torsdag 22 april 2010

Aktiestinsen


De flesta svenskar med stort aktieintresse känner till Aktiestinsen, dvs den nu 94-årige tidigare stationsföreståndaren Lennart Israelsson som bröt mot alla "regler" på 40-talet när han som lågavlönad köpte aktier för sitt sparkapital och sedan köpte nya aktier allt eftersom han hade råd. Vad man kan lära sig av honom är kanske inte några avancerade analysmetoder eller andra ögonöppnare, utan att man med mycket enkla metoder och både mycket oräddhet och tålamod med små medel kan bygga upp en enorm förmögenhet genom att spara och investera i aktier.

Hans metoder är mycket basala- hitta företag med hög direktavkastning, stor vinstutdelningsprocent, låga p/e-tal, god tillväxt samt starkt kassaflöde och gärna lägre pris än det egna kapitalet. Som han själv säger- "köpa billigt och sälja dyr, det är så enkelt att det inte är klokt".

Han hade 1980 en miljon kronor, en på den tiden så stor summa att han uppmärksammades i media. Idag har han samlat på sig flera hundra miljoner, en del av vilket han dock redan har skänkt bort. Om inte det kan övertyga den som är skeptisk till börsen så kan ingenting göra det.

Här är en liten film där Aktiestinsen berättar om sina metoder från Aktiespararnas "Stora aktie och fonddagarna" (välj rätt film i högermarginalen).

Mycket bra artikel om Aktiestinsen.

4 kommentarer:

  1. Tyvärr är metoderna som han idag använder för att hitta aktier inte samma metoder som gjort honom rik. Utan snarare ett enormt risktagande och hög belåning.

    Se t ex http://solnamannen.blogspot.com/2008/05/en-studie-i-efterhandskonstruktioner.html

    SvaraRadera
  2. Hej och takc för kommentar och länk.

    Jag tycker dock skribenten är lite väl hård i sina slutsatser- jag har aldrig hört Aktiestinsen säga att hans metoder från början på 40-talet var såpass avancerade som de han använder sig av idag.

    Snarare visar hans erfarenhet att sunt förnuft parat med envishet och långsiktighet är ett vinnande koncept på aktiemarknaden. Saker som jag själv tror väldigt mycket på.

    Att sälja när man "känner" att en aktie är övervärderad är en mycket bra regel, även om det låter lite flummigt.

    SvaraRadera
  3. Skribenten drar inte så många slutsatser utan det mesta är rena citat från intervjuer med stinsen (artiklar som skribenten har sparat och som han delar med sig om man frågar snällt :-).

    Stinsen ska ha all heder för vad han åstadkommit. Men överallt sprids myten om att han startade med 600 kr och investerade enligt ovanstående kriterier och därmed lyckades komma upp i över 100 miljoner.

    Det är helt enkelt inte sant.

    SvaraRadera
  4. Att han skulle ha påstått att han följt så avancerade metoder från början är nog inte sant utan en ganska långt dragen slutsats tycker jag. Även om han lånade 20 000 kr någon gång i tiden har han ändå förräntat kapitalet med 20 % per år (antar att den siffran stämmer) och tiodubblande t.ex. dessa 20 000 kr på tio år, vilket är mycket bra.

    Fast det är ju uppenbart att han har lite flexiblet minne, ganska vanligt bland äldre, mycket framgångsrika affärsmän och dit får man ju utan tvekan räkna honom.

    SvaraRadera