torsdag 31 augusti 2017

Kopparbergs och valutan


Jag har ägt Kopparbergs i ung. 18 månader nu och det är som jag alltid säger ett fint och framgångsrikt svenskt företag. Dock känner jag mig mindre lockad av aktien idag efter att ha sett gårdagens reaktion på en fin rapport än tidigare eftersom det känns som om kursen mest har blivit en funktion av GBP-kursen. Detta lär jämna ut sig över tiden men frågan är när detta sker eftersom pundet är så svagt nu.

Jag tror att min analys inför rapporten i det store hela var korrekt, men det är hedgarna mot GBP och EUR som spökar mer än lovligt med resultatet varför valutan fick så stor betydelse. Om man tittar på pundkursen de senaste tre månaderna och jämför med aktiekursen så ser man en mycket tydlig korrelation. Båda har fallit i en båge denna period trots noll nyheter från Kopparbergs.

Pundkursen rår vi inte på, den styrs förstås av den inkompetenta brittiska regeringens hantering av Brexit, ett i grunden omöjligt projekt som bara blir sämre av att regeringen desperat försöker övertyga väljarna och, bisarrt nog, EU om att de sitter på starka kort. Det gör de inte och May, som förstås inte kommer att bli långvarig, vet om det. Pundet kan alltså komma att falla än mer om det vill sig illa.

Kopparbergs aktie handlades väldigt optimistiskt förra året, även efter Brexit-omröstningen och alla verkade övertygade av att tillväxten skulle fortsätta. Idag vet vi att det blev så- man fortsätter att öka försäljningen i lokala valutor och ökade i UK med 10 % i Q1 och över 17 % i Q2 (17 % på halvåret).

Fokus har då som sagt istället kommit på valutan och marknaden är inte glad när pundet sjunker. Det liknar ganska mycket Boliden efter att folk slutat oroa sig för Finanskrisen. Då blev den, vilket VD också påpekade, mer eller mindre en spegel av valutakursen.

Jag har ingen annan aning om GBP-kursen mot kronan än att den förstås en dag kommer att vända upp. Dessvärre ger det mig mindre förtroende för aktiens utveckling det kommande året än vad jag vill känna för ett av mina största innehav. Detta ännu mer när vi ägare inte har någon aning alls om hur hedgarna slår när valutan rör sig.

Det känns t.ex. som att hedgarna var positiva i Q1 men betydligt sämre i Q2 eftersom det helt klart var mindre skillnad i GBP-kurs samt höjd EUR i Q2 medan omsättningen i SEK trots så stark underliggande försäljning ändå inte ville öka mer än 3 %.

Jag tror som jag skrev igår att hösten kommer att bli bra för Kopparbergs, det enda som kan  störa detta är i vanlig ordning pundkursen och hedgarna- idag helt omöjliga att förutse. 

Av denna anledning drar jag nu ned en del på min exponering i KOBR tillsvidare.


2 kommentarer:

  1. Jag lyssnade nyligen igenom Yaris Varoufakis bok 'Adult in the Room' som handlar om hans tid som finansminister för Grekland våren 2015. Även om Brexit och Grexit är två helt olika saker, och YVs bok självklart är en partsinlaga, så ger den många viktiga pusselbitar om hur EUs institutioner fungerar, hur de håller ihop och hur stenhårda och iskalla förhandlare EU är.

    Jag tror UK fortfarande inte insett hur illa de här förhandlingarna kan sluta för dem och hur lite EUs institutioner bryr sig om ifall en hård brexit leder till problem även för EU. Min bedömning är därför att man i prognoser för allt som rör UK, så ska man ta höjd för att det kan sluta värre än de mest pessimistiska förutsägelserna lyder.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
  2. Ja det blir intressant att se vart det bär. Är själv lite kluven inför Storbritanniens framtidsutsikter. Å ena sidan har de en stor egen inre marknad och har historiskt klarat sig bra ekonomiskt men tiderna förändras. De har också Skottland som hotar att lāmna samväldet. Har via mitt jobb kommit i kontakt med vissa storföretag och myndigheter och slås av hur byråkratiskt och ineffektivt dessa jobbar. Man undrar hur de överhuvudtaget får nåt till stånd. Detta dock inom en historiskt väldigt reglerad industri (elkraft) som kanske inte är representativ för all brittisk industri.
    Mvh

    SvaraRadera