fredag 24 juli 2015

Apples och Starbucks rapporter


Apple rapporterade som bekant i veckan och det var rakt igenom fantastiska siffror även om jag liksom många andra hade trott på några procent högre iPhone-försäljning och VPA. Kanske hade marknaden om Apple hade ett PE över 40 haft anledning att vara besviken på en VPA-ökning på 45 % men när Apple handlas runt PE 15 blir "besvikelsen" idiotisk. Apple mäts på en helt annan måttstock än ALLA andra företag. Det är helt uppenbart. 

När man rapporterar överraskande bra så kommer "kritiken" att detta inte kan hålla i sig, när de gör det ett kvartal till så höjer alla sina riktkurser och prognoser så mycket de orkar men aktien stiger bara måttligt. När sedan det tredje kvartalet (junikvartalet denna gång) så har marknaden börjat tro att Apple ska slå även de rejält uppskruvade analytikerförväntningarna med råge och när det sedan "bara" blir en mindre "beat" så rasar aktien i efterhandeln. Skulle försäljningen falla något när uppgraderingen blir mindre i höst så kommer vi att få höra att Apple har slutat växa och katastrofen är vid horisonten. Å andra sidan, om man lyckas växa mer än väntat i vinter så kommer aktien att uppvärderas.

När man nu hör en massa tyckare säga att "marknaden är besviken" på Apple och att dess siffror "inte övertygar" så tappar man ytterligare lite hopp för mänskligheten. Ingenting att se här, fortsätt framåt.

Starbucks rapport var helt otrolig med "same store" på 7 % globalt och 8 % i USA, omsättningsökning på 18 % och inte ett problem så långt ögat kunde nå. Dessutom har man beslutat om ett nytt återköpsprogram som lök på laxen. Starbucks har precis det som Apple inte har- förutsägbarhet i utvecklingen och därför värderas aktien klart mer än dubbelt så högt sett till PE.

3 kommentarer:

  1. Jag kommer nog köpa några fler Apple aktier om de hamnar under 120 dollar igen. Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. vad tror du om marknadens reaktion på Apple sista veckorna? nu nere under 115 dollar/st? Köpläge? Jag tror ju personligen på att man kan få bättre utveckling på längre sikt i andra bolag, just eftersom Apple kommer få svårt att dubbla vinsten i samma takt, men innan man säljer av vill man ju vara på en mer rättvis kurs.. ;)

    SvaraRadera