onsdag 3 juni 2015

Apples framtida produkterUppdatering: Enligt många medierapporter i helgen så har Apple skjutit upp lanseringen av en uppdaterad Apple TV eftersom man ännu inte är överens med alla nya leverantörer av sändningsmaterial. En besvikelse i så fall. En musikströmningstjänst verkar dock vara det stora dragplåstret. 

Apple i framtiden kommer inte att vara som Apple idag tror jag, men man kommer att vägledas av exakt samma principer som man alltid gjort. Vi kan alltid titta på vad ett företag gör idag och sedan extrapolera att man kommer att sälja ungefär samma produkter i framtiden men det är helt galet när det gäller Apple. Apple är inte ute efter att förse oss med så många skärmar i olika storlek som möjligt utan de drivs av en vilja att förändra världen. Det låter högtflygande, men det är vad de har hållit på med sedan starten och det kommer inte att förändras. De uppfann PC:n med Apple II och har sedan dess gått in i vilt olika branscher och har i grunden förändrat i princip samtliga.


För 15 år sedan var Apple inte ”Apple Inc.” utan ”Apple Computer Inc.” och man tillverkade i princip enbart PC-datorer och tillbehör. Föga anade marknaden att man skulle gå in i musikbranschen, dels med iPod och dels i försäljningsledet med iTunes. Båda blev störst i världen utan minsta konkurrens. Man kan se en koppling till iPhone men mobiltelefoner är något helt annat än musikspelare. På senare tid har man förutom iPad gått in i betalningar, hemautomation och hälsa samt, nu senast, armbandsur. Alla dessa produkter och tjänster utgår från att det finns en marknad men de existerande erbjudandena är rätt dåliga och Apple tror sig kunna erbjuda något som i grunden förändrar kundupplevelsen. Detta är deras fokus- att förändra världen bit för bit.

Kanske inte så sannolikt...
Vad kommer man att göra i framtiden då? Jo, samma som tidigare, men med andra produkter och tjänster. De bästa ledtrådarna får vi idag genom att gå på de artiklar som ibland dyker upp i Apples semiofficiella kanaler; Wall Street Journal och Financial Times. När båda dessa samtidigt trycker en nyhet om Apple från ”källor i företaget” så vet vi att det är sant. Ryktet om en TV-apparat är flera år gammalt och helt säkert är att Apple har arbetat med detta, men när Icahn skrev sitt brev till Cook för några veckor sedan och nämnde sin i mitt tycke enormt naiva tro på detta som en stor och viktig ny produktkategori för Apple så kom genast en inofficiell dementi i WSJ. Det är länge sedan jag själv trodde på en TV-apparat helt enkelt för att det är så svårt att se vad som är det stora felet med dagens apparater som ju redan utvecklats enormt. Visst skulle en Apple TV-apparat vara jättesnygg och ha en massa fin teknik, men det är svårt att se hur man skulle kunna göra nåt så radikalt att man kunde ta mycket mer betalt än sina konkurrenter.

Vad som däremot känns som ett givet steg är däremot att utveckla den flera år gamla produkten "Apple TV" till något betydligt bättre och det kommer vi med all säkerhet att få se på WWDC på måndag. Med enkla förbättringar kan den idag ganska ointelligenta och billiga produkten utvecklas till en riktig hub för hemmet och en konsol för tredepartsutvecklade appar och därmed spel och annat roligt. Här har Samsung misslyckats fatalt i alla år och tryckt in idiotisk rörelsestyrning, 3D och annat som ingen använder samt en app-store som är helt meningslös. Med en processor, minne och ett rejält förbättrat utbud av kanaler skulle denna produkt kunna bli en storsäljare och sakta men säkert bli en måste-produkt för dem som vill att TV:n ska bli nåt mer än bara en skärm för uppspelning av vad man laddat ned från nätet eller streamar från Netflix (som förstås kommer att vara installerat på den även i framtiden). Alla rapporter om detta har fått stå oemotsagda i FT och WSJ så vi kan vara säkra på att nyheten kommer på måndag.
Tydliga vinkar om ett intresse för bilar har kommit från Apple-ledningen den senaste tiden och vi vet att man har anställt många experter på batterier, fordonsindustrin osv det senaste året samt vi har rapporter i FT och WSJ så det är nästintill hundraprocentigt säkert att Apple arbetar med en bil. Sedan får vi se om det blir verklighet förstås, men planen är uppenbar.


Bilar är precis en sådan bransch som Apple brukar intressera sig för: i grunden mycket gammal teknik som bara har förfinats men inte tänkts om (förbränningsmotorn, styrning, tekniska system) och fordonsindustrin är enormt stor så det finns jättevinster att hämta om man lyckas få några procent av den på toppen där pengarna finns. Det är så frustrerande att man inte enkelt kan uppgradera tekniken i sin bil idag, man sitter fast i vad man har köpt och det blir snabbt gammalt, se bara GPS. Man kan heller inte göra enkla felsökningar via en stor skärm utan allt handlar om att man ska få ett felmeddelande och sedan åka med den till en märkesverkstad och betala en massa för oftast mycket enkla ingrepp. Bilar säljs med små marginaler och sedan tar BMW & c:o igen det på service och reservdelar.
Tänk en bil som man själv har makten över på ett helt annat sätt där man regelbundet uppgraderar till en ny version av ”operativsystem” med följande förbättringar, man kan betydligt enklare än idag se förslitning och hitta kostnadseffektiv hjälp från vilken verkstad som helst som anslutit sig till Apples system. Kartor, röststyrning, musikspelare vore inte extrautrustning utan standard som hela tiden blir bättre som på iPhone. Tänk vidare hur det vore med batteridrift som är nästan lika bra som dagens motorer men man behöver aldrig åka och tanka, bara ladda på natten. Om man får spekulera vidare kunde man med tiden få automatisk styrning i de flesta situationer och därmed en helt annan körupplevelse.

 Säkerhet vore förstås också ett fokus och genom att köpa ett applefordon (behöver förstås inte se ut som dagens bilar, även här kan man förstås designa nåt annorlunda) så minskade man risken för klantiga fel som lätt leder till olyckor. En Apple Car skulle förstås också vara underbart väldesignad, vilket ju alltid hjälper Apples försäljning enormt.
Det ovanstående är förstås mycket fritänkande, men jag tror att det är ditåt Apple kommer att sikta- en radikalt annorlunda upplevelse som kommer att få dagens bilar att framstå lika ålderdomliga som mobiltelefonerna före iPhone gör idag. Detta kommer förstås inte att bli någon jättesäljare från början, Apple säljer inte till massorna, utan börja i liten skala och sedan, precis som vi idag börjar se med Apple Watch, sälja dyrt men med nöjda användare och köpstarka kunders ständiga vilja att ha det bästa och mest prestigefulla ökar man tills man tagit det mesta av vinsterna i branschen och har blivit kopierade av de flesta andra producenterna.

Den som tror att det är väl dyrt för något som kanske inte blir någonting i slutändan ska tänka på att Tesla, som ju utan tvekan lyckats att lansera en produkt, lägger 1,5 miljarder dollar idag på capex och R&D, vilket är jättemycket för dem men ett avrundningsfel för Apple med sina 200 miljarder i kassan och minst 60 miljarder i fritt kassaflöde i år.
Förutom detta kommer förstås Apple att tillsammans med tredjepartsutvecklarna att arbeta med hem och hälsa. Det är omöjligt att veta hur stort detta blir, men framförallt hälsa tror jag är en väldigt betydelsefull aspekt helt enkelt för att vi fäster sådan vikt vid den och det är väldigt ålderdomligt hur det fungerar idag. Vi förväntas själva känna att något är fel och agera på denna känsla. Med ett armbandsur som känner oss som individ då vi alltid har det på oss kommer massor av nya möjligheter att följa ens förebyggande (motion) och allmänna och akuta hälsa. Även här kommer man en dag att se tillbaka på dagens samhälle och tänka hur primitivt det var. Detta betyder förstås inte att Apple kommer att vara ensamma om tekniken men de kommer att vara en stor spelare och utan tvekan en av dem som kommer att tjäna stora pengar på det.
Apple-aktien kommer att följa med på resan, var så säker.

3 kommentarer:

 1. Även om jag är appleägare och tror hårt på företaget så tror jag många av de områden du nämner kommer utforskas framgångsrikt av t.ex. google också.

  SvaraRadera
 2. Förutom att det finns plats för mer än en spelare här så ska man inte glömma att Google misslyckas med allt förutom sökningar (Youtube ett undantag men det var ju inget som de hade skapat, bara köpt). Deras wearable (Glass), Google Pay och Google TV är spektakulära fiaskon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ett stort fan av Google now och blev därför väldigt glad när apple nu börjar implementera sin egen variant i iphone, proactive assistant. Intressant vad de kan göra med all data de samlar in i den och i Siri. Ser stor potential i apple här och är glad att de tar efter google. Till skilnad från google så är ju apple väldigt bra på att tjäna pengar på sina produkter.

   Radera