lördag 25 juli 2009

Prisets betydelse

.

Det är omöjligt att överskatta betydelsen för det pris man betalar för en aktie. Detta kan förstås låta självklart- det är ju priset vid köp- och säljtillfället som avgör vad man tjänar eller förlorar på sin affär. Men ändå verkar den stora majoriteten av alla aktieägare inte ägna priset större uppmärksamhet än typ "de sjönk under 50 kr så jag köpte" eller "den fortsatte och stiga idag så jag köpte på mig fler", se bara alla chattinlägg på Börssnack eller Avanza-chatten.

I höstas rådde jag alla aktieägande vänner och kolleger som fortfarande hade sina aktier i en vanlig depå (med 30 % skatt) att sälja allting för att få feta förlustavdrag och sedan köpa tillbaka i en kapitalförsäkring (med endast ung. 1 % skatt på hela kapitalet).

Jag hade gjort samma sak 2007 men för mig var det självklart att också se till att jag köpte tillbaka mina aktier till en bra kurs. Men försöka få mina vänner att inse betydelsen av detta... icke sa Nicke! Sälja snabbt och sen fort över med pengarna till kapitalförsäkringen och handla innan böresen stänger. Detta är förstås amma personer som när de köper någonting annat alltis kollar reorna och är glada för de fynd som de gör.

Det verkar som om "alla" bara blickar framåt och dessutom ganska enögt- jag tror att det går upp och därför köper jag, men jag måste skynda mig för kursen kanske stiger snabbt närsomhelst. Det är förstås inte rationellt eller vinstmaximerande och dessutom verkar "alla" glömma att om du köper billigare så får du fler aktier för pengarna.

Det är vansinne att inte bry sig om det exakta pris man får betala för en aktie, framförallt nu när volatiliteten kan vara 10 %/dag för en massa stabila företag!!!

Vad många verkar missa är att man när man köper billigare kan köpa fler aktier (alt. få pengar över att investera på annat håll). Detta låter självklart men är mycket lätt att glömma. Man tänker varför köpte jag på 20 när jag kunde ha köpt på 10 och istället tjänat 20 kr när jag sålde på 30. Vinsten i detta lite extrema exempel blir förstås inte 20 kr per aktie utan 20 kr på dubbelt så många aktier.

Säg att du är intresserad av att köpa Företaget Acme när de sjunker från 60 till 50 kr. Tänk dig att har 100 000 kr och har att välja två olika alternativ:

A) Köp omedelbart @ 50 kr (2000 aktier)

B) Var istället kall när du vet att aktien ofta fluktuerar starkt i pris och har varit nere långt mycket lägre senaste tiden och lägg istället en köporder på 45 kr (2222 aktier).

Säg att aktien ett år senare står i 100 kr och utdelningen är 2 kr

Säg vidare att den ett år senare står i 120 kr och utdelningen höjs till 3 kr

År 3-5 stiger aktien till 150 kr och utdelningen varje år är 4 kr.

Du anar att konjunkturen håller på att vända och du säljer alla dina aktier efter att du har fått din femte utdelning.

I alternativ A skulle du ha tjänat 60 000 kr på kursuppgången, dvs 60 %, medan du i alternativ B hade tjänat nästan 78 000 kr, dvs 78 %. Förräntningen är alltså 18 procentenheter högre eller annorlunda uttryckt: vinsten är 30 % större.

Sedan tillkommer förstås skillnaden i utdelning mellan att äga 2222 aktier och 2000 st. Detta gör att man i alternativ B tjänar 37 770 kr istället för 34 000 kr.

Den totala vinsten för alternativ B är alltså ung. 116 000 kr mot 94 000 kr för alternativ A.

Det är förstås inte säkert att man lyckas köpa på 45 kr medan man är säker på att få handla på 50 kr. Detta stämmer förstås men börsen är mycket volatil nuförtiden och att inte försöka få en så bra kurs som möjligtär bara korkat, sen får man som alltid stå ut med att det hade gått att handla ännu billigare senare. Sannolikheten är i vilket fall mycket stor att man kan t.ex. få köpa 10 % billigare än det pris som man tycker är en köpvärd nivå och med så stor potentiell vinst skall man försöka.

2 kommentarer:

  1. Hej igen Magnus, Tack för orden om min egen blogg. Jag läser själv din blogg så ofta det skriv något. Det enda man kan önska sig av dig är att du skulle skriva både oftare och om flera bolag. Min egen börstaktik bygger mycket på att sniffa upp vad många "kunniga" skriver och satsa på några av dessa bolag. Jag tycker därför det är extra kul att läsa din blogg då du skriver mycket om bolag som kanske inte får så mycket utrymme i annan media.

    Just nu försöker jag läsa in mig lite mer på Obducat som jag sett att du har i din portfölj. Du har inte lust att utveckla lite funderingar kring detta bolag? Det verkar som om bolaget håller på inom en mycket spännande nish. Ser du detta som en krydda till portföljen eller tror du stenhårt även på detta bolag ur ett fundamentalt perspektiv?

    Vid en mycket snabb blick på bolagets produkter tycker jag det ser ut som om de skulle kunna utvidga sina användningsområden till t.ex. medicinteknik.

    Bra jobb med denna blogg och trevligt att se att du utvecklar den med nya inslag.

    SvaraRadera
  2. Jag har varit på semester men nu är jag tillbaka och ska skriva om Obducat m.fl. Inser att jag har varit lite slö med de bolag som jag visserligen äger, men pga att jag framförallt är fokuserad på dem som jag tror mest på ur ett fundamentalt perspektiv, inte har så stor post i.

    SvaraRadera