måndag 10 augusti 2015

Apples fortsatta kursresa


Jag brukar aldrig försöka förutsäga aktiekurser på kort sikt eftersom det alltid brukar bli fel. Fel pga att marknaden hittar på det ena eller andra att fästa sig vid istället för att se den stora bilden. Dessa rörelser är förstås det som skapar tillfällen till köp men också fascination. Så har det alltid varit och så kommer det att förbli.

Jag kan dock inte låta bli att försöka mig på en liten prognos nu, stödd i varje fall på några års erfarenhet av vad som påverkar kursen:

Om följande uppfylls och, förstås, inget allvarligt inträffar i övrigt så kommer aktien att få rejäl fart uppåt:

1) iPhone-försäljningen ökar bra, dvs över 10 % trots att det bara blir en S-uppdatering de nästkommande två kvartalsrapporterna (slutet av oktober och januari) samt
2) att "other-segmentet" i rapporterna visar på fin tillväxt, t.ex. mellan 10 och 20 %, vilket skulle visa att Apple Watch tuffar på och inte bara sålde bra första kvartalet den fanns ute.

Marknaden har de senaste åren varit väldigt skeptisk till Apple och sällan värderat aktien mycket högre än PE15-16 trots mycket stark, om än ojämn, försäljningsutveckling. Ironiskt nog har mycket snabb försäljnings- och vinstökning nästan varit negativ för aktien som att marknaden genast tänker på sitt mest idiotiska sätt: "Detta kommer bara att leda till att det blir svårare att slå motsvarande kvartal nästa år" och handlar ned aktien på detta.

Just nu är det uppenbart att marknaden är orolig för att man inte kommer att så rekordkvartalen i vinter med en S-uppdatering samt att man inte (redan nu ett antal veckor efter introduktionen i nio länder!) inte vet om Apple Watch kommer att bli ett nytt starkt ben att stå på. Om siffrorna motbevisar allt utom den mest tjurskalliga kritiken så kommer marknaden att handla upp Apple rejält på den högst rimliga slutsatsen att Apple kommer att fortsätta växa rejält och nästa uppdatering, som förstås blir större, kommer att leda till nya rekord samtidigt som Apple Watch i alla fall på sikt kommer att bli en ny kassako.

Omvända förhållanden skulle förstås leda till motsatt reaktion.

9 kommentarer:

 1. Tack för en bra blogg. Skriv gärna mer!

  Försäljningen i Kina borde vara det som påverkar Apples aktiekurs på kort sikt. Nyligen var det väl till och med BMWs försäljningsstatistik som även drog ned Apple?
  Får vi några indikatorer på allt inte är så fasansfullt där borta så kommer vi nog klättra tillbaka på 126-130$.

  Hur som helst Apple extremt nervösa ägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apple dubblade försäljningen i Kina senaste året så all oro är bara trams.

   Radera
  2. Smartphonemarknaden som helhet ökade 5% i Kina och Apples ökade 117% och ändå är ingen orolig för marknaden som helhet utan fokuserar helt på Apple. Verkar vettigt!

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. -5,2% kom onekligen som ett brev på posten för oss köpsugna. Imorgon blir det till att öka innehavet ytterligare.

  Gällande Apples relativt modesta värdering så har jag en känsla av att analytiker ser en obefogad risk i att Apple endast lanserar ett fåtal modeller inom respektive segment medan deras konkurrenter lanserar modell efter modell för att kunna hålla uppe efterfrågan och inte tvingas sänka priset allt för snabbt. I min mening så borde det snarare ses som en oerhörd styrka och inget annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis vad det är! Det finns en anledning till att Apple nu tar ung. 95 % av vinsterna i mobilsegmentet.

   Radera
 4. http://www.fool.com/investing/general/2015/08/14/apple-inc-stock-trading-at-a-40-discount.aspx

  Endast värderad för "low single digit growth" (vilket ju inte Apples nuvarande tillväxt är i närheten av) borde AAPL ligga kring $165. Vi är 40% ifrån just nu. Jag är sugen på att gå all in med all cash jag kan samla ihop här under $115.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långsiktigt ett lysande tillfälle men man träffar ju aldrig botten/toppen.

   Radera
 5. Jag gick in med en sudd kring $115 men var såklart för tidig. Ner ytterligare 10% på ett par dagar . Svårt det här med timing!

  SvaraRadera