tisdag 28 januari 2014

Kommentar till Apples rapport


Apples förvånansvärt svaga rapport kan sammanfattas med några enkla ord: färre iPhones såldes än vad som borde ha varit fallet (vilket i någon mån tydligen berodde på brist på 5S och överskott på 5C i många marknader) och ökad omsättning genom större volymer och högre genomsnittspriser (det senare mycket trevligt att se) omsätts inte till vinst pga höga kostnader och stora avsättningar till framtida uppdateringar osv. Hade man sålt runt 60 miljoner vilket så många, inklusive mig, trodde hade resultatet varit helt annorlunda, men även med full tillgänglighet hade det inte blivit fallet.

Det var tydligen brist på iPads i julhandeln vilket kan förklara en relativt svag ökning, Mac går helt emot strömmen på en fallande marknad och iTunes, Software och Assessories ökar stadigt med runt 20 % och förstärker därmed trenden mot att bli det fjärde benet under stolen. iPod rasar nu snabbare än någonsin och blir mest en fotnot i berättelsen.

De enorma ökningarna på tillväxtmarknaderna, även Kina med över 20 %, är oerhört viktiga och det är svårt att överskatta betydelsen av att deras ansträngningar i denna del av världen verkar slå mycket bra ut.

Man ska dock inte, vilket naturligtvis kommer att ske, räkna ut Apple. Om man tänker på att det är världens största vinstmaskin som lägger marknad efter marknad under sig så framstår det rätt befängt att göra det. Tvärtom Samsung tappar man verkligen inte i volym, istället växer man om än långt mindre snabbt just nu än jag hade trott, och även om inte många verkar se det så visar dagens siffror från båda företagen att Apple nu håller på att äta upp den del av vinstkakan i smartphonesegmentet som Samsung som enda kvarvarande lyckats tillskansa sig.

Bland klassiska PC har man redan större delen av vinsten i segmentet och ökar. Det finns inga som helst tecken på att detta skulle minska, tvärtom kommer de säkert att ta alltihopa inom överskådlig tid eftersom marknaden krymper och bara Apple kan ta bra betalt för sina produkter idag.

Inom platta datorer har man redan all vinst tror jag. Samsung gör garanterat inga pengar utan använder en stor del av produktionen, liksom är fallet med deras idiotiska galaxy Gear, för att sälja andra produkter, t.ex. TV. Visst säljer de också miljoner men marknaden begränsas till de som verkligen bara kan tänka sig att köpa Android eftersom kvalitet och användbarheten hos deras produkter är långt sämre än iPad.

Hursomhelst blev en sak ganska tydlig- även om alla Apples fyra ben är i mycket gott skick och detta kvartal var ett undantag vad gäller vinstutvecklingen så kommer den verkliga skjutsen för Apples kommande års utveckling att bero på hur deras nya produktkategorier tas emot av marknaden. Dessa har man förstås arbetat på i flera år och vi vet (ja nästan i varje fall) att minst en kommer i år, troligen inom TV och då sannolikt en rejält utbyggd Apple TV. Med förhållandevis enkla förändringar skulle den kunna få lagringskapacitet och möjlighet att köra egna appar, inte minst spel, och slå emot hela tv-spelsbranschen och TV-apparater skulle kunna få inspelningsmöjlighet och time-shift utan att man behöver köpa ny TV. Jag tror dock att man har fått skjuta upp lanseringen av någon anledning. Man talade väldigt mycket om Apple TV till för snart ett år sedan men sen har det varit tyst. UPPDATERING: natten till den 29 januari lade man in Apple TV som en egen produktkategori istället för att sälja dem bland tillbehören, en tydlig förändring m.a.o.

En eller två nya produkter som sakta men säkert börjar ta över vinsten inom sina segment kommer med all sannolikhet att föra Apple långt över dagens vinstnivåer, kassan och förmågan finns där och de kommer återigen att slå världen med häpnad.

3 kommentarer:

  1. Rapporten är som förväntat. De hade guidat 55-58 miljarder dollar och de senaste kvartalen har de legat mycket nära översta siffran på sina prognoser. Och precis som de senaste kvartlen tuffar de på bra utan att direkt överraska vare sig med vinst eller produkter. Men ser man på helheten så visar de en oerhörd styrka. Itunes och Appstore har blivit enorma pengamaskiner. Visst vill vi se en cool klocka och en smartare tv-box, och det kommer säkert men jag är mycket nöjdare med apple än vad marknaden verkar vara i varje fall.

    SvaraRadera
  2. Carl Icahn fortsätter i a f att köpa... Handlat för ytterligare $500 miljoner idag. Vad ser han som alla andra missar idag (-7.70%)? Apple kanske sätter fart på kassan snart? Mer återköp?

    SvaraRadera
  3. Han ser en jättekassa o ett fint kassaflöde... D andra missar d när d föesöker rätta sig efter marknadsförväntningar

    SvaraRadera