söndag 28 juli 2013

Apples rapport och försäljningstrend


Apples rapport var väldigt talande för hur långt ifrån pressens och många analytikers uppfattning står från verkligheten vad gäller Apples resultat. Två väldigt betydelsefulla mätetal lyckas denna hop av mer eller mindre kunniga tyckare blanda samman till en soppa som påstås vara den etablerade sanningen:

1. "High end" smartphone-försäljningen faller för att folk nu istället väljer billiga smartphones.

2. iPhones försäljning är en besvikelse/faller/tappar sitt grepp om... o.s.v.

Som stöd till det första påståendet används massor av olika data och rykten. Att försäljningen av billiga kinesiska android-smartphones har ökat snabbt och ersätter dummobiler är utan tvekan sant. Men denna relativa uppgång är inte detsamma som att det övre prissegmentet rasar! Det kan betyda att detta segment blir mindre RELATIVT sett, men det är en helt annan sak.

Vidare pekar många på att Apple uppenbarligen säljer förvånansvärt många iPhone 4/4S och att deras ASP faller, vilket även analytiker på telefonkonferensen efter rapporten utan att blinka tog som ett bevis (!) för att "smartphone saturation" nu satt in och skadar Apples försäljning. Sanningen i detta fall, vilket Tim Cook också påpekade, är att försäljningen av de billigare iPhones har ökat kraftigt i u-länder där Apple nu satsat allt mer, framförallt Indien. Cook var tydligt med att han inte såg någon "saturation" på marknaden, bara att den breddats för att ta in fler kunder som tidigare inte alls fanns på smartphonemarknaden då de köpte billiga dummobiler (från Nokia, vars försäljning av dessa modeller är i fritt fall sedan minst ett år).

Här är ett bra diagram över antalet nya smartphone-användare per vecka i USA som tillsammans med Sverige och ett par andra länder är de mest penetrerade smartphone-marknaderna i världen. Inte mycket tecken på avtagande intresse här inte. Läs hela inlägget "Everyone has got a smartphone" här.


Det andra påståendet är lika larvigt som det är oseriöst. Hela tiden fylls vi som följer denna marknad med "nyheter" om att iPhone har problem att sälja. iPhone 5 hade knappt kommit ut på marknaden förrän den på fullaste allvar påstods vara en flopp, eller i alla fall en "besvikelse" försäljningsmässigt. Ett roligt exempel är när Samsungs Galaxy S4 kom och Samsung ville "spinna" att den sålde snabbare än någon annan. Samsungs påstående om 10 miljoner på en månad skulle alltså vara snabbare än Apples försäljning av fem miljoner på en helg (den senare dessutom till verkliga kunder, inte leverans ut till säljkanalen) eller att 20 miljoner på två månader skulle vara något rekord när Apple sålde mer än dubblet så många.

En lite mer intelligent analysmetod är att titta på priset- Apples senaste modell håller i princip konstant pris (undantag finns, men de är få) under de 9-11 månader det tar tills nästa modell kommer, medan konkurrenternas, inte minst Samsungs modeller börjar reas ut redan efter en till två månader från försäljningsstart. Det säger kanske något om styrkan i siffrorna. Samsung och några andra android-tillverkare säljer mobiler i det högsta skiktet, men de är bara uppe och plaskar vid ytan några veckor innan de måste reas ut och INGEN lyckas komma i närheten av NÅGON iphone-modells försäljning, någonsin. Detta kan förstås komma att ändras, men så är det idag och inget tyder på någon förändring. Verkligheten är spinmeisterns värsta fiende.

Med runt 32 miljoner sålda (när lagerdifferensen är omräknad) är iPhone i vanlig ordning kungen av smartphones och den främsta vinstmaskinen för Apple, trots att den senaste modellen kom ut i september. Med en billigare modell (eller två) nu mycket troliga efter alla rapporter och en ny topp-modell ute snart kommer iPhone att fortsätta att öka Apples vinst efter den marginalpress vi sett efter alla nyintroduktioner (med förra årets marginal över 40 % hade kvartalets resultat slagit alla rekord, man sålde ju över 20 % fler iphones i år). Apples kraftigt uppväxlade köpa av egna aktier tyder ju också på att man tror att priset kommer att stiga.

iPad blev lite av denna fina rapports svart får, men när lagerdifferensen är borträknad är minskningen mot förra året bara 3 % (samma omräkning ger en omsättningsökning på 6 % totalt för Apple i kvartalet mot 1 % rapporterat) och den gången hade man introducerat ipad med retina-skärm, vilket blev en jättesuccé. Väldigt glädjande är också hur iTunes fortsätter att växa, denna gång med 25 % och stärker sin ställning som Apples tredje ben.

Jämförelser mellan kvartal är som alla borde veta mycket farliga om man inte tittar lite närmare på siffrorna, men det är för mycket begärt av analytiker.


5 kommentarer:

 1. Instämmer till fullo. När jag skrev om Q3-rapporten kändes det som synen på företaget från analytiker och allmänheten hade ändrats drastiskt fastän att Apple fortfarande säljer bra och med stadiga intäkter. I mina ögon är aktien fortfarande undervärderad.


  SvaraRadera
 2. Hej Lou! Vill först och främst tacka för en väldigt intressant, välskriven och lärorik blogg. Helt klart en ny favorit.

  Har även en fråga till dig:
  Jag har en förhållandevis stor mängd kapital (överstiger min portföljs totala värde) att allokera. Är intresserad av flera företag, Swedbank, Starbucks, McDonald's och Apple för att nämna några. Hur tycker du jag bör agera ifall jag har en lång placeringshorisont? Är det smartast att vänta på en dipp/stort fall oavsett om det må ta ett halvår, ett år eller mer där till? Uteblivna utdelningar plus eventuella kursstigningar får mig att inte vilja vänta. Skulle vara väldigt uppskattat att höra hur du resonerar.

  Hälsningar,
  en 19-åring med en blodad tand för värdeinvestering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. McD är redan passé, de har vuxit ung så mycket som de kan växa och är bara att glömma i en dessutom alltmer hälsomedveten värld.

   Var långsiktig inte bara i det att du har tålamod att vänta på att dina placeringar utvecklar sig, utan även i när du köper, tålamod är nyckeln till allt. Alla aktier dippar och det är då man köper med undantag om man av någon anledning känner sig helt säker på att dagens pris kommer att stiga snart, men det är ju sällan fallet.

   Alla andra aktier du nämner är bra som du förstår att jag tycker, och mycket långsiktiga innehav, risken är lägst i Swedbank och högst i Apple förstås, men du är ju ung och kan och bör ta större risker än de som t.ex. närmar sig pension.

   Lycka till!

   Radera