måndag 20 juli 2015

Facit Grekland


För en vecka sedan kom Greklands regering och "EMU" som bekant överens om vilka åtgärder som Grekland skulle genomföra för att kunna gå vidare mot fortsatta stödpaket. Precis som jag hela tiden var övertygad om så tvingades parterna enas eftersom allt annat hade varit otänkbart- grekisk statsbankrutt, utträde ur EMU och totalt kaos. Det ena som överraskade var väl att Svarte Petter himself- Tysklands finansminister den genomgrinige Schäuble på fullaste allvar försökte driva hela skutan omkull genom att föreslå något så vansinnigt som en femårig "paus" för Greklands euromedlemskap.

Detta var tysk inrikespolitik där mindre seriösa tidningar som Bildzeitung har sedan länge piskat upp hat och förakt mot Grekland och bilden av att Tyskland allena försörjer Grekland. Naturligtvis känner knappt några tyskar till det enkla faktum att deras egen industri är den största vinnaren på euron då valutan har hållits konstlat mycket lägre än vad en bibehållen D-mark hade legat på om den hade varit kvar. Ren och skär doping medan Sydeuropa har haft alldeles för dyr valuta vilket haft omvänd effekt.

Greklands skulder är för stora och kommer att få omförhandlas på ena eller andra sättet. Säkerligen kommer man att hitta på nya ord för att beskriva vad som kommer att bli en skuldavskrivning. Utan tvekan är det dessutom en stor vinst för Grekland på sikt att det tvingas till reformer och privatiseringar.Vi får se var vi landar men helt klart är inte sista bladet skrivet än. 

2 kommentarer:

  1. Hur lång tid uppskattar du det dröjer till Greklands pengar tar slut denna gången? Marknaden lär väll få hicka igen. Med vänlig hälsning, Johan

    SvaraRadera
  2. Hur lång tid uppskattar Greklands nuvarande lån räcker? Marknaden lär få hicka nästa gång det kommer på tapeten. Med vänlig hälsning, Johan

    SvaraRadera