måndag 19 december 2011

Mycket tänkvärd läsning...

'
Horace Dediu som driver den eminenda bloggen Asymco.com och gör den väldigt bra talkshowen The Critical Path på 5by5 har skrivit vad som troligen är den bästa och mest tänkvärda parodin någonsin på hur analytiker resonerar i sitt inlägg i torsdags "Why Apple is Cheap".

Bättre illustration får man leta länge efter av hur analytiker av olika skäl misslyckas med att göra sunda prognoser för ett snabbväxande företags framtid som Apple än detta diagram över prognostiserad kontra verklig vinsttillväxt sedan 2005 från blogginlägget:


'

6 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Det är svårt att växa snabbt när man är väldigt stor. Apple har visat att man kan göra det.

  Men det kan givetvis inte fortsätta hur länge som helst. The million dollar question är när de kommer gå ner till normala marginaler och tillväxt.


  /T

  SvaraRadera
 3. Jag tar bort alla förolämpande inlägg, trodde inte att det skulle vara så svårt att förstå.

  Jag tycker att det är intressant att folk (kanske analytiker själva) försvarar analytiker med att deras siffror typ inte ska tas på allvar, de är bättre än det som de skriver antyder o.s.v.

  Det är som att försvara en snickare som lagt ett läckande tak med att han i själva verket ville göra ett dåligt jobb.

  SvaraRadera
 4. fortsätt skriva om apple, mkt intressant läsning!

  SvaraRadera
 5. Hej, möjligtvis lite från ämnet men testar.

  Har du någon gissning kring om Apple kommer att dela ut pengar? Helt klart bygger de upp en jättekassa (http://www.4-traders.com/APPLE-INC-4849/financials/) men den behövs kanske till forskning och vidareutveckling?

  Är själv inriktad på utdelningsaktier och har därför lite svårt för Apple, men skulle jag göra något "undantag" så ligger Apple bra till. Gillar deras produkter skarpt och bolaget Apple har starka konkurrensfördelar.

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 6. Gustav:

  Tim Cook ryktas vara vänligare inställd till utdelning än vad SJ var men det finns inga garantier för att det kommer att ske ändå naturligtvis. Apple växer fortfarande rätt brutalt (även om det svårt att greppa med tanke på hur stort det är) och tillväxtföretag brukar ju inte dela ut utan använder resurserna för ytterligare tillväxt. Jag litar nog på att Apple har både ett och två ess i rockärmen när det gäller detta berg av kontanter. Kanske köpa en mobiloperatör i USA, Akamai, Imagination Technologies och ARM Holdings och fortarande inte ens göra en buckla i kassan? Svindlande...

  Gillar man inte icke utdelande bolag så spelar det ju naturligtvis ingen roll. Personligen är jag nöjd med mina 40% på ett och ett halvt år. Utan konkurrens den bästa investeringen jag gjort och då har kursen ändå laggat efter vinst-tillväxten mer än vad som är vettigt...

  Jag skulle säga att "margin of safety" forfarande är rätt bra på ett Apple-köp. Men man bör nog bestämma sig rätt fort. Efter nästa kvartalsrapport bör vi se en ordentlig korrigering men en ny botten på aktien på en bra bit över $400...

  SvaraRadera