onsdag 1 juni 2016

iPhone 2017, beat or bust?

Som jag har skrivit tidigare har Apple tydligen gjort vissa felbedömningar vad gäller iPhones försäljning och risken är att detta kan få vissa negativa effekter. Felbedömningar är här ett relativt begrepp som alltid när det gäller klassiska uttryck och Apple. Det Samsung och Nokia gjorde med sina produktionsorder för tvärdykande Galaxy S4 resp. Nokia Lumia (samt tidigare deras Symbian-vansinne) var något helt annat än Apple har presterat, men det finns en oroande trend.


Man överskattade uppenbarligen styrkan i Kina när man beräknade efterfrågan (dvs sina order till legotillverkarna, framförallt Foxconn) på iPhone 6S och 6S Plus. Detta var inga enorma misstag, men ändå tillräckligt för att göra marknaden besviken de två senaste kvartalen, inte minst när man måste korrigera ned lagret med två miljoner enheter detta kvartal. Några miljoner är förstås ingenting sett till deras försäljning detta år på över 200 miljoner sålda men marknaden fick panik.


Viss kompensation får man säkert av att iPhone SE blev en större succé än vad man trott men detta är en betydligt mindre produkt än iPhone 6 och 6S förstås och framförallt en mycket bra basmodell som säkert kommer att stanna ett par år i sortimentet.


Vad som gör mig mer orolig dock är inte framtiden generellt, den är mycket ljus för Apple tror jag om man ser ett par år fram i tiden då iPhone kommer att sälja enorma mängder samtidigt som nya produkter och tjänster tar vid, utan risken, sannolik eller inte, att man har beslutat att bara föra mindre ändringar än tidigare när man lanserar iPhone 7 i höst. Många rapporter gör gällande att man främst kommer att ändra innehållet samt göra baksidan modernare genom att ta bort de gamla antennlinjerna. Detta för att till 2017 lansera en radikalt omstöpt mobil som är tunnare, möjligen i helt nya material och med OLED skärm.


Det är dömt att misslyckas att säga att Apple har fel, men om man tror att man kan dröja tre år tills man lanserar något helt nytt så tror jag att man missbedömer marknaden som ju har blivit tydligt mer kräsen än för ett par år sedan. Ingen ko på isen på något sätt men om försäljningen skulle fortsätta att fall även när den nya modellen kommer i höst och sedan i vinter så kommer markanden inte att bli glad alls. Stöd kommer naturligtvis från att så många nu står på tur att uppgradera efter att deras abonnemang när de tidigt köpte iPhone 6/S men jämförelsekvartalen är mycket starka.


Påstått iphone 7S-bakstycke


Observera att detta är spekulationer. Jag tror bilderna på baksidan stämmer då de känns sannolika och kommer från vanligtvis säkra källor, men det betyder INTE att det är säkert att framsidan inte förändras. En ny design även här med t.ex. slätare form och "ende to edge-skärm" skulle ligg i linje med tidigare år då man inte alltid har gjort större ändringar på baksidan vid nya modeller (iPhone 5 är ju ganska lik iPhone 4 bakifrån även om man tog bort glaset).


Påstått iPhone 7-bakstycke


Min samlade bedömning är dock att jag vill minska min exponering mot Apple tillsvidare och minskade därför idag från c:a 20 % till 15 %. Detta är mer i linje med övriga innehav och med att jag ju har minskat successivt sedan 2014. Om Apple över tiden utvecklas som jag tror så kommer jag att fortsätta tjäna väldigt mycket på detta innehav, men om så inte blir fallet så är det bättre att ha mindre exponering förstås. Jag tror också att risken finns att kronan kommer att förstärkas i framtiden då den ju idag är klart undervärderad mot dollarn och euron sett till styrkan i svensk ekonomi och pga den extrema räntepolitiken. En minskad exponering, om än på marginalen, även mot dollarn känns därför vettig idag.


På sikt är dock som sagt min tro att Apple kommer att fortsätta att växa och jag känner mig helt säker på att jag om tio år fortfarande äger aktien. En aktie som då kommer att avkasta betydligt mer än idag då man ju, vilket i vilket fall Berkshire säkert haft som ett av motiven att köpa en post, har lovat att varje vår öka utdelningen. Troligen världens mest ohotade utdelning idag.

4 kommentarer:

 1. Tycker också att rykten kring Apples kommande modell tyder på en anspråkslös uppgradering på hårdvarufronten. Möjligen kan Apple göra något uppseendeväckande med kameran där bak. Många anser att dagens mobilkameror är 'good-enough' men jag tror att Apple kan entusiasmera den stora massan en sista gång på kamerafronten.

  Apple har förvärvat två israeliska spännande kameraföretag under de senaste två åren - LinX och Primesense. Detta kan hypotetiskt öppna upp för DSLR-liknande foton och augmented reality. Om Apple kan göra en elegant produkt av dessa teknologier, kan det möjligen driva på försäljningen det lilla extra trots modest förändring av designen.

  Skulle iPhone 7 bemötas med svalt intresse i höst, tror jag att det kan innebära ett fint köpläge. Instämmer att pipelinen på lång sikt ser ju otroligt spännande ut - både sett till 2017 men också framåt som plattforms- och tjänsteföretag.

  För egen del väntar jag på att Apple skall ta steget in i konsument-robotikens domäner. Känns som ett naturligt nästa steg efter de sjösatt bil-projektet.

  Tror också att Apple Watch i nuläget är en missförstådd produkt och hade gärna sett att Apple börjar driva igenom klockan genom den snåriga FDA-djungeln för att den skall få medicinsk status.

  Tack för en läsvärd post. Se till att inte sälja av alla Apple-aktier i nu när din Kopparbergs-love-affair nått maniska nivåer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror som du att många intressanta produkter är på gång, förutom dem du nämner så också headsets med all sannolikhet. Kanske kommer designen att bli mindre viktig och vi får nytt hårdvaruintresse med de nya tekniker som verkar vara på väg att slå igenom. Om iPhone blir tillräckligt stark att dra ett VR-headset så får man ju en enorm fördel mot konkurrenterna vars produkt sitter fast i en PC resp. konsoll för att inte tala om Samsungs halvdana lösning med att koppla fast mobilen i headsetet.

   Apple är som sagt ett väldigt intressant företag och kommer så att förbli många år in i framtiden även om superfokuset på iPhone utan tvekan kommer att avta på gott och ont.

   Radera
 2. Skalar du av på Äpplet för att köpa in dig igen på en lägre nivå senare?

  Jag tycker P/E kring 10 är bra för ett företag som Apple. Det gör det svårt att differentiera i branschen när bolag som Google/Microsoft har PE 30/40 och i mitt tycke likartade utsikter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se, jag tror(!) att nedsidan är begränsad tack vare den ganska fina och 100 % säkra utdelningen samt att aktien har fallit så mycket dock.

   Jag har öht inte letat efter nya tillväxtcase som jag gjorde förut på senare tid så jag vill väga över mot det jag tror mest på nu, dvs Kopparbergs, från H&M och Apple.

   Radera