tisdag 23 april 2013

Swedbank ett långsiktigt utmärkt innehav


Swedbanks rapport på morgonen visar för minst tionde gången i rad vad gäller kvartalsrapporter att Swedbank och dess utmärkte VD Michael Wolf är mycket kompetenta att både rida ut stormar och att styra skutan rätt när det blåser upp tillfälliga men hårda byar. Det är dags att marknaden börjar reagera på detta nu. Det är ingen tillfällighet längre när det pågår år efter år.

Trots lägre räntor och skärpta krav har Wolf & c:o med en dåres envishet bevisat att man inte bara kan fortsätta vara den stora svenska folkbanken för både privatpersoner och företag trots alla domedagsprofetior om att människor minsann numera byter bank så fort man fått ett bättre erbjudande utan dessutom öka lönsamheten stadigt över tiden.

Att tro att folk byter bank hela tiden är dumheter! De som, liksom jag själv, jagar den bästa dealen är dels en liten minortitet av befolkningen och dessutom inte särskilt lönsamma kunder eftersom vi redan innan vi lämnar t.ex. Swedbank hade förhandlat ned vår ränta så mycket vi kunnat och undviker både att ha pengar på bankkonton och att köpa Roburs dyra fonder.

Man behöver bara gå in på ett stort swedbankskontor vid lunchtid varsomhelst i Sverige för att se de kunder som utgör den stora basen för bankens intjäning. En folkbank är en bank för folket. Folket bär inte slips, oavsett vad analytikerna tror när de sitter och diskuterar sina analyser med sina kolleger vid lunchborden i Stockholms innerstad.



Som jag skrivit många gånger tidigare kommer marknaden snart nog att inse att Swedbanks utdelning är långsiktigt hållbar och banken kan då absolut inte kan ha 7 % direktavkastning när de andra tre storbankerna har runt 4 %. Marknaden har de senaste åren varit mycket seg med att värdera upp Swedbank när de har förbättrat sina resultat men förr eller senare har uppvärderingen alltid kommit. Bara det matematiska faktum att 9,90 kr utdelning skulle vid 4 % direktavkastning skulle ge ung. 250 kr i aktiekurs borde få alltfler att inse potentialen i aktien.

Mer om Swedbank finns här.

2 kommentarer:

  1. Intressant och jag instämmer i att aktien är felprissatt.

    Det vore intressant att höra din syn på andra banker, t.ex.

    - Banco Santander (som har reserverat nästan hela sin fastighetsutlåning i Spanien under ett antal år men ändå gått med vinst och har 85 % av sin verksamhet utanför Spanien. K/I-talet före nedskrivningar är lägre än Handelsbankens.

    - Danske bank som är Danmarks storbank med dominerande position i Danmark men också med geografisk diversifiering t.ex. i övriga Norden och Irland där man har gjort stora reserveringar de senaste åren. Gardell med Cevian gillar Danske.

    - Danska småbanker. Extremt starka finanser och låga värderingar med P/B ungefär som när Swedbank var som billigast. Vissa småbanker är fortfarande kring P/B 0,3-0,5. Om bara kunderna stannar och bankerna fortfarande har överlevt (många har gjort det utan förluster) så borde de möta ljusare tider när ekonomin vänder. Vissa har upp mot 8 % av utlåningen reserverad för kreditförluster (men har alltså ännu inte konstaterat kreditförlusterna - har danska Finanstilsynet tagit i ända från tårna med strikta regler för reserveringar?)

    Nordea visade på minskade kreditförluster i Danmark i kvartalsrapporten idag, så det kanske börjar släppa nu?

    Som sagt, det vore intressant att höra din syn om du har läst på lite om dessa banker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessvärre måste jag göra dig besviken. Jag läste på väldigt, väldigt mycket om banker i allmänhet och de fyra svenska storbankerna vintern 08/09 innan jag valde ut Swebank. Sedan dess har jag bara hållit mig allmän informerad om bankerna och följt Swedbank ingående (förstås då det nu är mitt största innehav).

      Jag skulle generellt säga att alla de fyra oligopobankerna i Sverige är bra investeringar på lång sikt, men jag tycker att Swedbank är bäst.

      Radera