måndag 2 maj 2011

Apples kurs och framtid


Det finns kanske en skruvad logik i Apples låga värdering- det förekommer helt enkelt inte att så stora företag ökar sin vinst med 100 % i årstakt. Men denna "logik" förbiser vissa fundamentala faktorer och monumentala förändringar som sker ute i världen.

Kort sagt: Apple regerar alltmer inom den kraftigt växande marknaden för smartphones och växer så det knakar på den minskande PC-marknaden. Extra krydda är förstås att PC-marknaden minskar bl.a. för att iPad säljer så mycket och iPad-användare minskar sitt PC-användande rejält efter köpet.

Galen Gruman, vars kommentarer alltid är mycket insiktsfulla, skrev nyligen en underbar krönika om hur alla har misslyckats att konkurrera med iPhone och fortsätter att misslyckas. "Anatomy of a failure: Mobile flops from RIM, Microsoft, and Nokia" är mycket läsvärd för den som vill förstå smartphone-marknaden idag. Som Apple påpekade vid senaste kvartalsrapportpresentationen, man är fortfarande en liten spelare på den totala mobilmarknaden så möjligheterna till tillväxt är mycket stor. Om sedan alla ens konkurrenter slår varandra i inkompetens slutar det vara en möjlighet och blir ett faktum.

Vad gäller PC, eller snarare bärbara PC är trenden nästan ännu starkare till Appels fördel. Se denna mycket intressanta artikel från Asymco om hur det bara är Mac som växer på marknaden men om man lägger samman Mac-datorerna och iPad till en kategori bildas den gula linjen i grafen nedan.Detta är en trend som inte kan förnekas- folk vill ha enormt användarvänliga, sofistikerade datorer som är mycket lätta att ta med överallt. Synd för alla de andra som missade tåget och nu desperat försöker konkurrera med iPad 2 och MacBook Air.

Lägg sedan till iTunes, möjligheterna för Apple att börja erbjuda betalningstjänster och eventuella (knappast så värst eventuella) nya produkter och tjänster, varför inte en Apple TV (alltså inte boxen som ännu inte finns i Sverige utan en hel TV) så blir summan med all sannolikhet ett betydligt större Apple inom bara ett par år.

Enjoy the ride!

12 kommentarer:

 1. Halloj Lou! Jag har med intresse följt dina inlägg om Apple och läst på en hel del själv. Och även om jag nästan svurit att hålla mig borta från tech så kan det inte förnekas att apple ser ut att vara en riktigt attraktiv värdeinvestering. Jag ser helt enkelt inte hur ett sådant bolag med en sådan moat och ett sådant momentum kan värderas till närmare P/E 10 när man drar bort kassan.

  Jag förstår förstås all oro kring Jobs situation, att alla träd inte kan växa till himlen, att saker snabbt kan förändras i denna bransch osv, men på 2 års sikt ser jag absolut inga hot mot iPhone eller iPad som intäktskällor med enorm tillväxt. Vad som händer på längre sikt blir mer en gissningslek och beror ju både på Apples och konkurrenternas innovationsförmåga, men de kommande 2 åren är Apples.

  Det enda jag inte riktigt lyckats förstå är vad Apple ska med sin enorma kassa till. Vad tror du själv? Är det bara "just in case" eller tror du man planerar något större förvärv eller en share buyback? Kommer man någonsin börja med utdelningar? Jag om någon förstår värdet av en stark kassa, men Apples är ju bortom stark med tanke på hur mycket cash deras business genererar. De skulle ju kunna börja dela ut 90% av vinsten och ge en direktavkastning på närmare 7% och fortfarande ha kvar sin enorma kassa..

  SvaraRadera
 2. Finanstankar är inne på problemet. Problemet med teknikbolagen är att det verkar så lockande, till synes finns inga moln på himlen och därför är så svårt att motstå frestelsen. Bolagets värde är teoretiskt sett alla diskonterade kassaflöden och de närmaste två åren representerar bara en bråkdel av totala kassaflödena över tid och att kunna räkna på det långsiktigt är nästintill omöjligt. Förändringarna kommer snabbt och det är ganska svårt att se klart. När iphone kom 2007 var det ingen som trodde att den skulle ta över Nokias marknadsposition totalt.

  Vad är det för moat du talar om, Graham? Som jag ser det är Apples moat att de förändras fort, vilket är ett snabbt föränderligt och inte långsiktigt hållbart Buffet-moat.

  SvaraRadera
 3. Graham: kul att du också börjat intressera dig för Apple. Kassan är verkligen tiotusenkronorsfrågan, naturligtvis ger den en nästintill hundraprocentig säkerhet för marknadsförändringar och totalt handlingsutrymme för förvärv av ko pond troll erlade osv. Man har ju tydligen också betalat enorma summor i förskott för att säkra leveranser, t.ex. efter japankrisen. Jämför det med andra kunder so bara vill kapa priserna så har du ett framgångsrecept när det blir brist på komponenter. Någonting måste man förstås göra av pengarna en dag, återköp eller utdelning om man inte köper en jättekonkurrent, men vem skulle man vilja köpa? Jag kan inte komma på någon. Lite lustigt att det finns i alla fall två likheter med Berkshire i att man inte delar ut och uppenbarligen alltid vill ha en jättekassa som säkerhet/handlingsutrymme. Kursen blir dock lidande av att man inte delar ut, men gör man bra saker med den så är det bara på kort sikt.

  SvaraRadera
 4. Anonym: problemet är att tänker man så så har man ingen möjlighet att investera i något so är mer spännande än H&M eller Coca-Cola och det begränsar en mer än jag vill. Det är en ytterligare risk, men bara om man inte vet vad man håller på med som Buffett brukar säga.

  SvaraRadera
 5. Även om du vet vad du håller på med är det snabbheten som är skrämmande. Du kanske vet hur man kör bil, men hoppar någon framför bilen alltför nära är risken stor för kollision trots att du vet vad du sysslar med. Det finns visst många företag man kan köpa utan att vara alltför beroende av innovation, det gäller bara att ta sådant som andra tycker är tråkigt. Majoriteten av bolagen är inte teknikbolag, varför det finns många kandidater.

  SvaraRadera
 6. Det nämns ingenting om Android i din artikel. Har du tänkt på att Android växer starkt och tar stora marknadsdelar från iPhone? Snart kommer även plattorna att mäta sig mot iPad...

  SvaraRadera
 7. Ananym 1: Men snabbheten gör det desto mer utmanande att hitta vinnarna och Apple är en vinnare. Idag är det dessutom inget teknikbolag i vanlig mening utan en jättestor multinationell koncern med allt fler ben att stå på. Jag vill inte bli så begränsad i mitt investerande att jag säger nej tack till alla bolag som verkar på en dynamisk marknad, men som du ser av min portfölj har jag många sådana bolag också.

  SvaraRadera
 8. Anonym 2: Du måste läsa även länkarna eftersom de är en del av inlägget annars blir dina kommentarer ganska oinformerade.

  Android tar inga marknadsandelar mot iPhone idag! iPhone växer med 100 % per år just nu, mycket mer i Kina. Dessutom har Android inte alls lika trogna kunder och en mycket stor andel som säger sig vilja uppgradera till iPhone när de får råd.

  Idag finns bara en annan någotsånär seriös platta än iPad och det är Xoom som inte precis har sålt slut som iPad. Den har liksom alla andra Android-plattor enorma problem med det faktum att det finns så lite appar anpassade för plattor och dessutom är de inte anpassade till de individuella modellerna. Väldigt få väljer idag att köpa en sån istället för "the real thing".

  SvaraRadera
 9. Anonym1: Lite om Apples moats: http://www.fool.com/investing/value/2010/08/11/is-apple-built-to-last.aspx

  Kort och gott, man har massor av moats, men givetvis kan det gå snabbt utför om någon kommer med en bättre produkt. Därför menar jag att det är näst intill omöjligt att säga vad som händer på lång sikt, men de kommande två åren ser jag ingen som kan komma med en produkt som signifikant kan sänka Apples tillväxt inom iPhone och iPad. Apples vinst och kassa kommer om två år vara signifikant högre än idag. Även om saker börjar gå snett om två år så är värderingen redan idag så pass attraktiv att risken för kapitalförlust är väldigt låg.

  Konkurrenterna är verkligen ljusår efter och allt som kommer är härmapor med sämre egenskaper. Det finns ingen som har samma integration av hårdvara, mjukvara och ett sådant "ekosystem" av utvecklare. Jag säger inte att Apples ställning är ohotad för alltid, men det ska verkligen extremt mycket till från konkurrenter inom hårdvara och mjukvara i form av innovation, samarbeten, marknadsföring och tillverkning för att på allvar hota Apple, och detta sker inte över en natt.

  SvaraRadera
 10. Hur ser du på risken med dollar? Borde man valutasäkra Apple genom att köpa dollarbear?

  SvaraRadera
 11. Graham: tack för en mycket bra länk, bättre sammanfattning av betydelsen av Apples "eco system" får man leta efter! Den som inte förstår detta förstår inte Apple och är dömda att sitta och jämföra specifikationer som lata svenska teknikjournalister gör.

  SvaraRadera
 12. På tal om fler ben att stå på så verkar Apple satsa på svenska bolag för tillfället. Inte för det är nån stor grej, men om man tänker att de gör detsamma i övriga länder kan det ju få ett visst genomslag. Jag köper en till post idag för H&M-utdelningen. Tack för bloggen, Lou! Många intressanta tankar och idéer som diskuteras här. :)

  http://www.idg.se/2.1085/1.383693/apple-i-storoffensiv-mot-svenska-foretag

  SvaraRadera