tisdag 28 januari 2014

Kommentar till Swedbanks rapport


Swedbank levererade en solid rapport och bara den som tror att bra företag som t.ex. Swedbank och H&M, enbart kommer att leverera positiva överraskningar vareviga kvartal kan vara besviken ("Surt, Swedbank" var di.ses förutsägbara rubrik på morgonen). Att man lyckas bättre vissa månader än andra är sant för alla företag, även de allra mest säkra vinstmaskinerna och om något företag inte har dessa variationer, som GE under Jack Welch som gjorde allt för att släta ut siffrorna kvartal för kvartal, är det läge att vara försiktig. Jack Welch belönades av GE med det största avgångsvederlag vid pensionering(!) världen har behövt skåda- 417 miljoner dollar för sina bokföringsgimmicks.
Jag tycker att alla delar ser bra ut, naturligtvis är det inte bra om kostnaderna stiger, men detta har ju varit ett fokusområde länge så det får man ju tro att de gör vad de kan med. Uppenbarligen kostar det som vanligt rätt mycket att minska personalen men detta är ju engångskostnader.

Utdelningen stiger bara med 20 öre till 10,10 men det ger ju ung. 5,8 % på nuvarande kurs vilket förstås är utmärkt förräntning av pengarna i dagens lågräntevärld. Att man inte delar ut mer beror förstås på att man ännu inte (fascinerande!) har fått klara besked om vilka kapitalkrav som kommer att gälla framöver. Otroligt svagt av både regeringen och ansvariga myndigheter.

Att Swedbank inte skulle kunna hålla denna utdelning i framtiden känns nästintill omöjligt med tanke på att detta är Europas bäst kapitaliserade bank och naturligtvis kommer den att stiga med tiden. Detta kommer att fortsätta att driva upp kursen. Till dess får vi njuta av dagens redan höga utdelning.

6 kommentarer:

 1. När får vi se en ordentlig nedbrytning av GE ;)?

  On topic: köpläge i Swedbank!

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget datum klart än dessvärre...

   Ökade lite på marginalen i förmiddags. Ersätter tidigare kapitalskyddade placeringar till en del passande nog.

   Radera
 2. Stora reaktioner på dina innehav efter rapport...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men köpläge på Swedbank som jag som sagt utnyttjat idag. Det går upp och ned, se bara på Swedbank senaste året, liksom H&M och Starbucks på senare tid.

   På längre sikt går det i regel uppåt och det är det viktiga.

   Radera
 3. Tack för senast på Gustavs ekonomiprat. Jag vill ta in en svensk bank i portföljen för ägande på lång sikt. Funderar på antingen Swedbank eller Handelsbanken. Eller kanske en mix av bägge? Anser du att det är köpläge i Swedbank för stunden? Tanken är att gå in med en liten startposition.

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv. Förlåt mitt sena svar, jag har varit bortrest och glömde bort att jag fått mejl om din kommentar.

   Jag är sedan länge mest positiv till Swedbank pga den oslagbara kapitaliseringen och därmed möjliggjorda utdelningspolicyn och direktavkastningen, men SHB är förstås mkt bra de med och det är kanske psykologiskt lättare att sitta med enbart Swedbank (och typ 40 % av portföljen) bland storbankerna och viss riskspridning blir det ju med SHB även om den är begränsad med tanke på att de är hyfsat lika företag. En enda oron jag känner för SHB är att det är så ärkekonservativa rakt av, det är lite mer aktieägarfokus i Swedbank av idag och det är sällan dåligt. Visst köpläge är det eftersom direktavkastningen inte kommer att sjunka annat än genom en aktieuppgång och 5,3 % (typ) är ju otroligt bra och klart bättre än kollegernas.

   Radera