tisdag 23 april 2013

Apples första kvartal 2013


För några år sedan var jag noga med att alltid påpeka att mina rekommendationer av aktier och företag var på tre till fem års sikt, alltså endast för den långsiktige placeraren. Jag bör kanske påminna om det efter Apples spektakulära kursfall som fått alla möjliga och omöjliga kommentarer på marknaden att dödförklara världens mest lönsamma företag. Även vinstmaskiner kan handlas ned på rykten och tillfälliga svackor men den som drar slutsatser enbart av nedgångar (eller uppgångar) i aktier kommer inte att bli rik det är helt säkert.

Nåväl, rapportdags för Apple i kväll och marknaden förväntar sig riktigt dåliga siffror både jämfört med kvartalet innan och med marskvartalet 2012. Detta kommer sig framförallt av att Apple (kanske) har flaggat för att deras omsättningsprognoser (41-43 miljarder denna gång) numera kommer att vara mer realistiska än deras tidigare. Även om ordvalet var nästan identiskt när man beskrev sin inställning till prognosen så uppfattas förstås ett spann som mer seriöst än en enda siffra som historiskt har överträffats med runt 20 %. Analytikerna har alltså lydigt lagt sig inom detta spann som om Apple skulle ha lovat att hamna precis där och inget annat är möjligt.


Samtidigt har man som synes ovan också för säkerhets skull dragit ned uppskattningarna om vinst per aktie så lågt man har orkat. Man skulle kunna tro att det utslysts skottpengar på den som visar sig ha för hög prognos för Apples resultat.

Utan tvekan flaggade Apple för försämrat resultat mot förra året när man lät bli att lämna en prognos för VPA och man var också mycket försiktig med marginalen och försäljningen, men att så slaviskt värdera ned alla parametrar för Apple känns inte alls logiskt, utan bara ett uttryck för den vanliga gruppreflex som styr så många analytiker (se här mitt första inlägg någonsin med exempel på hur analytikerna ramlade över varandra för att skruva ned redan rekordlåga förväntningar på Boliden för några år sedan). • De senaste två åren har Apples försäljning fallit från julkvartalet till marskvartalet, men tack vare att marginalen har förbättrats så har vinsttappet inte alls varit lika stort. Denna motverkan är svårare nu när säsongseffekten är starkare och marginalen fluktuerar mer, men 2011 var vinsten opåverkad mellan de två kvartalen och förra året sjönk den med bara 4,5 % (omräknat då julkvartalet var en vecka längre). Nu tror analytikerkåren att vinsten ska sjunka med 23 %.
 • Omsättningen föll 2012 från 46,3 mdr till 39,2. Omräknat med den extra veckan var det en minskning med 9 %, vilket var som året innan (9,2 %). Detta år tror analytikerna styrda av Apples "41-43 dollar" att man kommer att sälja för 42,3 mdr, vilket är en minskning med 22,5 %, alltså precis som intäkterna. 
 • Bruttomarginalen tror analytikerna, styrda av Apples guidning (37,5 till 38,5) kommer att minska till 38,5 från 38,6 % kvartalet innan. Förra året steg den med 2,7 procentenheter (från 44,7 till 47,4). Året innan steg den med 2,9 procentenheter och året dessförinnan med 0,8. 
 • Apples intäkter antas av analytikerna öka med bara 8 % mot samma kvartal 2012 (42,3 från 39,2 mdr) samtidigt som julkvartalet omräknat enligt ovan ökade i omsättning med 24 % mot 2011 (4,2 från 3,4 mdr/vecka). 
 • Samma sak gäller för uppskattningarna om försäljning där iPhone-försäljningen som för ett år sedan steg med 2 % mellan kvartalen räknat per vecka i år antas sjunka med 24 % från julkvartalet (från 48 miljoner till 35) och ligga still mot 2012. Stöd för detta får man bl.a. genom att Verizons försäljning föll med 33 % från i julas, vilket är en vansinnig anledning dels eftersom detta helt missar att den kinesiska försäljningen alltid ökar rejält under deras julkvartal (dvs det senaste kvartalet) och dels eftersom Varizon ökade sin iphone-försäljning med 20 % mot förra året, vilket skulle antyda en försäljning på 42 miljoner. OBS: jag hittar inte på detta!

Jag ser ingen logik i detta. Visst, de kan ha rätt, men varifrån kommer den kraftiga nedgången?
 • Under det senaste kvartalet inföll precis som tidigare det kinesiska nyåret och förra kvartalet ökade försäljningen till Kina med 60 % jmf med året innan.
 • iPad mini, iMac och iPhone 4 kunde först under förra kvartalet levereras utan långa väntetider.
 • Apple introducerade fler nyheter i mitten av hösten 2012 än vad de gjorde 2011.

Ja, ja om några timmar får vi se. Om analytikerna skulle få rätt så är det bara för att de följer Apples guidning slaviskt och sedan har lagt sig i en hög på botten vad gäller alla andra parametrar. Inte för att de har tänkt själva.
11 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Så var den här...

  Positivt:
  Ökad omsättning
  Återköpsprogram på $60 miljarder fram till 2015
  Höjd utdelning till $12,2 (Ger 3% direktavkastning)
  Fler sålda iphones (+7%) och ipads (65%)

  Negativt
  Fortsatt sjunkande marginaler
  Guidning om ytterliggare lägre marginaler nästa kvartal

  Ett par kommentarer efter en snabbtitt på siffrorna...

  Mvh Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte den väldigt, väldigt tydliga antydan om "new product categories" på gång. Det kan bli hur stort som helst. Think ipad...!

   Radera
 3. Helt klart börjar konkurrenterna vinna mark på smartphonemarknaden medan Apple fortfarande har ett försprång på surfplattor. Nästa iPhone skulle behöva innebära något nytt, vilket också verkar bli fallet

  SvaraRadera
 4. Hej Lou,

  Äger du Apple i ISK/KF eller i depå?

  /Jens

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har allt i ISK. Det enda alternativet för den som vet någonting om investeringar och skatter.

   Radera
  2. Stämmer inte. För mig som fokuserar på amerikanska micro caps är det kf som gäller, då du inte får handla OTC genom ISK. Annars hade jag också valt ISK.

   Radera
  3. Nja, KF funkar nästan lika bra. kan bli dyrt att sälja bara för att gå över till KF. Vem bytte du till från Avanza då?

   Radera
  4. Jag menade för vanlig aktie/fondinvestering.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera