måndag 20 juli 2015

Apples rapport 21 juli


Apple går förstås mot ett monsterkvartal igen, även om detta förstås blir årets svagaste i vanligt ordning. Den stora drivkraften kommer även denna gång att komma från Kina där ju iPhone slår alla rekord genom avtalet med China Mobile.

Allt fokus är förstås på Apple Watch trots att denna inte kommer att påverka resultatet nämnvärt men marknaden vill förstås veta "hur det går" och spekulationer är det som alltid ingen brist på. Om man struntar i rena "click baits" om att Watch har rasat i popularitet redan och istället går på mer seriösa undersökningar och vad som skrivs i sociala medier så är det uppenbart att den säljer bättre än vad (förstås) iPhone gjorde men även iPad tror jag som sålde tryggt tre miljoner första kvartalet. Apple kommer inte att rapportera exakt antal då man sagt att detta hjälper deras konkurrenter men kategorin "Other products" (hittills Apple TV och iPod m.m.) kommer att avslöja en hel del.

Jag tror man kommer strax över 50 miljoner iPhones och runt två dollar i vinst per aktie. Båda skulle i så fall vara helt otroliga resultat för sommarkvartalet. iPad kommer att minska som tidigare kvartal och vi får med all säkerhet se en fin tillväxt för Mac denna gång också.

Mest intressant blir att se kursreaktionen i veckan. AAPL-aktien har hållits väldigt stilla de senaste månaderna och det blir larvigare än vanligt om detta skulle fortsätta nu när Google med sina 15 % intäktsökning rusar på börsen medan Apple kommer att växa mer än dubbelt så mycket.

I morgon kväll vid halv elva får vi facto. Missa inte analytikerkonferensen som börjar vid 11!

9 kommentarer:

 1. Om det går som du tror, hur många procent klättrar AAPL då? 10%?

  SvaraRadera
  Svar
  1. AAPL är otroligt svår att bedöma efter rapport. Troligen inte några 10 % då den sällan rör sig mer än fem. Utan tvekan skulle dock dessa siffror påverka aktien uppåt det närmaste kvartalet dock.

   Radera
 2. Blir spännande som vanligt...

  SvaraRadera
 3. Jag har börjat se såhär på mr Markets (låga) värdering av Apple:
  Anledning: Det går onormalt bra och tillväxten kommer snart att försvinna. Dessutom kan ett företag bara slå så många homeruns innan verkligheten kommer ikapp.

  Konsekvens: Apple värderas inte efter den tillväxt de uppvisar utan som ett företag som passerat bäst före.

  Slutsats: Apple kan återköpa aktier till reapris. Långsiktiga investerare kan fortsätta att köpa undervärderade aktier som representerar en allt större del av världens bästa bolag. Det gillar jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger mycket i allt du skriver. Dock får man komma ihåg att AAPL uppvärderas förr eller senare på sin tillväxt, den är ju t.ex. upp 40 % på 12 mån.

   Radera
 4. Att man inte rapporterar försäljningsstatistik för klockan för att det skulle hjälpa konkurrenterna låter som en ursäkt.

  Man hade inga problem med att rapportera försäljningssiffror varken för iPhone eller iPad när detta var nya produkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju dock något som de sade redan för ett halvår sedan långt innan de visste hur den skulle sälja. Det är hursomhelst alldeles för tidigt att säga hur bra den kommer att sälja tror jag.

   Ingen annan mobiltillverkare redovisar sin försäljning lika noga eller öht.

   Radera
 5. Kursen ser ut att gå ner under pre-market. Iofs inte alltid speciellt representativt för vad som kommer hända när börsen öppnar.

  Fråga:
  Vid vilken börskurs skulle du kunna tänka dig att börja handla på dig fler Apple-aktier. Förstod det som att du redan har ett försvarbart innehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Jag köpte extra när aktien föll 2013 ända till botten men lovade mig själv då att minska i takt med att aktien steg. Så dessvärre har jag minskat till hälften men detta innehav känns lagom. Hur mycket man än tror på Apple så är det ju ändå ett innehav med mycket högre risk än t.ex. H&M och banker.

   Radera