tisdag 29 augusti 2017

Inför Kopparbergs rapport


Det är notoriskt svårt att förutse Kopparbergs rapporter då valutan, vädret och nylanseringar inte går att se med säkerhet, inte minst då valutorna hedgas på okänt sätt. Dessutom finns det uppenbarligen ytterligare faktorer som vi inte känner till då företaget är så snålt med informationen.

Inför morgondagens rapport känner jag dock att det finns flera skäl att tro på fina siffror. Om vi utgår från den stabila Q1:an och extrapolerar valutan så ser vi att jämförelsen med året innan denna gång är klart lättare. Även om vi om sagt inte vet något om hedgar så kan vi se att Q1 brottades med ett GBP-ras från runt 12,20 till 11,20 detta år, eller runt 9 % fall. Medan GBP föll under Q2 i fjol steg den i år och skillnaden mellan åren i Q2 ligger i häradet 11,80 mot 11,30 eller ett tapp runt 4,5 %. 

Euron får vi inte glömma, vilket ju är lätt gjort med tanke på den vikt UK har. Euron har gått upp uppåt 5 % från Q2 2016, vilket gör att valutaskillnaden mot året innan totalt torde vara ganska liten och i vilket fall klart mindre än i Q1. Allt förstås givet ingen påverkan från hedgar.

Vädret är förstås oerhört viktigt för Kopparbergs och vi vet att den sena våren och försommaren var mycket fin i England (där folket i UK ju bor till största delen). Kopparbergs är dock mycket mer än UK förstås och vädret i övrigt verkar ha varit neutralt mot förra året.


I övrigt kan vi tänka på att i Q1 ökade försäljningen i lokal valuta i UK med 14 %, en trend som säkert fortsätter givet omlanseringen av Rosé, satsningen på mer cider på fat i restaurangledet samt att Kopparkeg som har bättre marginal än vanliga burkar i år skulle säljas i större upplaga mot i fjol samt i två smaker.

Jag tror alltså på en fin rapport och VPA över 4 kr/aktie på en nettoomsättning (efter avdrag för dryckesskatt) över 600 mkr, vilket vore det bästa resultatet i Q2 någonsin. Jag har ökat mitt innehav de senaste veckorna i hopp om höjd kurs, inte helt enkelt givet den tunna handeln men att kunna köpa på dryga 220 kr var alltför frestande för att låta bli givet ovanstående lovande faktorer.

Oavsett morgondagens rapport kommer jag att äga Kopparbergs så länge företaget utvecklas som det gör idag- dvs med stabil och ytterst kompetent ledning och god tillväxt på alla viktiga marknader. Det är ett fantastiskt företag- väldigt likt vad H&M en gång i tiden var.

5 kommentarer:

 1. Kollar man på Kopparbergs lageruppbyggnad som började i våras och utvecklingen av densamma så måste bolaget ha sålt uruselt mellan Q2 och hit. Får hoppas att det är UK som gått dåligt denna gång. Medelhavet borde gått bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kopparbergs bygger lager inför sommaren inte minst när de ska introducera nyheter.

   Radera
 2. Hur vet du utvecklingen av Kopparbergs lageruppbyggnad? "Mellan Q2 och hit"? Q2an släpps ju imorgon!

  SvaraRadera
 3. Is there any finance website which reports kopparbergs financial aparr from kopparbergs own website?

  SvaraRadera