onsdag 27 april 2016

Apples rapportApple lämnade en svag rapport igår, men som alltid när det gäller Apple så blir rubrikerna missvisande eller i varje fall överdrivna. IPhone säljer nästan 20 % mer än för två år sedan och omsättningen och vinsten per aktie har över denna period ökat ung. lika mycket.

Det stora "problemet" är utan minsta tvekan den enorma uppgång i försäljning och vinst som kom förra året då Apple för första gången lanserade "stora" mobiler (större än fyra tum) och gensvaret från kunderna blev gigantiskt.


Uppgången i början av 2015  som synes exceptionell mot tidigare år.


Både iphoneförsäljningen och vinsten per aktie ökade i marskvartalet 2015 med svindlande 40 %. Apple hade redan innan meddelat att detta var omöjligt att nå upp till i år. Anledningen är förstås att iPhone 6S inte alls är lika mycket "must have" och att de som köpte iPhone 6 inte kommer att uppdatera förrän nästa år.

Bland de goda nyheterna är förstås att "Services" fortsätter sin mycket starka uppgång, +20 % trots att valutan har varit kraftigt emot Apple under året. Investerare och analytiker har absolut inte räknat in vilket expresslok detta har blivit då allt har överskuggats av iPhone de senaste åren. Marginalen är som brukligt fantastisk på tjänster (App Store, garantier, Itunes, Apple Music, Apple Pay osv) och man omsatte sex miljarder dollar detta kvartal.

Om man tycker sex miljarder är lite jämfört med övriga Apple ska man tänka att det är 20 % mer än hela Starbucks... Detta segment är idag större (och mycket mer lönsamt!) än vad respektive iPad och Mac. Detta gör att det är det utan tvekan näst viktigaste att hålla ögonen på i dagens Apple, vilket som sagt ännu mer eller mindre helt har missats av marknaden.

Apple är ingenting som nervösa personer ska äga och den som, komiskt nog precis som vintern och våren 2014 (då jag själv fick en hel del kritik för att jag "fortfarande trodde på" Apple), idag stödda av ett enstaka kvartal tror att Apples tillväxt är slut ska lägga sina pengar på annat. Apple fluktuerar vilt mellan kvartalen och Apple, till skillnad från många andra stora amerikanska bolag (General Electric under Jack Welsh som VD är ett klassiskt exempel, se nedan), gör absolut ingenting för att mjuka upp övergångarna med kostnadsallokeringar, avskrivningar osv. De guidar, vilket man inte gjorde alls under Jobs, men i övriga låter man marknaden reagera bäst den vill och, trevligt nog, man drar nytta av nedgångarna i aktien för återköpen.


Utdelningen höjdes som vanligt med 10 % och återköpen tuffar på i samma rasande takt med ung. 5 % av aktierna makulerade per år. Idag är nästan 20 % av de ursprungliga aktierna borta och minimala kunskaper i matematik gör att man kan förstås vad detta kommer att leda till på sikt.

Företaget är dock fortsatt helt beroende av iPhone för att kunna tjäna dessa gigantiska summor man gör idag och iPhone SE kommer att ge stöd de kommande kvartalen tills iPhone 7 kommer ut. Dock kommer förstås genomsnittsintäkten per enhet att sjunka då priset är lägre men detta påbörjades redan för ett halvår sedan då iPhone 6S för många inte kändes värd så mycket mer än förra årets iPhone 6.

För att sammanfatta är det liksom så många gånger tidigare lätt att dra snabba slutsatser för dem med mindre insyn i Apple istället för att se att det dels är ett företag i förändring mot mer tjänster vi ser, vilket har pågått väldigt länge men först nu börjar synas tydligt, samt resultatet av att man inte längre kan sälja smartphones lika lätt. Det krävs idag fler valmöjligheter än tidigare- inte bara fler färger, utan även fler storlekar och prisnivåer än tidigare. Detta är inte ett stort hot mot iPhone, man tar redan all försäljning att tala om i "över 600 dollar-segmentet" samt över 90 % av alla vinster för mobiltelefoner. iPhone är INTE hotad, det är bara svårare än tidigare att växa.

Talande för hur man rapporterar och analyserar Apple och ständigt hittar hot, verkliga eller inte, för företaget och iPhone är att ingen, verkligen ingen, idag längre talar om Android som det stora hotet mot iPhone och Apple. Gå tillbaka ett eller två år och alla talade om detta. Google och Samsung skulle äta Apple till frukost och Android korades till vinnaren. "This too shall pass away" som Tim Cook sade på konferensen (ett citat, se nedan, och i detta fall som svar på huruvida Apple skulle fortsätta att tappa intäkter).


It is said an Eastern monarch once charged his wise men to invent him a sentence, to be ever in view, and which should be true and appropriate in all times and situations. They presented him the words: "And this, too, shall pass away."

6 kommentarer:

 1. Stort tack Lou för dina kommentarer. Svårt för en annan med mindre insyn i Apple att komma till dessa slutsatser själv...

  SvaraRadera
 2. En fundering, det gick sämre för Apple i Kina kan det hänga ihop med Apples ovilja att dekryptera sina telefoner till myndigheter. Har inte Kina försvårat försäljning av iPhone där rätt så nyligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej st tror jag inte, lite märkligt är det dock då man brukar vara ganska stark där tack vare det kinesiska nyåret. Vi får se.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Ang. Apple Campus 2, se följande video, uppladdad på nätet för 6 dagar sedan.

  https://youtu.be/ktg93UoOwec

  SvaraRadera