeslut jag tagit och även om jag liksom de allra flesta andra av de idag 2000 aktieägarna ser fram emot en notering någon gång i framtiden så är det inte så dumt att ta del av bolagets framgångar utan att behöva fundera särskilt mycket om man ska öka eller minska beroende på hur kursen utvecklar sig.

Jag kommer sannolikt att köpa fler onoterade bolag i framtiden men har ingenting på gång idag.4 kommentarer:

 1. Då borde du titta på Spiltan, en rejäl dos onoterat under erfaren ledning, med god substansrabatt. De sitter nu även på en rejäl kassa efter ett par mycket bra exits.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Spiltanfolket är erfarna.
   Tror knappast heller att de går in i en små och relativt okända gintillerkare till skyhög värdering, h-sakligen byggd på grundarens näsa för marknadsföring. Vallgravarna som motiverar värderingen finns inte där. Såvida inte Jon är ett marknadsföringsgeni o lyckas göra en ny Kopparberg...

   Radera
 2. Bra inlägg!

  Känner igen detta stycket "Att berätta om sina innehav och när man köper och säljer är nog inte så bra har jag blivit varse under året. Det ger ett ansvar för aktien i mångas ögon och det bidrar utan tvekan till att man sitter kvar när ens mer rationella sida blir alltmer skeptisk".

  Att köpa en aktie och anse att den är bra för att sedan upptäcka att man köpt grisen i säcken är lite skämmigt och gör att man kanske sitter kvar lite längre än man borde. Det har hänt även mig. Men jag tror inte jag vet någon analytiker som är bra mycket kunnigare än mig själv som inte har haft fel någon gång.

  SvaraRadera
 3. Sa ju åt dig att dumpa Apple det gäller att inte bli för känslomässigt fäst vid en aktie. Allt går upp och ner det gäller ju alla aktier lärde mig den hårda vägen, dock förlorade jag inte så mkt. Men jag lärde mig en läxa, gäller ju att se i vilket segment de verkar inom. Hur stor konkurrensen är, det är lätt att stirra sig blind på en favoritaktie och söka fakta som stödjer ens belägg......

  SvaraRadera