fredag 5 april 2013

Att bli rik i Sverige


Något som har fascinerat mig en längre tid nu är hur extremt anpassad den svenska lagstiftningen nu är för den som vill bygga en förmögenhet. Inget liknande land verkar vara ens i närheten av dagens svenska nivå. Att påstå att systemet inte gynnar kapitalägare, vilket vissa fortfarande gör, är rent trams. Några guldkorn:
  • Ingen fömögenhetsskatt
  • Ingen arvsskatt
  • Ingen gåvoskatt
  • Ingen beskattning av utdelningar eller aktievinster oavsett storlek (i ISK och KF)
  • Full avdragsrätt för räntor oavsett vad pengarna används till (upp till 100 000 kr)
Dessa är saker som är helt avgörande för byggande av kapital- att man får ha pengarna i fred och kan bygga för kommande generationer. Otroligt förmånligt och väldigt ironiskt med tanke på hur lagstiftningen och filosofin i Sverige överhuvudtaget var när jag växte upp.

Lägg sen till att vi har väldigt starka statsfinanser vilket gör att kronan över tiden stiger mot andra valutor (undantaget CHF) och att inkomstskatten, om än fortfarande hög, har sänkts fem gånger de senaste åren och att barnens utbildning är 100 % gratis och väldigt få avgifter påverkas av ens förmögenhet eller inkomst. Inte ens dagis påverkas idag, medan man kan få betala ungefär samma summa i euro i många länder för att ha sina barn i dagis som vi i Sverige betalar i kronor.



Jag tror inte precis att man ska bli förvånad över att en del av befolkningen drar ifrån, men att en allt större del av folket bildar sig en egen förmögenhet är, allt annat lika, mycket bra och en mycket trevlig kontrast från den tid då bara någon procent av svenskarna hade mycket pengar.

För varje år som går som detta inte förändras kommer Sverige att närma sig Schweiz. Värre kunde vi ha det.

14 kommentarer:

  1. Absolut, den där arvsskatten var inte att leka med. Det gällde att börja smussla över pengar långt före sin död.

    SvaraRadera
  2. Jag är av den motsatta åsikten. Det är onekligen spännande att du inte redovisar en enda siffra eller beräkning utan slentrianmässigt presenterar några aspekter.

    Studien som Aktiespararna årligen utför behandlar följande fyra aspekter:
    • bolagsskatt
    • skatt på utdelning på aktieägarnivå
    • skatt på kapitalvinster
    • förmögenhetsskatt.

    Den totala skatten på utdelad vinst i Sverige är enligt den 48,41 procent, medan genomsnittet i OECD är 33,81 procent och i EU 31,48 procent. Sveriges aktieskattetryck näst högst i OECD/EU. Detta gäller siffror för 2010.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att du skulle vilja ha en fullständig beräkning av vad skattettrycket har för effekt för ekonomin och förmögehetsbildningen är en sak, det är dock inte vad inlägget handlar om.

      Aktiespararna (där jag själv är medlem) är en intresseorganisation som har som uppgift att lobba för lägre skatter, det har man gjort i alla tider. Mitt inlägg handlar om att vi har fått förändringar i skattesystemet som är mycket fördelaktiga för den som vill bygga en egen förmögenhet. Mycket mer fördelaktiga på INDIVIDNIVÅ än i andra liknande länder. T.ex. frånvaron av reavinstskatt är enormt betydelsefull för den som investerar.

      Radera
    2. Bara för info så är de 48.41% skatt på utdelad vinst beräknad på 30% skatt på inkomst av kapital vilket vi idag kan undvika genom ISK.
      Rent formellt är 2013 det första året vi deklarerar skatt enligt nya ISK så om man gör en ny beräkning på 2013 års värden så sjunker totalskatten i Sverige väsentligt.
      Besser

      Radera
  3. Dessutom har Sverige, med undantag av bananrepubliken Aruba, världens högsta marginalskatt (57%) för höginkomsttagare. Detta enligt KPMG som baserat den på siffror från 2012.

    Du får mycket gärna redovisa beräkningar som visar var mina resonemang brister. Annars faller tyvärr detta blogginlägg inom samma kategori som majoriteten av dina övriga inlägg.

    Tack på förhand.

    SvaraRadera
  4. Att bli rik på eget företagande har nog aldrig varit så realistiskt som nu.

    Stöd för små och medelstora bolag är relativt lättilggängligt. Hade jag varit äldre, kvinnligare eller brunare hade det varit lättare men det går utmärkt. Med den nya bolagsskatten är vi även bland de bästa västländerna och investeringssparkonto ger intressanta möjligheter om man kan ta utdelning.

    Som akademiker på "mellannivå" är det inte fullt så bra eftersom lönestegen är relativt platt och marginalskatten är hög. Däremot tror jag att det är få länder som är lika gynnsamma för låginkomsttagare och de högsta cheferna går det heller ingen nöd på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dock är situationen för akademiker vad gäller lön idag otroligt mycket bättre än åren kring 98 när jag tog examen- alla klagade på ingångslönerna, många fick en bra bit under 20 000 kr och jag som började jobba i Tyskland fick mycket bättre betalt än jag hade fått för samma jobb som "nybörjare" i Sverige.

      Radera
  5. Frankrikes 75% marginalskatt lär ju bräcka allt.

    SvaraRadera
  6. Tyvvär är aktieägande och förmögenhetsbyggande inte särskilt utbrett ändå, pga bristande kunskap och kultur för det.
    De flesta medel/höginkomsttagare konsumerar upp sin lön, och bara lite äldre företagarfamiljer och liknande investerar för framtiden.
    Förmögenhetsfördelningen är ganska lik usa's.

    Men det behöver inte vara så i sverige, här har vi alla förutsättningar för att folk ska kunna investera lite mer för framtiden och konsumera lite mindre.

    Problemet är väl som sagt kulturen och okunskap.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dock brukar vi faktiskt ha högst andel aktieägare som andel av befolkningen i världen, över tvåan USA.

      Radera
  7. Håller verkligen inte med. Se SvartSvans svar.

    Och jag skulle inte kalla vår avsaknad av förmögenhetsskatt, arvsskatt och gåvoskatt för "guldkorn", snarare självklarheten. (Även om man kan argumentera för att vi har en slags förmögenhetsskatt i Sverige i och med att höginkomsttagare betalar mer procentuellt i skatt än låginkomsttagare).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du verkar vara ett bra exempel på en som låter allt gå genom ideologins filter istället för att tänka fritt.

      Vadå "självklarheter", detta är inget ideologiskt inlägg alls bara ett konstaterande att vi saknar skatter som de allra flesta (USA, Tyskland, UK, Frankrike osv) har i en eller annan form. Vilket annat liknande land saknar alla dessa skatter?

      Medlem i MUF, möjligen?

      Radera
  8. Har också tänkte på det och kan bara hålla med dig.

    SvaraRadera
  9. Håller helt med Lou. Dock, det gäller att skatta måttligt vad gäller inkomst av tjänst om man vill bli rik. nu är jag företagare men tycker synd om de som tvingas skatta > 50%.

    SvaraRadera