tisdag 10 november 2009

Felprissatta aktier

'
Det är få saker som ekonomer är överens om. Men det finns en sak: att ett företags värde är summan av alla kommande kassaflöden diskonterat till nuvärde. Detta betyder förstås att en akties korrekta pris är summan av alla framtida utdelningar omräknat i dagens penningvärde.

Den som inte tycker det stämmer kan fundera på vad värdet på en skuldsedel som säger att jag ska betala dig 1000 kr om ett år är värd idag. Naturligtvis är värdet 1000 kr minus räntan på pengarna.

Det är självklart omöjligt att idag veta exakt vilka kassaflöden som ett företag kommer att generera, det får man försöka uppskatta själv, precis som vad man tror räntan kommer att vara. Men det ändrar inte på att denna definition av företagets värde är sann. Definitionen är också nödvändig för att man ska kunna räkna på detta värde och inte chansa hejvilt, vilket uppenbarligen väldigt många placerare (eller snarare spekulanter) idag gör, se Börssnack för bra exempel
.

Två bra exempel på att aktier på objektiva grunder ofta är felprissatta:

1) cykliska företags vinster varierar kraftigt beroende på konjunkturcykeln. Trots att det är helt naturligt och som det alltid har varit och företagets/aktiens korrekta värde förstås beror helt på vinsterna/utdelningarna över företagets livslängd så värderar marknaden ändå ned aktien kraftigt när konjunkturen faller (och sedan tvärtom). Så länge som ingenting har påverkat företagets långsiktiga intjänandeförmåga, t.ex. förlust av viktiga kunder eller att en duktig VD slutar, så borde inte värdet på aktien förändras p.g.a. naturliga dippar i resultatet.

2) när ett företag p.g.a. lågkonjunkturen sänker utdelningen reagerar marknaden som om den trodde att utdelningen kommer att fortsätta att sjunka och aktien faller som en sten. Detta trots att den historiska erfarenheten (och all forskning på området) entydigt säger att utdelningen nästan alltid bara tillfälligt blir lägre eller uteblir. På sikt tvärtom ökar utdelningen.

Den som passar på att utnyttja dessa fullständigt felaktiga priser kan slå index med bred marginal. Det har funnits massor av exempel på grotesk felprissättning det senaste året. Själv satsade jag i vintras/våras som bekant på framförallt Swedbank, Boliden, SSAB och (i betydligt mindre omfattning) PA Resources för att jag bedömde att dessa var de mest felprissatta, men det fanns och finns idag många, många andra aktier med för lågt pris. Det är bara att leta.

'

4 kommentarer:

  1. vilka skulle du säga idag är felaktigt prissatta?

    SvaraRadera
  2. Hej.

    Jag kommer att återkomma till detta. Problemet är förstås att det oftast krävs att man sätter sig in i många potentiellt lovande företag mycket väl tills man hittar dem. När jag började intressera mig för bankerna började jag läsa på allt (!) jag kunde komma över om alla fyra storbanker i vintras och smalade sedan av mot Swedbank och SEB för att till sist komma fram till att Swedbank hade bäst potential.

    Problemet är som alltid tid för detta tar en hel del tid även om man gjort det många gånger tidigare.

    Men det kommer mer om detta som sagt.

    SvaraRadera
  3. kul att höra. Jag skulle också vilja höra av dig upp till vilken kursnivå du tycker swedbank är värd att köpa? Grym blogg vill jag också säga!

    SvaraRadera