fredag 9 december 2011

En användarupplevelse...

'
Tio dagar med MacBook Air (11 tum).

Det är fullständigt otillräckligt att säga att denna dator är bättre än min helt nya Dell-laptop jag har på jobbet som f.ö. har samma processor (i5) men dubbelt så mycket internminne. Min nya Air är så förkrossande mycket bättre att en jämförelse blir fånig. Den är oerhört mycket lättare, den startar på en millisekund när jag öppnar locket, den skriver till disk typ 25 gånger snabbare, samma med extern disk f.ö., den laddar ned från Nätet mycket snabbare, dess operativsystem är mycket mer intuitivt och genomtänkt (multi touch-gester på plattan...), den är helt tyst, den är mycket snyggare och får en att undra hur tusan folk kan välja att spara nån tusenlapp eller två för att köpa en tung Windows-laptop. Vilka dumstrutar!

Fast å andra sidan har inte jag heller upptäckt Apples datorer förrän jag köpte min första iPad för ett år sedan. Eller iPhone som utan tvekan har förändrat och förbättrat mitt liv på ett sätt som jag inte hade kunnat föreställa mig. Jag ser fram emot att köpa en iMac och slänga ut min gamla trötta Windows-dator som inte hittar nätverket, låser sig och hela tiden strular när nåt ska installeras.

Microsoft har slutat uppfinna och likt en femhundraårig ek påbörjade de för 10 år sedan sin mycket långsamma död. Dell likaså och Asus. Kvar om fem år blir ett antal superbilliga kinesiska (kanske snarare kambodjanska eller liknande) märken som betalar 20-30 dollar för sin Windows 9 och tillverkar för dem som inte har råd med de bra (dyra) grejerna. Själv kommer jag aldrig (!!!) att köpa någon Windows-produkt mer i mitt liv. Förbannat skräp!!!

.

11 kommentarer:

 1. Macarna är allt som oftast bättre för den vanliga användaren och duger bra till slösurf. Den mer avancerade användaren drar dock nytta av en ordentlig PC med ubuntu/windows. Detsamma gäller i viss mån för iPhone.

  Kan vara värt att berömma dig för en utmärkt blogg.

  /MBA- och PC-ägare

  SvaraRadera
 2. Tack för berömmet!

  Dock har du samma fördomar är jag rädd som jag själv hade till för ett år sedan. Det finns ingenting slösurfande över min nya dator och absolut inte över MacBook Pro som just nu firar sitt segertåg in i corporatesegmentet, inte minst i det jätteföretag där jag jobbar. Vi har bara sett början på detta.

  SvaraRadera
 3. Förmodligen sitter det en mekanisk hårddisk i din Dell-dator och där har du anledningen till att du upplever så dramatisk skillnad. Valet av processor är idag ett icke-problem så länge man inte använder datorn till specifika uppgifter, t.ex. rendering.

  De flesta håller nog med om att MacBook Air är en fantastisk liten maskin men om man ska göra en jämförelse måste man göra det mot en annan dator med motsvarande komponenter för att få rättvisa resultat.

  Trevlig blogg för övrigt. Tyvärr lite obalanserad mellan varven men det är inget ovanligt.

  /Teknikintresserad

  SvaraRadera
 4. Hahaha! Samma sak jag upptäckte när jag äntligen fick jobb och skaffade mac för en 7 år sedan. Bättre, mer genomtänkt och mindre irriterande. De extra 15-25% den kostar jmf samma prestanda vägs upp redan när man packar upp förpackningen. För att inte säga att det tar ca 30min att migrera från en gammal till en ny mac (och ALLT fungerar)

  Hör kamrater prata om att de vill spela musik från datorn till stereon. Köper fula dongles med uselt ljud och dålig räckvidd. Har kört Airport express sedan 2005..

  SvaraRadera
 5. Bloggen har tyvärr blivit lite obalanserad, nästan lite "extremistiska" apple-hyllningar. Det var bättre för några år sedan. När du skriver att Din PC inte ens kan hitta nätverket lägger du inlägget på en nivå där man undrar hur seriöst resten är. Annars är bloggen bland de bästa.

  SvaraRadera
 6. Jag har förstått att en Macs starka sidor är design, användarvänlighet och att den är snabb mm. Men hur fungerar den som speldator? Jag tror att de flesta som håller fast vid PC gör det pga att det finns fler spel som fungerar på PC. Sen undrar jag om inte mac kommer få samma problem med virus i takt med att den får fler användare? Virusprogram är väl en orsak till att en PC är långsammare?

  SvaraRadera
 7. @Christian, Jag har just skaffat min första Mac (Mac Mini) och jag är entusiastisk, även om jag kanske inte är på riktigt samma nivå som Lou :) Det går utmärkt att ta åt sig av det andra som skrivs på bloggen även om man inte håller med om allt som har med Apple att göra. Jag är dock också aktieägare och övertygad om att det är en bra investering på medellång sikt (det har varit det hittills!) så jag läser även de inläggen med intresse. Min erfarenhet är att vill man inte hålla på pilla med sin dator för att få den att funka som man vill så är Macen ett utmärkt val. Ungefär som en iPhone kontra Android med andra ord. Jag har ägt Windows-PC sedan 1998 och har haft tur som inte haft alltför mycket strul men i princip alla jag känner har någon gång frågat mig om jag vill hjälpa dem med deras "data" som det är "nåt skit med". De har ingen aning om vad de gjort och det slutar oftast med många, många timmars svett, blod och tårar när man skall "Städa upp" allt junk som folk gör med sina maskiner bara för att det inte har den blekaste vad de håller på med.
  Nästa gång mina föräldrar frågar vad de skall köpa för dator tänker jag be dem köpa en iMac. De har haft PC i 10 år men hon hittar fortfarande inte på Startmenyn och det är alltid nåt skit som hon vill att jag skall "titta på" när man kommer hem och hälsar på. Det tar aldrig slut. Man är oavlönad administratör för hela förbannade släkt och vänkretsen och jag lessnade på det redan för flera år sedan...

  Är man IT-kunnig (själv jobbar jag som utvecklare) så är en Windows-PC inget problem men för gemene man som inte har en aning om vad skillnaden mellan en PC för 3000 och en för 8000 är så är Macen en bättre val just nu. Speciellt eftersom priserna har kommit ner och nu är helt konkurrensmässiga på basmodellerna...

  @Hans, min MacMini (mellanvarianten med AMD-grafik) skall tydligen kunna köra tex Portal 2 i hög upplösning i helt ok framerate (över 50 fps). Och iMacarna har bättre grafik än så. Men det är fortfarande så att är man hardcore gamer så är det bättre med Windows, antingen på Macen (via bootcamp) eller en Windows-maskin med W7 och ett bra grafikkort. Grafikdrivrutinerna för MacOSX är inte lika optimerade som för Windows så i vissa fall går det bättre om man kör Windows via bootcamp när man spelar. Tex via steam där en del spel har dubbel licens och alltså får spelas både under MacOS och Windows....

  Virus är inget problem än vad jag vet (jag kör inget antivirus än) men känner man sig osäker så finns flera programvaror att köra. Såg bland annat att Kaspersky just släppt sin programvara för Macen...

  SvaraRadera
 8. Christian (m.fl): min syn på investering är på många sätt lik (förutom Buffett) Peter Lynch- man kan lära sig oerhört mycket av att studera verkligheten runtom sig. Om det är fullproppat i H&M-butiken i Wien när man är där, om man köper två iPads & två iPhones och det aldrig är några problem med uppkopplingen på ens fem år gamla hemnätverk, medan ens stationära dator och en jobbdator strular gång på gång med uppkopplingen så säger det i alla fall mig en del om produktens framtid. Om majoriteten (av dem man kan se) alla på stan i Uppsala går omkring med iPhone/iPod så säger det oerhört mycket mer än den senaste kvartalsrapporten.

  Att skriva om Apple är annorlunda än att skriva om Boliden osv. Detta för att så många har så starka uppfattningar om företaget. Dock är det utan tvekan så att den mycket stora majoriteten av dem som är emot Apple har inte använt deras produkter i modern tid, medan de som använder Apple, framförallt iPhone/iPad/Mac är väldigt positiva till företaget. Detta säger också en hel del.

  SvaraRadera
 9. Jag köpte Mac efter att ha blivit enormt besviken på mina två senaste Windows laptop. Båda kostade runt 7000 (inte dyrt, inte biligt) och båda blev sega och tröga efter bara 6 månader. Jag e ingen avancerad användare alls, utan använder bara datorn till surf, bank, aktier och tjejen till plugg och Facebook. Men jag vill att det ska funka och va snabbt och problemfritt. Jag har haft min Macbook Pro av billigaste sorten i snart ett år och är mer än nöjd. den är exakt lika snabb och bra som för ett år sen! att surfa med svepgesterna och fullskärm är en dröm, perfekt på en mindre bärbar då man utnyttjar hela skärmen.
  En annan sak jag lagt märke till är att alla uppdateringar stora som små gör datorn bättre, säkrare och snabbare! inte tvärt om som man är van vid. att dessutom inte behöva antivirus är värt varenda krona som en mac kostar extra.
  Tack för bra bloggar!

  SvaraRadera
 10. Djup fundamental analys här märker jag...

  Det var en gång en en bloggare som var intressant att följa. Vart tog han vägen?

  /Nick

  SvaraRadera
 11. Nick: det är ingen som tvingar dig att fortsätta läsa. Har du hängt med länge borde du veta att mina analyser till stor del bygger på användarupplevelser och egna iakttagelser där så är möjligt. Om man själv och andra man litar på anser en viss produkt vara mkt bättre än originalet är det väldigt viktig info för mig. Andra bygger sina analyser på tillfälligheter i kvartalsrapporter.

  SvaraRadera