fredag 24 januari 2014

Starbucks julkvartal


Starbucks rapporterade igår sitt senaste kvartal och siffrorna är som vanligt oerhört starka. Naturligtvis började genast "the numbers game" i alla amerikanska mediekanaler där alla siffror skulle jämföras med vad våra kära analytiker i snitt hade trott att företaget skulle leverera. Håhåjaja.

Det blev i vilket fall en ögonöppnare för mig i hur detta fungerar när det blev tydligt att antalet "beats" bland omsättning, vinst, jämförbarförsäljning, marginal för att nämna de viktigaste är det som styr kommentarerna i vår larviga finansiella nyhetscykel. Snabbt och enkel ska analysen vara! Som om en lägre vinst men högre försäljning skulle vara lika bra som en lägre försäljning men högre vinst (vilket var fallet). Det är ju i själva verket mycket bättre att kunna öka vinsten trots att försäljningen inte var så stor som man trott, men man får väl anta att bruttomarginal bara är en av alla "metrics", inte det minsta viktigare än någon annan, som en analys ska göras på.

Hur en vuxen människa kan tala om en "disappointing sales" samtidigt som företagets vinst trots det är mycket högre än vad man trott är precis lika befängt som när man skriver ned Apple för att deras otroligt lönsamma försäljning inte växer lika snabbt som det helt olönsamma segmentet.


Nå, nog om intellektuella tillkortakommanden. En mycket jämn och bra försäljningsökning i jämförbara butiker som var över 5 % på alla marknaden för första gången samt en fantastisk (+24 %) ökning av laddningarna på Starbucks Card är väldigt, väldigt lovande för framtiden. Det viktigaste som jag ser det är dock hur enormt lönsamt man fortsätter att växa. I vanlig ordning ökade vinsten mer (25 %) än försäljningen (12 %) helt utan några störande engångseffekter.

Starbucks har en mycket stor del av världen att fortsätta att växa i och lyckas t.o.m. öka sin närvaro på de mest penetrerade marknaderna, främst förstås USA, med samma lönsamhet som tidigare. Kina, Indien och flera andra stora marknader kommer att att växa enormt i takt med att deras befolkningar, precis som blev fallet i Japan, upptäcker att det inte bara är te som är gott att dricka. Om man tänker på att kineserna bara förbrukar 25 gram kaffe per år (svensken 8 kg), så får man en uppfattning om hur mycket växtmån det finns.

15 kommentarer:

 1. Hur hög direktavkastning har dom för tillfället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typ 1,5 % bara men utdelningen kommer att öka nu när Kraft-stämningen är ur världen.

   Radera
 2. Det är i underkant på vad jag gillar måste jag säga. Men om utvecklingen blir som du förutspår så kommer avkastningen bli bra ändå.
  Jag ryggade dig för drygt ett år sedan och köpte in mig på 45, tyvärr så sålde jag på 55 och köpte northland. Kanske inte den bästa affären i mitt liv...
  Vad tycker du max man ska köpa för idag? Den har ju gått ner en del sista månaden.

  SvaraRadera
 3. Jag antar att du lärde dig en del på köpet så något gott kom ut av det hela. Förhoppningsbolag är ett elände från början till slut.

  Det är svårt att säga, allt beror ju på din placeringshorisont och det är kanske det du bör fundera på att döma av ditt Northland-köp. Jag tror att jag äger SBUX om fem år och om de är ett lika bra företag då som idag är jag säker på att jag kommer att göra det. De är som H&M, det kan gå upp och ned på kort sikt men på längre sikt är det en underbar placering. Oroa dig inte för det.

  SvaraRadera
 4. Jo det var en dyr läxa...
  Sitter fortfarande med ett förhoppningsbolag. Där var insatsen mycket mindre men utfallet desto bättre. Du känner säkert till det, fingerprints. Hade turen att köpa in mig under 10kr och har sålt av hälften vilket finansierat många andra inköp.

  SvaraRadera
 5. Hej

  EPS $ 0,71 och priset är $ 75. P/E = 105,6. Låter lite högt i mina öron även om tillväxten är på 12%.

  Hälsningar,
  Ingenjorsliv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle det vara också om inte VPA vore för ett kvartal. ;-)
   Dessutom är tillväxten ( vinsökningstakten) 25 %.

   Radera
 6. VPA? nu hänger jag inte riktigt med, vad har SBUX för PE-tal ?

  Mvh Pär

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typ 30 idag. Har ofta legat därikring, men föll förra sommaren (2012) efter ett par "svaga" rapporter.

   Radera
 7. Haha ja just det! Smart där;-)
  Då känns det mycket mer attraktivt.
  Att vinstökningen är snabbare än försäljningstillväxten kan väl inte ske hur länge som helst? Riktigt bra med 25% vinsttillväxt och 12% försäljningstillväxt. Svårt att analysera snabbväxande företag då fallhöjden är högre om tillväxten börjar sina.

  Starbucks känns däremot intressant. Ska nog kika lite närmare:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför kan inte det ske? Jag tycker det är rimligt eftersom många kostnader är om inte konstanta så i varje fall ökar de inte alls i samma takt som försäljningen, framförallt administrationen. Ett större företag har ju också lättare att förhandla priser, låsa in stora mängder prismässigt och överhuvudtaget arbeta mer strategiskt än ett mindre. Detta är samma sak som vi ser hos H&M men även Apple. Dock döljs effekten ofta kvartal för kvartal av att det är så många andra tillfälliga händelser som påvkerkar marginalerna. Hos Starbucks är det dock betydligt enklare att se.

   Radera
 8. Det kan ju vara bra att nämna de mycket bra kaffepriserna i sammanhanget- de har nu sjunkit stadigt i flera år pga överproduktionen i världen som kommer dels av nya producentländer och att arabica-kaffet (dvs det enda som är riktigt kaffe, robusta är odrickbart i ren form och används bara för att blanda ut skräpkaffe) finns nu på en ny buske som är mycket mer produktiv och alltfler odlare byter tydligen till denna varför priset sjunker alltmer.

  Det finns inget i dag som tyder på att priset kommer att stiga och vi kan ju vara helt säkra på att Starbucks har säkrat enorma mängder på historiskt bra prisnivåer.

  SvaraRadera
 9. Fan har du blivit biolog nu också... Tänk att intresset för en aktie medför att du får nya djupa kunskaper om hur en kaffeplanta odlas ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så man får ett övertag mot marknaden. Hur många vet detta av dem som köper eller säljer Starbucks?

   Radera
 10. Åh, har varit sugen på denna aktie länge. Men har aldrig tyckt det varit "tillräckligt billigt". Priset ligger strax under 70 USD nu. Innehavet är tänkt på >10 års sikt. Frågan är om man ska ge upp och hoppa in på denna kurs. Hur disciplinerad är du när du väntar på att hoppa in i fantastiska verksamheter till ok pris ;)?

  SvaraRadera