måndag 12 december 2011

Bankskräck

'
Ett rykte inom de sociala medierna i Lettland i fredags gjorde gällande att Swedbank minsann var på väg att gå under och man måste ta ut sina pengar snabbt som attan.

Naturligtvis blev vissa lättlurade bland de tidigare hårt plågade letterna rädda och rusade iväg för att rädda sina pengar. Lite mer beklämmande är kommentarerna på artiklarna i svenska medier nu på morgonen. Det råder ingen brist på konspirationsteorier där man utgår från att detta naturligtvis helt grundlösa rykte nog är sant i alla fall o.s.v.

Få saker är så patetiska som grundlösa spekulationer på chattsidor, oavsett om det gäller utmärkt solida bankers framtid eller fantasier om att vi aldrig varit på månen. De får mig att tänka på en klassisk historia om ryktesspridning.

En oljespekulant dog och kom till himlen. Där mötte honom S:t Per som sa att kvoten av oljespekulanter redan var fylld så han fick inte komma in. Då frågade spekulanten om han fick titta in genom porten helt kort. Det gick för sig sa S:t Per.

"OLJA HAR HITTATS I HELVETET!!!" ropade spekulanten och genast rusade alla de andra oljespekulanterna ut genom porten och ned till Helvetet.

"Det verkar som om det finns plats nu" sa S:t Per och bjöd honom att stiga in genom Pärleporten. Spekulanten började tveka och sa "Njaaaa, jag måste nog till Helvetet och se om det var någon sanning i det där ryktet, kanske vet grabbarna nåt jag inte vet."

'

2 kommentarer:

 1. Bra inlägg :-) När jag läste den historien kom jag att tänka på en liknande historia om hur rykten och flockbeteenden påverkar aktiemarknaden:

  ”Det var höst och de ursprungliga amerikanerna undrade hur den kommande vintern skulle bli, så de frågade sin nye hövding om den skulle bli kall eller mild. Då hövdingen var ny på sin post ville han imponera på alla med sin stora klokskap, men hade inte en aning om hur vädret skulle bli. För att vara på den säkra sidan svarade han att vintern skulle bli kall och att stammen skulle samla ved för att vara beredd. Men efter några dagar fick han en idé. Han ringde till Nationella vädertjänsten.

  - Kommer vintern att bli kall i år? frågade han.

  - Det verkar som om det blir en rätt kall vinter i år, svarade meteorologen på väderlekstjänsten.

  Så hövdingen gick tillbaka till sitt folk och sa åt dem att samla mer ved. En vecka senare ringde han till Nationella vädertjänsten igen.

  - Kommer det att bli en kall vinter? frågade han igen.

  - Ja, löd svaret, det kommer att bli en riktigt kall vinter.

  Hövdingen gick åter tillbaka till sitt folk och beordrade dem att samla ännu mer ved. En vecka senare ringde han till Nationella vädertjänsten igen.

  - Kommer det att bli en kall vinter? frågade han.

  - Ja, svarade vädermannen, i år kommer det att bli en mycket kall vinter.

  Den här gången gick hövdingen tillbaka till stammen och sa åt den att leta upp minsta pinne till brasan, för det skulle verkligen bli en smällkall vinter i år. Två veckor senare ringde han tillbaka till Nationella vädertjänsten, bara för att kolla.

  - Är du helt säker på att det kommer att bli en mycket kall vinter i år? frågade han.

  - Helt säker, svarade mannen. Det kommer att bli en av de kallaste vintrarna i mannaminne. Mycket kallare än vanligt.

  - Hur kan du veta det? frågade hövdingen.

  Vädermannen svarade:
  - Tja, det är uppenbart. Indianerna samlar ju ved som galningar.

  Nu förstår du bättre hur aktiemarknaden fungerar.”

  /Danne

  SvaraRadera
 2. Roliga historier som det säkert ligger en del sanning i.

  Jag håller dock med om att det är mycket allvarligt. Hittills verkar det som om ett par hundra miljoner motsvarande i SEK har plockats ut, och även om detta knappast kan försätta bankens överlevnad i riskzonen så visar det ändå att rykten av detta slag faktiskt kan orsaka markant påverkan.

  Hur stor den faktiska effekten sedan blir av varje händelse som denna är förmodligen i stort baserat på slumpen.

  SvaraRadera