onsdag 22 juni 2016

iPhone som den nya Mac?Det känns inte helt osannolikt nu när det börjar bli klart att nya iPhone inte har så stora skillnader från den nuvarande att det kan vara Apples mål att sluta med numreringar, precis som är fallet för Mac, och istället helt enkelt marknadsföra tre storlekar av iPhone (4, 4,7 och 5,5 tum). Numreringarna kan förstås vara försäljnignsdrivande och därför behållas men det känns ganska troligt att man vill bli av med förväntan på vartannat år och istället börja uppdatera denna enormt populära produkt mer löpande.
Alla uppgifter talar om att det kommer en mycket stor förändring nästa år med OLED-skärm och troligen i linje med Jony Ives planer sedan länge med en iPhone som ser ut som en glassiva uppifrån, dvs utan traditionell hemknapp och infästning i chassit på framsidan. Detta kommer helt enkelt när det är tekniskt möjligt att massproducera och inte när marknaden förväntar sig en "stor uppdatering".


Som jag skrev förut är jag lite orolig för att en mindre uppdatering kan påverka försäljningen negativt, men Apple-aktien är ju redan rejält nedpressad och många kommer att uppgradera när deras kontrakt går ut hursomhelst så man kanske inte ska oroa sig för mycket. Het klart finns det andra fördelar att hämta om helt enkelt försöker få iPhone att tuffa på som Mac, dvs stabilt och förhoppningsvis sakta ökande försäljning de kommande åren. Marknaden har redan prisat in en fallande försäljning över tiden dock.
Det är ingen tvekan för mig att marknaden skulle ta en stabil försäljning och intjäning från iPhone mycket positivt och höja PE. Hade Apple istället för så enormt varierande försäljning idag haft en historia av 10-15 % tillväxt per år de senaste fem åren hade PE snarare varit 25 än 10 idag allt annat lika. Marknaden vill ha förutsägbarhet, inte regelbundna överraskningar.

Eftersom inget träd växer till himmelen och det inte verkar finnas några nya marknader som genast kan ge tillväxt idag så vore detta scenario väldigt lockande tycker jag. Detta betyder inte att jag på något sätt överger min uppfattning om att iPhone om tio år, dvs 19 år sedan lanseringen, fortfarande kommer att vara en oerhört lönsam och populär produkt.

Den som tror att allt förändras hela tiden och ingenting är stabilt inom teknik ska ta sig en titt på Mac, nu över 30 år på marknaden.
2 kommentarer:

  1. Är jättenöjd med såväl iPhone, MacBook Pro som Ipad. Sambon försöker jag påverka till att välja iPhone vid nästa byte. :)

    Alla tillverkare verkar nå vägs ände förr eller senare. Nokia var riktigt stora, sedan Samsung och sen Apple... Ett problem när bolagen "mognat" klart. Huawei (?) nästa?

    SvaraRadera
  2. Skrev om hur jag moddade mig Macbook Pro på ett enkelt sätt. Sparande många slantar på det :) Kommer besöka denna blogg igen, fint.

    http://minkvalite.blogspot.se/2016/06/macbook-pro-harddiskbbyte-apple-har.html

    SvaraRadera