fredag 21 januari 2011

MSAB byter äntligen lista


Dagens meddelande att MSAB ska påbörja arbetet med att byta lista från Musse Pigg-listan NMG Equity till Stockholmsbörsen (OMX) är minst sagt välkommet. MSAB:s aktie lider enormt av att den i princip inte handlas alls, vilket beror både på den tramsiga listningen och på den koncentrerade ägarbilden. Med en listning på OMX kan man dessutom räkna med att teknikfonder, småbolagsfonder och liknande skulle kunna köpa in sig i bolaget eftersom många fonder är begränsade till de mer seriösa listorna för sina placeringar.

Det enda man kan beklaga är att man, f.ö. i vanlig ordning för MSAB:s del, har skyndat så erbarmligt långsamt med listbytet. Det är i alla fall ett par år sedan man meddelade att man önskade byta och då först i och med att NGM:s ägare p.g.a. oegentligheter höll på att förlora sin rätt att bedriva handel.

Vissa av MSAB:s beslut är väldigt framsynta och strategiskt korrekta, t.ex. den tydliga satsningen på USA, men annat har uppenbarligen inte funnits med i ledningens planering eller i vilket fall inte prioriterats tillräckligt. Man kan tycka sig se en brist på administrativa, till skillnad från tekniska, ledningskrafter i bolaget när man inte såg till att försäkra sig om att långsiktigt säkra tillgång på tillbehör, i tid öka personalstyrkan o.s.v.

Detta är inget skäl för mig att lämna ett så framgångsrikt företag, men det är någonting som man borde satsa mer på som jag ser det. Än så länge är det bara att glädja sig åt att man nu verkligen ska lämna NGM och på alla sätt bli ett normalt börsbolag. Om vissa personer dessutom minskar sina innehav en aning så kommer aktien också att börja bete sig mer normalt, dvs det går att handla med den utan 10-15 % spread, något som alla tjänar på, även långsiktiga investerare.

5 kommentarer:

  1. Kortsiktigt att bara se den eventuella aktieprisuppgången som en ökad ägarbas medför. Det blir extra kostnader och det är inte alltid i aktieägarnas bästa intresse. Aros quality och Bahnhof är på aktietorget och de kom fram till att aktieägarna gynnades mest av att man stannar kvar på en mer "oseriös" lista.

    SvaraRadera
  2. Anonym 1: Av någon, för oss andra okänd, anledning vill Lou till varje pris att kurser ska rusa på hans innehav trots att han kommer vara en nettoinvesterare kommande 30 år. Logiken haltar något men jag har samtidigt mycket stor förståelse för denna högst mänskliga önskan. /Anonym 2

    SvaraRadera
  3. Dumheter, önskan om ett listbyte handlar inte om att kurserna "till varje pris" ska rusa o.s.v. utan PRECIS SOM JAG SKRIVER att "aktien också att börja bete sig mer normalt, dvs det går att handla med den utan 10-15 % spread, något som alla tjänar på, även långsiktiga investerare".

    Ingen tjänar på att det inte går att handla med aktien på ett normalt sätt. Dessutom förlorar vi långsiktiga om listningen är oförändrad och detta innebär att aktien för alltid hålls på en omotiverat låg nivå.

    Syftet med långsiktiga placeringar är inte att äga aktier under en lång period utan att tjäna pengar på dem!

    SvaraRadera
  4. Du säger att du inte vill att kursen ska rusa till varje pris, men du säger emot dig själv: "Dessutom förlorar vi långsiktiga om listningen är oförändrad och detta innebär att aktien för alltid hålls på en omotiverat låg nivå."

    Alltså vill du att bolaget ska noteras bara för att du vill ta del av en kortsiktig uppgång eller multipelexpansion. Varför heter bloggen fundamental analys, när ditt tänkande präglas av kortsiktighet?

    Vidare tjänar inte alla på ökad likviditet, utan pengarna måste gå någonstans. Det finns inga gratis luncher. Försvinner pengarna från spreaden ut i tomma intet?

    /Anonym 1

    SvaraRadera
  5. Fast man kan ju syssla med fundamental analys utan att vara jättelångsiktig. Kallas kanske oftare värdeanalys, att sälja när det känns full/övervärderat och köpa nytt undervärderat. Sån handel kan vara ganska kortsiktig.
    Men jag vet inte om lou sagt sig syssla med sånt direkt..

    SvaraRadera