måndag 17 december 2012

Rykten på marknaden


Att det sprids rykten på marknaden av aktörer som vill tjäna pengar är ingen nyhet. Men att man lyckas så bra med så små medel, även med extremt välbevakade företag som Apple och Starbucks kan inte sluta att fascinera mig.

Apple har som bekant fallit väldigt mycket sedan toppen i september. Detta har skett trots att INGEN viktig, negativ nyhet har kommit ut. Ingen! En del av detta förklaras av den vanliga viljan att ta vinster och att aktier som stiger snabbt tenderar att falla tillbaka, liksom att många fondförvaltare vars bokslutsår slutade den sista september ville vara säkra på att deras uppgång skulle registreras detta år. En mycket bra sammanställning över varför Apple är så volatil från Los Angeles Times i lördags finns här.

Resten måste dock anses komma från rykten och många, många sådana har spridits. För att se mönstret kan vi dock börja med att gå tillbaka ett år i tiden. Då hade iPhone 4S nyligen lanserats och Apple hade flaggat för att försäljningen i julkvartalet skulle bli god. Snart dock dök "rapporter" upp om att så inte alls var fallet, Apple påstods ha insett att försäljningen skulle bli under förväntan och skulle ha minskat sina ordrar (detta rykte har ju också den potentiella ytterligare fördelen att den sänker Apples underleverantörers aktier).

Apple Cuts Down iPhone 4S Orders Due To Weak Demand I själva verket tydde förstås allting på enorm efterfrågan, folk stod i långa köer överallt, modellen sålde slut nästan överallt och man fick vänta i veckor på sin beställning och undersökningar visade att väldigt, väldigt många planerade att köpa iPhone 4S.

Aktien uppförde sig dock lydigt nedåt efter att denna "nyhet" hade kommit, inte minst eftersom Apple som alla vet inte kommenterar rykten. Plötsligt rapporterar alla (1, 2, 3 osv) samma sak, iPhone 4S är en besvikelse.
I slutet av januari rapporterade Apple till sist försäljningen, 37 miljoner, mer än en ökning med 128 % från året innan och en uppgång på hela 116 % bara från kvartalet före.

Så spolar vi fram till detta år. Listan över fantasifulla rykten är lång i år, ett axplock:

Hon Hai's iPhone 5 Problems could be Larger than we Think

Report: Scratch Checks Slow iPhone 5 Production

Workers producing iPhone 5 in China reveal ‘life of hell’


men riktigt förutsägbart var förstås den årliga "rapporten" om att iPhone 5 tvärtemot ALLA rapporter i själva verket säljer dåligt, nytt år, samma nyhet.

Glöm för allt i världen inte att iPhone 5 säljer dåligt i Kina eller hur var det egentligen. Hela två dagar skiljer dessa två rapporter. Kvartalskapitalism känns så 00-tal, idag är det dagskapitalism som gäller.

Ryktena är förstås inte bara om iPhone, "Demand for the iPad is fading" skrev Glodman Sachs om iPad samma kvartal som man ökade försäljningen med 150 % mot året innan. Den hemska konkurrensen från andra tillverkare sades vara det stora problemet och lägre pris den enda lösningen. OK... 

iPad mini är i själva verket inte alls särskilt populär och inte minst när iPad säljer slut överallt som 2011 efter iPad 2:s lansering så återkommer vår gamle vän "Apple reduces iPad 2 orders by 25%".

Hursomhelst. Summan av förra veckans och framförallt fredagens rykten om fallande försäljning blev att Apple sjönk med ytterligare 4 % till under 510 dollar på fredagskvällen. Detta innebär ett PE på drygt 11 på senaste årets vinst. Nasdaqs sammanlagda PE är 17. Marknaden i sin vishet menar alltså att Apples tillväxt och allmänna framtidsutsikter är mycket sämre än marknadens som helhet...

Detta efter att Apple har uppgraderat samtliga sina produkter och introducerat två helt nya det senaste kvartalet och alla dessa, trots enorma investeringar i ökad produktionskapacitet (Apple ökar historiskt kapaciteten och därmed bisarrt nog försäljningen med ung. 100 % per år)  först nu börjar komma i kapp den enorma efterfrågan.

Själv skulle jag sätta betydligt större tilltro t.o.m. till denna tv-rapport från lilla Reading i England än alla obekräftade och ologiska rykten som surrar, men man väljer ju vad man vill tro på.


Situationen samma dag i Glasgow

3 kommentarer:

 1. Jag håller med dig helt och hållet. Jag har Apple. Världens i särklass bästa aktie i den storleken de senaste åren.

  Kolla in det här inlägget

  http://viktigafragor.blogspot.se/2012/12/margin-of-safety-aktiemonster-timing.html

  SvaraRadera
 2. Det som är ännu mer bisarrt är att Nokia gått upp mer än 50% under samma period som Apple fallit. Är folk verkligen så dumma att Nokia kan ta marknadsandelar från Apple och Androidtillverkarna? Med WP också!?

  SvaraRadera
 3. Medan analytiker "misstänker" att iPhone 5 säljer dåligt har Apple passat på att ta 53,3% av försäljningen av smartphones i USA under det senaste året, vilket är upp 17,5 procenenheter (http://appleinsider.com/articles/12/12/21/iphone-5-launch-propels-apple-to-53-of-us-smartphone-sales) samt tagit ett stabilt grepp om marknaden för små- och medelstora företag där Apple totalt dominerar med 68,2% smartphone activations och 92,6% av tablet activations (http://www.fool.com/investing/general/2012/12/22/youre-underestimating-apples-business-opportunity.aspx).

  SvaraRadera