lördag 26 november 2011

Statsskuldsräntor 2

'
När de tyska räntorna började stiga i veckan (från en extremt låg nivå) och Tysklands statspappersauktion inte fulltecknades drogs i vanligt ordning helt galna slutsatser av journaliser och andra bedömare som tror att räntan är en termometer ifrån vilken rädslan på marknaden kan läsas av rätt och slätt.

Tack och lov finns det i alla fall vissa som kan göra lite mer avancerade bedömningar och komma fram till att eftersom pengar flydde till tyska (och t.ex. svenska och amerikanska) statspapper när risken bedömdes hög så är det mer logiskt att den högre tyska räntan är ett tydligt tecken på att risken bedöms lägre nu.

Ett bra exempel: Under den värsta krisen 2008 sjönk den amerikanska statsskuldsräntan under 0 %. Marknaden gick alltså med på att betala pengar för att få placera dem där. Hur logiskt hade det varit när räntan sedan steg till 0,5 % att säga "nu har oron ökat för den amerikanska förmågan att betala sina skulder"?

Flera räntor är nu alldeles för höga, detta får till följd, fullt logiskt, att man hellre placerar sina pengar där och får överavkastning (riskvägt), varför den tyska räntan alltså stiger och den tyska auktionen inte fulltecknades. Att tro att problemet med att sälja tyska statspapper beror på att man inte litar på Tyskland faller på sin egen orimlighet när betydligt mer riskfulla statspapper säljs utan problem.

Som vanligt är det de som vet vad de håller på med som tjänar pengar. Skattebetalarna i länder med dålig ekonomi betalar denna gång.

'

3 kommentarer:

  1. Om tyskland fortsätter att låna ut pengar till piggsländerna kommer deras egna räntor för upplåning att öka.

    SvaraRadera
  2. Ber om ursäkt för att jag kidnappar tråden till något helt annat. Men du LM borde skriva ett inlägg om Sveriges begåvningsreserv, våra vassa analytiker.

    Nu den 24/11 har nya konsensus för Swedbank Q4 och för helåret 2011. För Q4 respekterar jag att man kan ha vilken åsikt som helst, även om den är helt fel enligt mig. Men har man den uppfattningen så borde man åtminstone kunna summera sin Q4 prognos med 9 månaders resultatet till en 2011 helårsprognos. Nu lyckas man med konststycket att få både rörelseresultat och nettoresultat helt uppåt väggarna.
    Ekdungen

    SvaraRadera
  3. Ekdungen: menar du att 10,8 + 3,1 inte är 13,6? ;-) Resultat per aktie stämmer inte heller, men det kan ju ha med det ändrade antalet utestående aktier.

    Det mest fascinerande är väl att man plötsligt tror på stora kreditförluster när Swedbank med all sannolikhet snnarare kommer att fortsätta att håva in återvinningar som mer än väl borde täcka ev. bolåne- och företagslåneförluster. Analytikerna är lika bra på att bedöma kreditförluster som de alltid har varit.

    http://www.swedbank.se/om-swedbank/investor-relations/finansiell-information-och-publikationer/konsensusprognoser-sme/index.htm

    Fast jag har rätt många analytikerbashande inlägg, se etiketten Analytiker t.v...

    SvaraRadera