måndag 16 maj 2016

Berkshires investering i Apple


Berkshire Hathaway har idag offentliggjort att man investerat i Apple. Den 31 mars var innehavet nästan tio miljoner aktier värda knappt en miljard dollar. Genast därefter startade den polariserade debatt som är så typisk för allting som har med Apple att göra och i alla fall börjar göra mig rätt trött.

Vissa ville se detta som den ultimata kvalitetsstämpeln på bolaget medan andra hänvisar till att det snart hade sluppit ut att det var en av Buffetts två förvaltare med varsin portfölj på nio miljarder dollar som hade gjort köpet och det därför inte betydde någonting.

Sanningen är nog någonstans mittemellan. Som vanligt.

Helt klart är att det är ett mycket starkt signalvärde i detta, precis som när Icahn köpte, men detta är betydligt större. Omvänt gäller förstås om Berkshire en dag säljer. Detta dels för att det inte finns någon mer prestigefull ägare än Berkshire, men också, minst lika viktigt, detta är Berkshires enda investering i denna sektor förutom IBM som var en väldigt sensation 2011. Själv kan jag tycka det är lite kul med tanke på att jag fått så mycket skit när jag (som här) vågade påstå att om Berkshire anser att IBM har stadiga intäkter och vallgrav så borde man kunna investera i Apple också.

Detta betyder förstås ingenting för Apple som företag utan effekten är helt på aktien. Med tanke på att även om de två Ted och Todd har mycket stor frihet så är alla deras investeringar enligt Berkshires tankar om värde, vallgrav och säkra kassaflöden, vilket minst sagt avspeglar sig i innehaven, och personligen tror jag att deras självständighet inte är 100 % utan att det funkar som med dotterbolagscheferna. De sägs bestämma helt själva, men off the record vittnar de om att de pressas i efterhand på allting de gör som påverkar siffrorna, företagets anseende och vägval. Svårt att se att de kunnat göra ett sånt avsteg från de sektorer man normalt investerar i och göra en sån sensationell investering utan att detta först godkänts av chefen. 

Omöjligt att veta förstås och det spelar ingen egentlig roll. Trevligt med lite goda nyheter för Apple-aktien äntligen och det ska bli intressant att se om de kommer att bygga upp en större position med tiden.

4 kommentarer:

 1. Väldigt märkligt men väldigt intressant agerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apple Pay kan vara deras först steg till internet finans, kanske.

   Radera
 2. Ted och Todd är nog väldigt självständiga. Warren driver ju inte de bolag som han investerar i. På samma sätt låter han sina medarbetare arbeta självständigt. Naturligtvis stöts och blöts investeringarna men sjävständighet har de säkert annars hade de inte varit med i gänget.
  Aktien har ju kommet ner betydligt och detta är definitvt en signal om köpvärdhet och då inte på 1 eller 6 månader utan lång sikt.
  Sedan skall man värdera positionen. 1B$ är vad Berkshire får in i månaden och är en 500 del av AAPL. Positionen är inte jätte stor för någondera. Men som Lou skriver signalvärdet är betydande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja signalvärdet är den stora grejen, än mer om de skulle öka den. Detta är ju som sagt två mån. gamla siffror nu.

   Radera