måndag 9 maj 2016

iPhone 2016 och framåtIngen som följt Apple de senaste året bör ha missat att Apples ledning till skillnad från tidigare har överraskats av iphoneförsäljningen gång på gång. Man trodde utan tvekan på större försäljning under 6S-cykeln, helt i linje med tidigare "mellanår" då man fortfarande vuxit om en beskedligt när man gjort sin lilla S-uppdatering. Man ökade därför säljkanalen med ett par miljoner enheter (som rå rapporteras som sålda) och guidade för en ökad försäljning under julkvartalet än året innan.


När man sedan rapporterade detta kvartal hade man ökat med endast 300 000 enheter, vilket pga storleken på försäljningen ju inte är någon ökning alls. Man guidade för en måttlig minskning i marskvartalet men den blev runt 15 %.


Det är alltså tydligt att man hade räknat med högre försäljning. Vad gäller orsaken till detta har man varit mycket tydlig- Kina är det stora problemet. Liksom så många andra industrier drabbas Apple när Kina saktar ned. Amerikanska analytiker gör som alltid felet att bara titta på USA och spekulera i att kunderna väljer att hålla i sina mobiler längre, detta sker säkert men USA är bara en tredjedel av dagens Apple där Kina snart är lika stora (en fjärdedel just nu).


Det är omöjligt att veta hur mycket detta kommer att påverka iPhoneförsäljningen och om den skulle ha nått sin kulmen förra året. Mot detta står att mellanåren som sagt är svagare och det kan mycket väl vara så att man återigen växer när iPhone 7 kommer ut.


En faktor som inte får glömmas bort är iPhone SE. Den är ju ett resultat av att ledningen hade trott att efterfrågan av mindre mobiler skulle mer eller mindre försvinna i och med att iPhone 6 lanserades. Detta var inte fallet vilket också bidrog till den minskande försäljningen i vintras. Få  av de 40 % som fortfarande har fyratumsmodeller ville köpa den nu så gamla iPhone 5S och dessa köpte heller inte de stora modellerna. När man sedan för en dryg månad sedan släppte iPhone SE hade man helt klart underskattat efterfrågan vilket gjort att den fortfarande är slutsåld överallt.
Det är förstås än mycket svårare för oss utomstående att veta hur iPhone kommer att utvecklas än för Apple och de har ju som sagt själva stora problem med detta just nu. Det enda vi kan vara helt säkra på är att iPhone fortfarande är välrdens största och mest lönsamma produkt och att detta inte kommer att förändras under överskådlig tid.


Som alltid med Apple har man som aktieägare att stå ut med ständigt klagande i media och bland alla andra tyckare medan företaget tuffar på om än mycket ojämnt. Vi kan se fram emot nya produkter och troligen nya större uppköp (tydliga vinkar på analytikerkonferensen) liksom med all sannolikhet ett fortsatt växande servicesegment.


Skulle dock iPhone fortsätta att falla 10-20 % under det kommande året så är risken stor att aktien tar mer stryk förstås. Detta under förutsättning att ingenting annat, nu okänt, kompenserar för detta. Jag själv är glad att jag minskade under förra året på högre kurs än idag och mitt innehav på 20 % av portföljen känns ganska lagom (det hade varit lite mer om dollarn hade legat högre förstås). 


Jag ökade lite på marginalen på 93 dollar och kan absolut öka igen om den skulle falla ytterligare typ 10 % men annars är detta en ganska lagom nivå och mitt näst största innehav efter SHB idag. Jag tror som jag skrivit många gånger tidigare att jag kommer att äga Apple i många, många år framåt och det mesta ser fortfarande mycket ljust ut för världen största företag.  3 kommentarer:

 1. Hur är Apple världens största företag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Världens i särklass högsta vinst och kassaflöde, vilket är vad företagande handlar om samt, förstås, högst värderat. I omsättning är det längre ned på listan.

   Radera
 2. Så länge användarna är så lojala som dom är så anser jag att apple är köpvärt. Har man väl köpt en iPhone fortsätter man i regel att köpa iPhones. Detta leder i längden till tillväxt för varje generation då antalet potentiella "uppgraderare" hela tiden växer. Om kundlojalitéten skulle börja vända nedåt från de 95% den för tillfället ligger på skulle jag behöva omvärdera men för tillfället känns det tryggt.

  SvaraRadera