fredag 16 november 2012

Sista portföljrapporten!


Jag har bestämt mig för att lämna Avanza eftersom deras inriktning är så uttalat mot småsparare och dem som handlar mycket för en annan, betydligt mer individanpassad lösning som dessutom ger olika förmåner. Avanza har varit mycket bra, framförallt när jag inte hade så stort kapital och deras tjänster är bara att rekommendera för den som vill spara i aktier och köpa och (förhoppningsvis inte så ofta) sälja aktier närsomhelst och varsomhelst.

Vad gäller rådgivning om nya produkter, tips om risker, hedgemöjligheter o.s.v. är det betydligt sämre ställt. Det är liksom inte deras affärsidé, utan man ska idealiskt förstås handla så mycket som möjligt, vilket INTE är en lönsam strategi för någon, allra minst småsparare.

Inget ont i detta förstås, de tillhandlahåller en bra tjänst och tror man att man kan bli rik på att köpa och sälja hela tiden eller säljer man bara för att en aktie sjunker även om det är omotiverat så får man skylla sig själv. Vad som är dåligt på Avanza är deras support, fylld av trevliga, men uppenbarligen väldigt unga personer som är ack så artiga men absolut inte är de personer som man t.ex. kan diskutera hedgingstrategier mot dollarn eller hedgning med optioner. Ju mer pengar man har desto mer behöver man möjligheten att diskutera sånt man själv inte kan med dem som verkligen kan och de personerna är vanligen inte 26 år gamla.

Av denna anledning kommer jag inte längre att kunna publicera min portföljutveckling, i vilket fall inte i det gamla formatet, varför jag sammanfattar året som gått här nedanför så får vi se om jag kan följa upp framtida utveckling här på bloggen på något annat sätt.

Min portföljutveckling sedan jag startade bloggen har varit mycket stark. Sedan den 1 januari 2009 har värdet ökat med 364 %.

Utvecklingen hittills i år har varit stabil, även om den senaste månaden förstås har varit mindre stark p.g.a. Apples branta fall:

Mitt konto +24,5 % OMXSPI +4,9 %
Innehaven är följande:

Apple: 32 %
Swedbank pref: 29 %
Starbucks: 16 %
Boliden: 12%
H&M: 11 %

Förändringarna den senaste tiden är som jag tvittrat om ganska stora köp i Apple och en del i Starbucks. Detta kommer jag troligen att fortsätta med om aktierna inte går upp eller rentav sjunker vidare.

På rullande 12 månader:

*         Mitt konto +28,8 % OMXSPI +7,6 %

5 kommentarer:

 1. Hej
  Hur ser utdelningarna ut i Starbucks? Eller räknar du mest med att kursen ska gå upp långsiktigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nils, long time...

   De höjde just utdelningen med 24 % till 21 cent i kvartalet. Typ 2 % m.a.o., precis som Apple vid nuvarande kurs. Det är naturligtvis med i beräkningen, men det är ju framförallt värdeökningen som jag är ute efter.

   Radera
 2. Jag själv har avanza. Vart ska du flytta ditt värdepappersinnehav till nu då?

  SvaraRadera
 3. Hej Lou!

  Vill först och främst tacka för en otroligt bra och läsvärd blogg.

  Sedan vill jag tipsa om en läsvärd artikel om Starbucks i nya numret av The Economist: http://www.economist.com/blogs/schumpeter/2012/11/coffee-and-tea

  MVH

  / Emil

  SvaraRadera