fredag 30 juli 2010

En fantastisk chans...


Marknaden prissätter aktier ungefär rätt för det mesta, men ibland som bekant väldigt, väldigt fel. Det är huvudregeln anser jag.

Det gäller nog inte vid stora geopolitiska omvälvningar då marknaden uppenbarligen sitter fast i det gamla tänkandet trots att världen håller på att förändras fundamentalt. Detta innebär att massor av företag, framförallt de som har mycket verksamhet i utlandet värderas alldeles för försiktigt idag.

Det är precis detta vi ser idag när USA tappar mark i rask takt medan Kina och övriga BRIC alltmer tar över som draglok för hela världen. Se på USA idag- alla håller i pengarna pga den stora osäkerheten om framtiden, det statliga budgetunderskottet slår alla rekord och delstaterna kommer nästa år att dra ned något oerhört på sina budgetar i och med att stimulanspaketet tar slut.

Samtidigt ökar Kinas privatkonsumtion med löjliga belopp varje år (bilförsäljningen fördubblas t.ex. år för år) och de statliga infrastrukturinvesteringarna slår nya rekord hela tiden och de kinesiska företagen styr nu mer eller mindre utvecklingen i Sydostasiens fattiga länger och i absolut hela Afrika tack vare sina jättelika investeringar.

Samtidigt som USA (som land) tappar mark gör de amerikanska multinationella företagen enorma vinster. Detta förstås p.g.a. att de har huvuddelen av sin verksamhet i utlandet och utlandet går mycket bättre än gamla USA (f.ö. samma som situationen för företagen i Sverige, även om Sverige som land går mycket bättre än USA idag).

Trots dessa enorma förändringar av spelplanen går NY-börsen ändå upp och ned på diverse inhemsk statistik som påverkar de amerikanska företagen i allt mindre grad. Ännu löjligare blir det av att världens övriga börser påverkas så vansinnigt mycket av just denna amerikanska statistik. Detta håller på att spåra fullständigt och det är här vi har vår chans!

Företag ska värderas utifrån dess troliga framtida vinster, inte hur arbetslöshetsstatistiken är i USA eller hur husförsäljningen går... Amerikanska jätteföretag värderas idag utifrån just denna inhemska statistik samtidigt som de alltså gör jättevinster tack vare utlänska marknader. Det är fel på hög nivå och det kommer att korrigeras med tiden, tro mig. Sama sak med svensk verkstadsindustri som värderas mycket försiktigt trots sina fantastiska rapporter. Det är bara att passa på och handla, rean kommer att ta slut den dag marknaden inser sitt misstag.

Som någon skrev nyligen i "Time". Vilken jobbstatistik ("jobs report") är det som säger mest om verkligheten för det amerikanska näringslivet idag, det arbetsmarknadsdepartementets "jobs reports" eller "Steve Jobs' reports" över Apples försäljning och utsikter för framtiden?

5 kommentarer:

  1. Så du menar att det är köpläge på aktier som McDonald, Coca Cola och kanske Kraft Foods nu? Jag håller med dig, dessa bolag berörs inte så mycket av hur det går i USA utan mer i hela världen.

    SvaraRadera
  2. Vet du hur många utestående aktier BP har(för uträkning av sustansvärde)? Hittade inte i deras årsrapport.
    /Krösus

    SvaraRadera
  3. "Företag ska värderas utifrån dess troliga framtida vinster, inte hur arbetslöshetsstatistiken är i USA eller hur husförsäljningen går..."

    Håller med dig 100% där..

    SvaraRadera
  4. Hej Anna: Ja, i grunden, men inte alla, man måste förstås noga analysera alla företag innan köp.

    Hej Krösus. yahoo finance har bra koll på dessa, minns inte, det är lite komplicerat pga två olika typer av aktier, minns jag dock.

    Hej Fri som Fan. Trevligt med medhåll ibland!

    SvaraRadera
  5. Det mest fornuftige jeg har läst på länge :)

    SvaraRadera