torsdag 5 januari 2017

Den nya överklassen



När jag stod och grillade, drack öl och samtidigt twittrade med diverse börsnördar förrförra sommaren blev något plötsligt uppenbart för mig- detta är framtidens rika svenskar. Lagändringarna de senaste 15 åren tillsammans med den allt lägre räntan gör att det är bland dem som investerar tålmodigt i princip utan att betala skatt och dessutom äger sitt boende som alltfler i framtidens överklass kommer att hämtas.

Förändringarna har skett stegvis men resultatet har blivit en enorm förändring av möjligheterna att bli rik på annat än eget företagande, spelvinst eller hög lön, dvs de klassiska metoderna i Sverige. Detta är på väg att i grunden förändra vårt land.

När jag växte upp på 70- och början av 80-talet var det fult att vara rik och få var rika i Sverige. De var så få att man kände till dem och deras familjer. Det var uttalad politik att kapa rejält i topparna, oavsett om det gällde inkomster över genomsnittet, arv och gåvor, förmögenheter eller kapitalinkomster. Det kan låta exotiskt idag men synen på företagare var väldigt kritisk och myndigheterna mer eller mindre utgick från att de fuskade med skatten (vilket förstås många också gjorde när skatten kunde vara över 80 %). 

Synen på företagande och rikedom började förändras i mitten av 80-talet, men fortfarande 1993 när Kjell-Olof Feldt kom och gästföreläste på ekonomlinjen på Uppsala Universitet minns jag att han sa "...nu finns det ju tack och lov inte så många rika människor i Sverige."

Sen var dock bollen satt i rullning, politiker började tala om företagare som hjältar och att eget sparande var någonting som borde uppmuntras. Lagarna började förändras- först att vi fick 30 % schablonbeskattning (istället för beskattning ovanpå inkomsten) för kapitalinkomster, vilket var en sensation på den tiden. Sedan avskaffades arvs- och gåvoskatten rakt av, vilket är ganska otroligt om man ser sig om i världen.


Aktuella siffror svåra att få tag på då förmögenhetsregistret avskaffades med skatten.
Därefter avskaffade Alliansen 2007 förmögenhetsskatten och nätmäklarna kom på att man kunde använda reglerna för kapitalförsäkringar till att skapa nästan skattefria aktiedepåer, vilket fick sitt definitiva genombrott med det nya inesteringssparkontot som Alliansen införde.

Lägg sedan till en allt lägre ränta, vilket gynnat låntagare och sänkt skatten på aktiedepåerna samt kraftigt hjälpt till att höja priset och värdet på bostäder (ju lägre ränta desto mer är alla tillgångar värda) över hela landet och vi har fått en enorm förmögenhetstillväxt bland oss som dragit nytta av detta.



Man skämtar ofta och inte utan anledning om att när "alla" pratar aktier så är det en varningssignal, men man ska inte glömma att främsta anledningen till att så många har sökt sig till aktiemarknaden är att det är så enormt lönsamt över tiden, framförallt när man inte längre behöver betala först 30 % på alla vinster och därefter skatt på förmögenheten om man lyckas bygga upp en trots skatten. Naturligtivs har det även hjälpt att det är billigt att låna på depån och få extra snurr på utvecklingen samt att många har gjort vinster vid bostadsförsäljningar och velat investera detta kapital.



Det ska bli intressant att följa denna utveckling och hur vårt land förändras när massor av bokstavligen helt vanliga privatpersoner bygger upp förmögenheter. Dessutom blir det för varje år alltmer politiskt omöjligt att vrida klockan tillbaka eftersom alltfler av väljarna tjänar på denna utveckling. What's not to like?

20 kommentarer:

  1. Hur stor nettoförmögenhet behöver man för att lämna medelklassen och kliva in i överklassen? Minst 10 miljoner va?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte 10 mille köper dig en plats i överklassen. Du får nog addera en nolla till på den😀

      Radera
    2. Jag skulle säga att har du några miljoner i tillgängligt kapital så är du verkligen rik med svenska mått. Den svenska överklassen definiera tvärtom i utlandet ofta utifrån inkomst. Se bara vilka som bor i Djursholm- som en engelsk kvinna bosatt där påpekar i boken "Djursholm- Sveriges ledarsamhälle" påpekar: De som bor här är inte bad vi i England skulle kalla överklass för de är helt beroende av sin arbetsinkomst. Förlorar de den så måste de flytta härifrån.

      De förmögenheter som byggs upp via börsen idag kommer i stor utsträckning att gå vidare i arv som inte beskattas.

      Radera
    3. Krävs 100 miljoner tror jag inte så många når dit via sparande på börsen och att äga boendet.

      Radera
    4. Om man nu ska definiera en överklass med ekonomi som utgångspunkt, så borde nog kravet uppfyllas bra mycket tidigare än vid nettoförmögenhet 100mkr. Jag skulle nog påstå att den som har fastigheter till ett värde av, säg 30milj och en nettoårsinkomst på 1mil tillhör en ekonomisk elit (vilket kanske är en lämpligare formulering än överklass)

      Radera
  2. Spännande tankar! Det vi ser idag är ett ökande klassamhälle. Istället för att vi hade som det var förut, innan 2000-talet, där det i princip bara fanns 2 klasser, rika och vi övriga. Så har vi idag fått nått mellanskikt, kalla dom halvrika, nån form av avart mellan rika och dom övriga. Tyvärr så ser vi idag samma utveckling som i USA där folk i den halvrika klassen börjat köpa privata tjänster i form vård och omsorg, något som tidigare bara var förbehållt dom riktigt rika. Samtidigt blir den offentliga sektorn, där dom övriga är hänvisade, betydligt sämre. Frågan är bara hur lång tid det tar innan det offentliga havererar totalt. Utbildning kostar 50.000/termin osv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror den politiska enigheten i Sverige är mkt stor att alla ska ha en chans, hjälpa utsatta osv, men utan tvekan kommer skillnaden att öka rejält mellan dem som äger och dem som inte gör det, 9nte minst pga den stora invandringen.

      Radera
    2. Jag tror också att det finns en enighet, men att den är på väg att långsamt försvinna.
      Kostnaderna för den så kallade välfärden kommer att öka dramatiskt, framförallt på grund av många fler äldre.

      Samtidigt är det svårt att rekrytera till offentlig sektor på grund av dålig arbetsmiljö och låga löner. Det kommer inte att gå ihop och då är alternativet att de som har råd skaffar sin egen välfärd och de som inte har råd får ta det som blir över. Det är ingen vacker framtidsvision, men jag två år in på en röd regering så är allt vi ser utredningar och tokiga förslag om vinstförbud.

      Radera
    3. Det upplevs iaf. som att S ändå har förstått att "välfärd" faktist kostar pengar, om än lite sent. Alla människor som vi ska hjälpa kostar pengar. Och man kan inte bara höja skatten med en femma för alla som arbetar för då hade det blivit revolution. Istället plockar man lite där, lite här, och när det blir ett ifrågasättande varför man sparar där för att lägga det där så drar politikerna fram "rasistkortet", man kan ju inte ställa 2 grupper emot varandra! Vilket jä-la korkat resonemang, bjuder man in 10 gäster på middag och det kommer 15 så räcker inte maten, hur svårt kan det vara?
      Detta kommer att bli en vattendelare vid nästa val, och en generationsfråga. Vi har den yngre generationen 0-30 år, dom har inte jobbat så länge, vant sig vid bostadsbrist, vant sig vid att det är svårt att få jobb, vant sig vid att få bidrag osv. Dom ser inte samhällskostnader som ett problem.
      Sedan har vi 30-55 åringarna, min generation, där man börjar märka av det, svårare att få vård, barnens barngrupper på förskolan är för stora, man betalar rätt mycket i skatt och inser att man får ganska lite tillbaka, man börjar knyta näven i byxfickan.
      Sedan har vi 55-framåt, dom är jä-ligt arga. Min föräldrageneration som varit S trogna i hela sina liv lägger plötsligt sina röster på SD. Dom upptäcker att det nästan 50-åriga arbetslivet ger dom en pension på under 55% av månadslönen tillbaka. Deras föräldrar låg på 75% från 65 års ålder. Vård, vad är det? Det ärliga svaret dom möts av är "du är pensionär, en belastning för samhället tills dagen du dör, du hamnar längst ned på priolistan".

      Radera
    4. Jag tappade tråden lite då jag inte ser allt jag skrivit i förhandsgranskningen. Mitt svar var dock en vidare spinn på JB's vision om ökade samhällskostnader.

      Naturligtvis är det inte enbart en ökad befolkning som gör samhällsapparaten dyrare, även om majoriteten av förklaringen ligger däri. Färre som jobbar som ska försörja fler, svårare är det inte.
      Och mycket av detta med att man får klara sig själv och inte bör räkna med något stöd från samhället har jag fått uppleva genom mina föräldrar. Något som gör att jag i större utsträckning försäkrar mig själv, mina barn osv. för att få privat hjälp om något händer. Idag verkar även arbetsgivaren vara med på biffen och erbjuder inte sällan pensionslösningar och privata vårdförsäkringar som morötter.

      Radera
    5. Mitt svar blev framförallt ett svar på Magnus svar på Tompas inlägg. Jag tror att Tompa delvis har rätt i sin första post, och även i de övriga inläggen. Min analys av det nya klassamhället är däremot inte att den nya gruppen "halvrika" är det som definierar eller kommer att definiera vår tid. Istället är det den växande gruppen "underklass" som består av allt från pensionärer, sjuka, svagpresterande, nyanlända och allmänt socialt utsatta som varken har ekonomiska medel eller bildning och kompetenser som efterfrågas. Det är där vi kommer att få ett växande problem. Att ett gäng ur den gängse medelklassen kliver upp ett halvt pinnhål och köper RUT-städning är i sig inget som kommer orsaka några långtgående svårigheter. En stor och växande grupp som inte känner sig delaktiga i samhället, som inte accepterar samhällskontraktet och som skapar sina egna regler riskerar att bli ett stort problem. Det problemet kommer i sin tur att leda till att De som är med i värmen vill distansera sig ytterligare genom privata lösningar på skola, vård, skydd och därmed kan också deras vilja att bidra till det gemensamma minska och då har vi riktigt stora problem.

      Radera
  3. Undre-överklass, övre-medelklass - skiljelinjen däremellan är inte alltid helt lätt att särskilja. För blogginlägget gör det lite av detsamma... och inte nödvändigtvis samhällsklassen som åsyftas utan kanske mer den influens o inflytande dessa personer kan o kommer ha på samhället

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sen har vi det där med vilken klass folk visar- vissa nyrika har ju inte utvecklat alltför avancerad klass i sitt förhållande till sina pengar...

      Radera
  4. Det fantastiska är att man idag själv kan välja hur den ekonomiska framtiden skall bli.

    Genom att spara regelbundet och investera klokt (bostad, aktier och annat..) så får men en stabil privatekonomi att luta sig mot när "alla andra" bara får sämre offentlig service, större skulder och sämre reallöneutveckling.

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Plus att man allt annat lika mår bättre när man inte oroar sig så mycket över sin ekonomi. Det är ju en radikal skillnad på att oroa sig för börsen och att oroa sig för att inte ha råd med semester, hyra osv.

      Radera
  5. Det ligger mycket i reflektionen om det politiskt omöjliga att vrida tillbaka klockan. Jag tror att den allt växande gruppen halvrika äldre kommer att styra politikerna mer och mer. Andelen pensionärer av befolkningen kommer att öka väsentligt de närmaste åren och är inte buskablyga när det gäller att ställa krav. Det kombinerat med fattigpensionärernas muller kommer nog leda in politiker på andra banor än idag.

    SvaraRadera
  6. Intessant att du påminner om den "god gamla tiden". Mins själv de långa bankköerna kring nyår då många "postväxlade" för att slippa förmögenhetsskatten som var 1,5% på bankmedel (om man hade annan förmögenhet).

    SvaraRadera
    Svar
    1. När sedan datorn, internet och internetbankerna gjorde svensken till sin egen bankman så skaffade man bara två av det senare. Sedan satte man sig på nyårsaftons dag och skickade pengarna från ena internetbanken till den andra, och vips var pengarna fast i cyberspace 2-3 bankdagar och fanns således inte upptagna till beskattning på årsavstämningen hos banken��

      Radera
  7. Hej, hittade din blogg först nu. Bra inlägg. Tyvärr har du fel om de politiska vindarna nu. Den där mannen med dubbelhakorna på LO publicerade senast i veckan en artikel (se E24) där de åratar om att återinföra arvsskatt, fastighetsskatt mm. De menar att "ojämlikheten" gått för lång, men det riktiga skälet är förstås att kommunerna i Sverige nu är bankrutt. Det behövs enormt med pengar att finansiera de budgethålen. Så förvänta dig skadlig politik framöver, du vet vem de vill skinna. I övrigt har du rätt, det är en stor skillnad i tänk mellan rika och icke rika. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  8. Tompamannen, du har helt rätt i att det kokar rejält bland pensionärerna. Mina föräldrar har alltid röstat borgerligt, men nu är det SD. De har slitit hårt ett långt liv, men fick sedan se folk som Reinfeldt och Fridolin förstöra välfärden totalt, på kort tid. Tro fasiken de blir arga! Just nu har vi ett samhälle, där folk rånas på bilar i Stockholm, handgranater briserar, pensionärer rånas mm utan att någon ens rycker på ögonen längre. Politikerna lär vakna upp rejält 2018.

    SvaraRadera